Zlatanstatyn kan sättas upp på annan plats: “Rör upp känslor”

Reparationen av Zlatanstatyn är i stort sett klar, men kommunalrådet Frida Trollmyr (S) lovar att beslutet om placering inte kommer att tas innan de inlämnade medborgarförslagen behandlats.
– Att ha kvar statyn just där alldeles utanför ståplats är något som rör upp känslor, säger hon till Fotboll Skåne. 

Statyn av Zlatan Ibrahimovic, som tidigare stod på Stadionområdet, förvaras nu på hemlig ort. Reparationen efter vandaliseringen är i stort sett klar, men nu är det osäkert om statyn verkligen kommer att ställas tillbaka på samma plats igen.
– Jag måste betona att det är min personliga åsikt. Men med det sagt inser jag att ha kvar statyn just där alldeles utanför ståplats är något som rör upp känslor. Därför kan det vara bättre att sätta den på något annat ställe i Malmö utan den direkta anknytningen till MFF, supportrarna och fotbollen, säger kommunalrådet Frida Trollmyr till Fotboll Skåne.

Beslutet tas av kommunstyrelsen, och Frida Trollmyr betonar att oavsett om statyn är färdigreparerad eller inte, kommer den inte att sättas ut igen innan de två medborgarförslagen om att flytta statyn hunnit behandlas.
– Det vore som att säga att vi struntar i vad de som skrivit på de listorna tycker. Rätt ordning är att behandla förslagen först och sedan ta beslut, något annat vore inte demokratiskt. På grund av allt som händer med corona-situationen hinner vi inte ta upp dem i april utan först i maj. Det innebär att statyn inte kan placeras ut på ett par månader.

Finns det några planer på att innan beslutet tas hämta in synpunkter från till exempel MFF Support?
-– Vi har löpande kontakter med MFF i frågan och förutsätter att de i sin tur har kontakt med sina supportrar och väger in vad som sägs där när de pratar med oss politiker.
– Malmö stad äger statyn och den har ett både konstnärligt och ekonomiskt värde. Vi kommer inte att göra oss av med den. När vi valde placeringen blev det fotbollsmässiga avgörande för Stadionområdet. Nu kan jag som sagt personligen se att förutsättningarna kan ha ändrats, men det finns många kloka människor i Malmö stad som gemensamt kan plocka fram ett bra underlag för ett beslut.