Liberalernas krav på Löfvén – ge grönt ljus för Allsvenskan

Under tisdagen kommer Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni be statsminister Stefan Löfven att ge grönt ljus åt Allsvenskan. Hon menar att att Folkhälsomyndigheten redan har konstaterat att det inte är fotbollen i sig som är riskfylld.
– Då måste statsministern ta det politiska ansvaret och säga ”då låter vi dem spela”, säger Sabuni till Sportbladet.

Under förra veckan lämnade Folkhälsomyndigheten beskedet att ett beslut om starten av Allsvenskan dröjer till början av juni. I en intervju med Sportbladet säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att Allsvenskan bör få grönt ljus att starta.
– Jag tänker att det är oerhört rimligt att Folkhälsomyndigheten tänker igenom väldigt noga för varje näringsverksamhet om den utgör en fara eller inte. I det här fallet har de varit tydliga, fotbollsmatchen är inte det som utgör fara utan det är allt runtomkring som kan hända. Men det är ju inte fotbollförbundets eller fotbollsmatchens ansvar. Det menar jag att övriga samhället får sköta.

Tidigare har SEF tagit fram ett protokoll med riktlinjer för en trygg uppstart av Allsvenskan. Beskedet har varit att Folkhälsomyndigheten måste godkänna protokollet innan det blir aktuellt med en premiär.
– Det konkreta får Folkhälsomyndigheten utarbeta. Man kan inte straffa all idrott bara för att det finns någon idrott som inte är lämplig att utöva under coronapandemin. Fotboll är inte farligt att utöva under coronapandemin, det har Folkhälsomyndigheten sagt, och då är det det man måste utgå ifrån, säger hon.

Ambitionen har varit att dra igång ligan den 14 juni utan publik. Efter Folkhälsomyndighetens besked förra veckan återstår det att se om det kan bli verklighet. Sabuni tycker att det borde blå så.
– Fotbollen måste kunna spelas i Sverige också. Andra länder har redan påbörjat sina ligor. Men här har fotbollen inte ens fått ett startdatum. Inte minst skulle det vara viktigt för vårt samhälle där väldigt många människor hålls isolerade och som skulle glädjas åt att ha någon typ av idrott och framför allt då fotboll att följa på tv:n.

Annons