VAR-motioner i både HIF och MFF: ”Hotar liveupplevelsen”

VAR kryper allt närmare den svenska fotbollen.
Nu ska medlemmarna i Helsingborgs IF och Malmö FF ta ställning i frågan.
– Jag är själv ståplatssupporter så jag vill värna om känslorna och spontaniteten, säger Olof Hellgren, medlem i MFF, till Fotboll Skåne.

Runt om i Allsvenskan mobiliserar medlemmarna för en ny strid i föreningsdemokratins namn. Den här gången är det VAR som väcker ilska i supporterleden, och bland aktiva supportrar i hela landet finns det en växande rädsla för att VAR-systemet ska införas i Sverige. Medlemmar i IFK Norrköping, Djurgårdens IF, IF Elfsborg och Kalmar FF har eller kommer att skicka in motioner till sina respektive årsmöten. Helsingborgs IF och Malmö FF har redan tagit emot VAR-motioner från sina medlemmar.

Olof Hellgren har tillsammans med Martin Lundblad skickat in en motion som yrkar på att Malmö FF som förening aktivt ska motverka införandet av VAR i svensk elitfotboll, främst genom SEF och SvFF.
– När man hade sett hur det har implementeras i andra sammanhang kände vi att vi måste göra någonting. Vi måste i alla fall göra ett försök att inte få det till Allsvenskan. När man ser det kraftiga motståndet från supportrar i ligor där det har implementerats blir man mer säker. Jag är själv ståplatssupporter så jag vill värna om känslorna och spontaniteten. För mig är det här ett steg i totalt fel riktning för de värdena, säger Olof Hellgren till Fotboll Skåne.
– Jag är inte naiv i vad det ska leda till, men jag tycker att det är viktigt att det lyfts fram på medlemsnivå. Vad vill medlemmarna? Så att det här inte blir ett beslut som tas över huvudet på medlemmar och supportrar. Det ser man också runt om i Allsvenskan där motioner börjar komma in till många föreningar.

Olof Möller (HIF) och Olof Hellgren (MFF).

I Helsingborgs IF är det Olof Möller och Dan Ekberg som står på bakom motionen som nyligen skickats in till föreningen. Även i det fallet handlar motionen om att föreningen aktivt ska motverka införandet av VAR i den svenska elitfotbollen. Det ska ske i alla relevanta insatser.
– Vi menar att VAR hotar liveupplevelsen. Det är supportrarna och den upplevelse som är på arenorna runt om i Sverige som är svensk fotboll. Det vore dumt att riskera den, säger Olof Möller till Fotboll Skåne.
– Det må vara så att frågan ligger på SvFF-nivå, men vi menar att medlemmarna behöver ta ställning och visa vad vi tycker i frågan. Förhoppningsvis inser alla parten att supportrarnas åsikt alltid ska väga tungt, i sann föreningsdemokratisk anda.

LÄS MER: Djurgårdens medlemmar ska ta ställning till VAR

Foto: Bildbyrån