Kan det bli skånsk topp i både Allsvenskan och Superettan?

Den svenska fotbollssäsongen är inne på sin andra halva och tabellerna i herrfotbollens högsta divisioner börjar så sakteligen närma sig sin slutgiltiga form. Tar vi ett titt på tabellerna i både Allsvenskan och Superettan kan vi se att våra två stora Skånelag, Malmö FF och Helsingborgs IF, båda har vittring på serieseger i sina respektive serier. 

Den här artikeln är en annons

Låt oss ta en titt på hur deras chanser ser ut inför det stundande upploppet av säsongen.

Malmö alltjämt den stora favoriten

Malmö har som bekant dominerat inom svensk fotboll de senaste åren och det är knappast förvånande att de är med och tampas om SM-guldet även i år. Vänder vi oss till bettingmarknaden (du kan hitta Sveriges största lista av bettingsidor hos betting.se) kan vi också se att det är just Malmö som är den främsta favoriten hos spelbolagen.

Få skulle nog argumentera emot att det är Malmö som besitter den högsta högstanivån bland topplagen i Allsvenskan – det är Champions League-avancemanget ett tydligt bevis på – men klubben kommer knappast att valsa hem seriesegern. Flera lag, inte minst Stockholmsgiganterna AIK och Djurgården, har visat att de menar allvar med deras jakt på SM-guldet.

I skrivande stund placerar sig Malmö dessutom på en tredjeplats i den Allsvenska tabellen, efter nämnda AIK och Djurgården. Det är AIK som leder serien, två poäng före Djurgården och tre poäng före Malmö. Vänder vi oss åter till spelmarknaden är det också dessa två lag som ses som Malmös främsta utmanare. 

Något som skulle kunna tala till de två Stockholmslagens fördel är att Malmö nådde Champions League-gruppspelet. Mycket av deras fokus kommer sannolikt att ligga på höstens matcher mot storlag som Chelsea och Juventus, så frågan är om Malmös energi kommer att räcka till för att tampas på två fronter? 

Även Helsingborg är lågoddsare till serieseger

Blickar vi ett snäpp nedåt i seriesystemet kan vi se att även Helsingborg har goda chanser att plocka hem seriesegern. Klubben ligger i dagsläget på en andraplats, där man skuggar ledande IFK Värnamo. På bettingmarknaden är konsensusen att det är Skånelaget som är favoriten till att vinna Superettan. 

Inte heller Helsingborg kan dock ta något för givet. Det är tight i toppen av tabellen i årets Superettan, och det är många lag som har som avsikt att snuva Helsingborg på en återkomst till Allsvenskan. 

Ett av dessa lag är Landskrona BoIS, som har imponerat stort under säsongen och just nu parkerar på en femteplats, blott tre poäng bakom Helsingborg. Klubben är nykomling i årets Superettan och har överraskat många med sina fina resultat.

Mycket kan fortfarande hända, men så här långt in i säsongen ser det mycket positivt ut för våra Skånelag i toppen av seriesystemet. Både Malmö och Helsingborg har väldigt goda chanser att knipa seriesegrarna i Allsvenskan respektive Superettan, men de har gott om utmanare som vill sätta käppar i hjulen för dem. 

Ska vi lyssna till bettingmarknaden så pekar dock oddsen på att de två klubbarna kommer att stå överst på pallen när säsongen väl ska avrundas.