”Tränaren borde vara aktuell för vilket jobb han vill” – intervju med Union Berlin-supporter

Malmö FF har i morgon match mot Union Berlin på hemmaplan.
Fotboll Skåne tog hjälp av Union Berlin-supportern Erik Jullander för att prata spelsätt, klubbidentitet, Bundesligas snabbaste spelare, och den stora biljettdiskussionen.

Annons

1. Den svåraste/enklaste frågan: vad är Union Berlin för typ av klubb?
– Vad är meningen med livet?
– Det beror lite på vilket perspektiv man ser det. Union är ju en fotbollsklubb på hög nivå, men vägen dit avviker från hur andra klubbars vägar kan se ut. Om jag skulle peka ut något som kännetecknar och utmärker Union så är det den stora närheten och kontaktstrukturerna mellan klubbledning och supporterbasen. Jag har svårt att se någon motsvarighet på den här nivån.

Det klassiska är ju också att supportrarna hjälpte till att bygga och renovera arenan?
– Det är en del av historien som säger något om klubben. En annan detalj i sammanhanget som ger en bild av Union: det förekommer supporterträffar med spelare, tränare, eller klubbpresidenten. Det är ett forum där det kommer några hundra supportrar och det som sägs där, stannar där. Det är fascinerande i en tid av sociala medier och mobiltelefoner och allt sånt. Jag läser aldrig i något forum eller på Facebook eller någonstans att någon har refererat till vad som har sagts på supporterträffar. Det känns ganska unikt. Det läckte lite en gång, för över tio år sedan, och då blev det ett jäkla liv.

2. Hur skulle du beskriva lagets spelsätt?
– Väldigt kompakt på egen planhalva. Snabba omställningar. Mycket struktur. Urs Fischer har visat sig vara en tränare som verkligen är kapabel till få in nya spelare i det, även när det är stor spelaromsättning. Nya spelare lär sig snabbt hans principer och strukturer.
– Det är inte ”parkera bussen och hoppas på flyt”, utan det finns anfallskraft och det har de utvecklat under sin tid i Bundesliga. Första året i Bundesliga var det bara långbollar på Sebastian Andersson. Från andra året och framåt har man börjat att utveckla andra vägar att ta sig fram, men försvarsspelet och snabba omställningar är deras stora hot. De är inte bekväma i att hålla boll och föra matcher.

(Statistiskt sett är Union Berlin ett av de defensivt bästa lagen i Bundesliga, är laget som springer klart mest, och som är bäst i nickspelet, men de offensiva siffrorna är inte alls lika imponerande i Bundesliga-kontext och få lag i serien har mindre bollinnehav än vad Union Berlin har.)

3. Finns det någon anledning till att Fischer har blivit kvar, eftersom han har överpresterat sett till vad han har att tillgå?
– Han borde ju vara aktuell för vilket jobb han vill, höll jag på att säga, men jag tänker att han trivs. Det finns en utvecklingskurva som inte har stagnerat än och han förlängde kontraktet förra veckan.

4. Vilka Union-spelare kommer man att notera i matchen?
– Sheraldo Becker kom till Union inför första säsongen i Bundesliga 2019. Han visade mycket potential, men hade skadeproblem och attitydproblem kan man nog säga. När Max Kruse blev såld till Wolfsburg i vintras, denna härliga personlighet, så var det som att något som trillade ner. Det blev mer ansvar till Becker. Han fick en anfallsroll istället för att vara på kanten. Han har verkligen levererat. Han har kommit med i spelarrådet och sånt, och han har förlängt kontraktet.
– Han var i ledning i poängligan inför förra omgången i Bundesliga, och han är Bundesligas ensamt snabbaste spelare: 36,0. Det gör jag knappt på cykel.
– Sedan finns Rani Khedira. En ”sexa”, en defensiv mittfältare som spelar i regel varenda minut och är lillebror till världsmästaren Sami Khedira. Han har blivit en nyckelspelare i det här systemet. Vill man ha en skandinav så kan man kolla på Julian Ryerson (norsk vingback). Han har tagit stora kliv och gjort flera enormt starka insatser, efter att tidigare har varit ”Han kommer väl in och gör ett bra jobb”. Nu var han inte med senast i helgen och då skrevs det om hur mycket han saknades.

(I augusti blev Becker den första Union-spelaren någonsin att bli vald till ”Månadens spelare i Bundesliga”, efter fyra mål och två assist på fyra matcher.)

