Hallå där Lennart ”Uefaranken” Hedstigen – som gör comeback

En glad nyhet för alla prenumeranter hos Fotboll Skåne och Fotboll Sthlm:
Lennart ”Uefaranken” Hedstigen är tillbaka.

Annons

Lennart Hedstigen är en unik röst i Fotbollssverige, och har varit så under rätt många år nu. Sedan 2014, då Malmö FF:s Champions League-äventyr startade, har Lennart analyserat Uefas rankingsystem.

Det är lättare sagt än gjort. De svenska klubbarna som deltar i Europa brukar inte ha i närheten så bra koll som Lennart har. Men så har Lennart också byggt upp ett eget system som baseras på Excel och kodspråket Python (tror jag, ni som vill veta mer kan fråga Lennart på Twitter.)

Att Lennart är tillbaka är alltså mycket trevliga nyheter, inte minst er läsare. Precis som tidigare kommer fokus ligga på lagen som vi täcker, men Lennart kommer också ta bredare grepp för att förklara och tolka hur de europeiska turneringarna fungerar i en föränderlig tid.

Välkommen tillbaka in i värmen, Lennart! Hur kom det sig att du la ner Uefaranken-projektet i vintras?
– Pandemin var den främsta orsaken. Den gjorde allt tungrott och jobbigt; jag tappade sugen helt enkelt.

Och hur kom det sig att du fick upp suget igen?
– Super League-planerna! Det fick upp pulsen kring Europafotbollen och jag började läsa på igen. Jag kände att jag saknat det, och att det nog kunde vara dags att ta upp tråden igen.

Du är en expert i ordets rätta bemärkelse eftersom du är en få som begriper hur Uefas rankingsystem fungerar. Är det så krångligt som det låter?
– Själva poängfördelningen är rätt okej, men det tar lite tid att sätta sig in i det. Men seedningen i de olika kvalomgångarna har bara blivit mer och mer snårig. Och nu med tre turneringar är det knappt Uefa själva vet vad som händer beroende på vilket lag som vinner de olika turneringarna. Så ja, det börjar bli ordentligt komplicerat. Jag ser till exempel mycket fram emot att få berätta om seedningen i Europa Leagues playoff – där har man lyckats stöka till det lite extra.

Hur lång tid har det tagit att uppdatera dina tabeller?
– En sak i taget, det har jag inte gjort än. Men de ska komma upp inom en snar framtid.

Kommer läsarna märka någon skillnad mellan den gamla och den nya Uefaranken?
– Det blir lika faktaspäckat och osexigt som tidigare, så det tror jag inte.

Vad kommer dina första inlägg handla om?
– Malmö FF:s fantastiska läge!

Vad ser du mest fram emot: att återuppta kontakten med läsarna eller gå på AW med Ole Törner?

– Jag är en enkel själ. Jag är glad om jag får dricka öl med Ole Törner (något som jag aldrig har gjort) och jag är glad om någon gillar det jag skriver, eller berättar när jag har fel.

Alla inlägg från Lennart kommer vara tillgängliga för prenumeranter. Att bli prenumerant går fort och kostar bara 25 kronor i månaden.

Alla intäkter går till ett gott ändamål: nördig fotbollsjournalistik.

Här tecknar du prenumeration hos Fotboll Skåne.

Här tecknar du prenumeration hos Fotboll Sthlm.