Tegnell öppnar för besked kring fotbollen – men orolig för barer

Snart kan Anders Tegnell ge ett besked kring den svenska fotbollen. Men oron för barer och restauranger kvarstår.
– Det ser vi som en absolut risksituation, säger han till SVT Sport

Den svenska fotbollen har den senaste tiden velat sätta igång Allsvenskan utifrån sitt säkerhetsprotokoll som man lagt fram, men myndigheten har hela tiden sagt nej. Nu kan dock en förändring vara på väg då statsepedemiologen Anders Tegnell öppnar upp för ett tydligt besked kring fotbollen kommer i nästa vecka.

– Det är vi helt inne på, vi förstår att man måste få veta. Vi hoppas landa nästa vecka. Vi ska försöka få till ett möte med viktiga aktörer och hamna i en bedömning nästa vecka, säger han till SVT.

Samtidigt betonar Tegnell att myndigheten fortsatt ser en stor risk att supportrar kommer att samlas på barer och restauranger, något som står i vägen för ett positivt besked.
– Man måste tänka på helheten, vad det kan betyda för barer och restaurangverksamheten. Vi vet att vid den här typen av samvaro på barer och restauranger har smittspridningen varit rätt omfattande vid flera olika tillfällen. Så det ser vi som en absolut risksituation, säger han.

I Tyskland har regeln satts upp att hemmalaget förlorar om supportrar samlas utanför arenan, något som Tegnell uppmärksammat och öppnar för att införa i Sverige.
– Vi behöver ha en gemensam förståelse för det. Det här är inte bara en matchfråga, det är en samhällsfråga.Man måste även där vara överens om att de här matcherna måste man kanske sitta hemma i soffan och titta på.

Foto: Bildbyrån

Annons