5. Vad vet vi om truppläget inför MFF-matchen, förutom att Baumgartl och Maciejewski har covid?
– Baumgartl hade ändå inte varit med. Han var en av fyra Bundesligaspelare på fem månader som fick testikelcancer. Det fick han i våras så han blev aldrig anmäld till Europa League-spel, och Maciejewski är en junior som aldrig riktigt får spela.
– Robin Knoche, en viktig pjäs i försvaret, och Ryerson var bägge borta i helgen, men senast Fischer uttalade sig så lät det som att det är stor chans att de kan vara med mot MFF. Det är stängda träningar hela tiden så det är svårt att få mycket info.

6. Har det gjorts någon analys om varför Union Berlin, serieledare i Bundesliga, för andra året i rad ser ut att ha det svårt i Europa?
– De gör säkert sina egna analyser i klubben och vi på journalist- och supportersidan gör väl våra. Men nej, det finns inte. En teori som finns är bristen på internationell erfarenhet, men tittar man på de två första matcherna så var den första matchen väldigt svag mot ett starkt belgiskt lag. I bortamatchen mot Braga så gjorde Union det ganska starkt. Dubbelmötet mot MFF blir väldigt viktigt för bilden av Europaspelet.
– Förra säsongen var det nog en stark grupp. Feyernoord gick till final i Conference League mot Roma.
– Och Slavia Prag gick till kvartsfinal. Det var en relativt stark grupp, men de har inte övertygat de här två åren. Jag tror att det är för tidigt att döma ut årets insats eftersom Braga-matchen var ganska bra.

7. Ingår Europaspel i målsättningen för året?
– Nej, eller nu när de är kvalificerade för gruppspelet så är målet att ”övervintra”. Att fortsätta Europaspelet efter vinteruppehållet.
– Men målsättningen för året är att klara kontraktet i Bundesliga. Det är fortfarande så de pratar, även i serieledning. Det var en följetång förra året när man tidigt såg att det inte blir bottenstrid, men de var väldigt konsekventa: ”Vi har en målsättning, vi har inte uppnått den, om vi uppnår den och det är matcher kvar så kan vi prata om ny målsättning då”. Så blev det, och när kontraktet var säkrat pratades det plötsligt om Europa League-plats. De har en bit kvar till över 40 poäng, vilket brukar vara den magiska gränsen.

8. Biljettdiskussionen som har funnits kring matchen, hur har den låtit bland supportrar i Tyskland?
– Det har mötts med stor oförståelse. Det såg varenda människa som antingen var på Stadion eller som läser publiksiffror att det inte kommer att bli det här draget och trycket på Europa League-spelet i Malmö den här säsongen. Det här är Unions kortaste Europaresa någonsin. Det är en klubb som har ett reseglatt följe och som sällan spelar i Europa. I Malmö kanske man gäspar lite åt Europa League, men i Union är detta stort.
– I Tyskland påminner det lite om Malmösupportrarnas egna reaktioner, av det man har kunnat utläsa. De förstår inte heller riktigt vad problemet skulle vara. Sedan svände MFF. Först sa säkerhetschefen i Sydsvenskan i fredags att det inte finns förutsättningar för att öka, och i måndags skulle de plötsligt kolla på det. Det var bara trams, utan det kanske bara var att viljan inte fanns.
– Jag tror inte att polisen är glada över det här. Ultrasgrupperingen Wuhlesyndikat har gått ut med uppmaning att ta sig till Malmö oavsett om man har biljett eller inte. De har ett visst inflytande så det kommer ju bli några hundra som kanske får vara på stan istället.
– Sedan har Malmö gått ut med att det varit otillbörligt bruk av biljettsystemet. Det var ju otroligt simpelt att runda det där. Jag läste hur det gick till och att det var drygt 1400 personer som lyckades med det, det säger ändå en del. Det är ju inte 1400 hackers om vi säger så, och flera av de där har ju redan bokat resa och boende och sånt där. De förlorar inte mycket att komma till stan. Det blir en komisk situation. Det blir några hundra som vill gå på matchen, men som inte får komma in trots att det finns flera tusen tomma platser.

(MFF har gett de obligatoriska fem procenten av biljetterna till Union Berlin, det vill säga drygt 1000 biljetter, trots att matchen lär vara långt ifrån slutsåld och att Union ville ha ytterligare några tusen. Den senaste uppdateringen är att Union Berlin har bett sina supportrar att inte resa till Malmö om de saknar matchbiljett. De drygt 1400 som köpte biljett utanför bortasektionen har fått sina biljetter makulerade.)

Foto: Bildbyrån