Så utvecklas du som (hobby)fotbollsspelare

Visste du att nästan 600 000 svenskar är aktiva fotbollsspelare i Sverige? Det visar i vart fall statistik från Svenska Fotbollsförbundet som pekar på att fotbollen står för mer än 30 procent av alla som är aktiva i idrottssverige. Lägger man till ledare, domare och tränare uppgår motsvarande siffra till nästan en miljon. Fotboll spelas av bägge könen men herrar är snäppet överrepresenterade inom sporten, med 350 000 aktiva herrfotbollsspelare jämfört med strax över 50 000 damfotbollsspelare. Det är relativt enkelt att utöva fotboll på hobbynivå – klubbarna är många runt om i landet och det krävs i regel endast ett medlemskap och ett par fotbollsskor.

Den här artikeln är en annons

Hälsofördelarna som är sammankopplade med fotbollsspelande är många; mindre kroppsfett och större muskelmassa, ökad rörelsekoordination, avsevärd förbättring av benstyrka och bättre kondition. De mentala fördelarna är desto fler eftersom fotboll är en sport som kräver goda individuella prestationer men även teamkänsla. Regelbundet spelande kan förbättra både samarbetsförmågan och beslutsfattandet samtidigt som självkänslan ökar i takt med att man spelar bättre. I media talas ofta och mycket om hur fotbollsspelare på elitnivå tränar, äter och upprätthåller sin fysiska och psykiska prestanda. I den här artikeln tänkte vi istället rikta strålkastarljuset mot hobbyspelaren med tips på hur han eller hon kan utvecklas.

Vässa din strategiska förmåga 

Fotboll är en mer strategisk sport än vad man kan tro vid första anblick och för att utvecklas måste du införliva träning i din rutin som vässar förmågan att tänka snabbt och förutse dina motspelares nästa drag. Detta kan du åstadkomma med repetitivt fotarbete som ökar kvickhet och reaktionsförmåga men även genom mer intellektuella övningar såsom strategiska tester online, finurliga spel och appar som Brain Bomb och Brain Games. I ljuset av ovanstående är det kanske inte så överraskande att så många professionella pokerspelare – som ju också är kända för att vara strategiska tänkare av rang – är lika sålda på fotboll, såsom exempelvis Team PokerStars-medlemmen Andre Akkari som älskar att spela fotboll på fritiden, och Ramon Colillas som faktiskt hade en fotbollskarriär som spelare och tränare innan han sadlade om till poker.

Konditionsträning 

En fotbollsmatch utan förlängning är som bekant 90 minuter lång. Detta innebär att man som fotbollsspelare, oavsett position, måste vara beredd att gå, springa och löpa på fotbollsplanen utan att tappa flåset. En god kondition är därmed A och O för att utvecklas som spelare och något du bör ägna dig åt i olika former utanför fotbollsplanen. Intervallträning är en samling träningsformer som tillsammans bättrar snabbhet, styrka och uthållighet. Inom ramen för ett och samma träningspass varvas i regel hög intensitet med lägre intensitet vilket förbättrar din kondition och kroppens syreupptagningsförmåga. Du kan dock minst lika gärna ägna dig åt löpturer i spåret, långdistanscykling eller svettiga pass på gymmet så länge du får igång blodcirkulation och flåset rejält.

Research

Även om du kanske aldrig kommer att spela på elitnivå är det inget som hindrar dig från att inspireras av proffsen inom fotbollsvärlden. Förutom att spela ofta och regelbundet är det viktigt att observera andra för att snappa upp tips och tricks. Detta kan du göra dels genom tutorials på Youtube och TikTok som lär ut finter och knep, och dels genom att kolla in tidigare matcher och zooma in på vad din favoritspelare gör när han eller hon lyckas och vilka hans eller hennes svagheter är.

Ha kul

Trots alla tips är den bästa fotbollsspelaren enligt oss den som har mest kul på plan. Fotboll är en lagsport som skänker mycket glädje åt såväl spelare som åskådare över hela världen. Det är en idrott som kan spelas av alla oavsett samhällsklass och kön och en idrott som mer än någon annan i världen knyter oss till varandra och skapar samhörighet. Som hobbyspelare bör du därmed sträva efter att ständigt slå ditt personbästa utan att tappa spelglädjen. Risken när man driver sig själv för hårt fysiskt och mentalt är annars att man bränner ut sig i båda ändar och antingen blir skadad eller tappar lusten att spela. Fokusera därför minst lika mycket på socialt umgänge med dina lagkamrater och skratt som strategiskt spelande.