Vem är Mubaarak Nuh? – “Hans kvalitéer är väldigt speciella”

Mubaarak Nuh är en av de mest intressanta spelartyperna i MFF:s A-lag. 
Han charmar enkelt en publik, men det krävdes förändringar under 2020 för att få ihop allt.
– Jag var inte fokuserad, det gick inte bra på träningar och matcher, men i början av 2020 började jag att ta tag i det, säger Nuh till Fotboll Skåne.

Förra veckan behövde Anel Ahmedhodzic inte ens fundera över om det var någon ung spelare i MFF som stack ut. Det blev ett svar rakt ut:
– Mubaarak Nuh är jävligt bra.

Det är enkelt att gilla Nuhs spelstil. Han spelade en del vingback under 2019 och har haft enstaka matcher som central anfallare, men han är först och främst en ytterforward.
– Han är annorlunda, säger P19-tränaren Roland Larssson.
– Han är ju en dribbler, en snabb spelare, en offensiv spelare, men han är så stark defensivt också. När man står och tittar på honom så blir man överraskad över hur mycket han jobbar hemåt för laget för att vinna boll, eftersom det är inte många offensiva spelare som gör det jobbet som han gör. Hans kvalitéer är väldigt, väldigt speciella.
– Han är bland annat en av de som ligger väldigt högt upp när det gäller högintensiva löpningar. Han löper snabbt och tar många sådana löp. Han är så rapp i sina ageranden. En internationellt intressant egenskap.

“Mubbe” och hans familj kom till Sverige, från Somalia, när han var sex år. Efter ett gäng år i framför allt FC Växjö hamnade han i Öster, och gjorde debut i Superettan som 15-åring.
– Jag var ju glad att jag fick komma in, men jag tycker inte det betyder så mycket eftersom det bara var en minut. Det är inget jag är jättestolt över, men det gav mig i alla fall en erfarenhet, säger Nuh.

Strax därefter skadade han ledband och menisk, och blev borta i åtta-nio månader. När han var tillbaka så var MFF intresserade. Han provspelade och de köpte loss honom till P19.

Det märks inte att han är 18 år och genomför en intervju, vilket ofta kan vara lite stelt. Han är avslappnad, har nära till skratt, och framför allt: han visar på självkritiskt tänk.
– Det var riktigt skit i början (i MFF). Det var inte bra alls. Det var rätt mycket som hände omkring mig och fotbollen gick inte alls bra. Jag var inte fokuserad, det gick inte bra på träningar och matcher, men i början av 2020 började jag att ta tag i det.
– Roland (Larsson) och Jeff (Aubynn), mina U19-tränare, snackade med mig flera gånger där de sa att jag skulle skärpa till mig, att börja fokusera. Jag lyssnade på dem, men det ändrades aldrig riktigt. Men sedan började jag tänka över det som de hade sagt, och insåg att jag måste börja göra bra ifrån mig om jag ska ha en plats i A-laget.

Hur blev 2020 på planen sen?
– Det gick rätt bra, men det hade kunnat gå bättre.
– Men jag kände att jag verkligen kunde göra det som tränarna sa, så att det inte blev för mycket att bara dribbla runt.

Resan påminner om den som Amin Sarr hade i P19. En spelare med flera intressanta egenskaper, men där det behövdes vissa förändringar i vanorna för att få ut mer. Och precis som Sarr fick Nuh hjälp av P19-tränarna med det.
– Han har mognat som person och börjat att tänka på de här grejerna, säger Roland Larsson.
– När han fick ordning på strukturen runt omkring och allting, så har han tagit jättekliv under 2020. Han har förstått vad som krävs, han har förstått hur viktigt det är att ha ordning runt omkring med skola och sånt. Vi har snackat mycket, han har anförtrott sig mycket till oss kring hur det ska gå till, så det har varit en jättebra dialog.
– Men han har också alltid, och inte bara 2020, försökt att jobba väldigt hårt varje träning.

Han fick träna mer och mer med A-laget under 2020 och satt även ett par matcher på bänken i Allsvenskan innan han blev uppflyttad permanent.
– Jag har faktiskt inga mål som jag har satt för 2021. Jag tar bara ett steg i taget och kör på, säger Nuh.

Du har inte funderat på utlåning, utan du vill vara här?
– Ja, precis. Jag vill vara här och köra på.

Foto: Bildbyrån

Annons