”Toivonen är sjukt intressant” – Fotboll Skåne möter Daniel Andersson

Malmös FF trupp är forfarande en eller två spelare för stor, slår Daniel Andersson fast.
Fotboll Skåne träffade MFF:s 
sportchef för en lång intervju om en nystart i U21-serien, att kunna växla mellan tre- och fyrbackslinje och varför Ola Toivonen finns med på listan över tänkbara värvningar i sommar.

Den nye tränaren Jon Dahl Tomasson gjorde sin övergripande analys tidigt. Kvaliteten i MFF är hög – men truppen behöver bantas något. När Fotboll Skåne träffar Daniel Andersson på Eleda Stadion märks det att slutsatsen är förankrad även hos sportchefen.
– Att det är så ser man på träningarna när folk får stå vid sidan. Det är knappast idealiskt. Sedan är vi ju nu i början av säsongen när alla är friska, på vägen kommer det att bli en del skador och sådant. Men visst, jag tycker också att det är en eller två spelare för mycket, säger Daniel Andersson.

Går det att göra allt som behövs innan truppen har satt sig, det kan ju fortfarande försvinna spelare?
– Absolut. Vi får avvakta lite grann. Jon vill dessutom se samtliga spelare i aktion innan vi går till handling. Alla ska ha sin chans att visa upp sig. Problemet är att fönstret stänger nu den 31 januari i många ligor så ska de ut till någon av dem brådskar det. Efter den tidpunkten handlar det kanske mest om utlåningar inom Sverige.

Franz Brorsson blev utlånad till Esbjerg i Danmark. Är det en medveten strategi att titta mer på den danska ligan?
–  För Franz var det nog mest en slump. Sedan föredrar jag att de spelar i den danska ligan istället för en konkurrent i Allsvenskan. En fördel med den danska ligan är dessutom att den redan är i full gång. Om man ska låna ut på våren blir det många och tidiga matcher för de aktuella spelarna.

Anel Ahmedhodzic är tillbaka efter utlåningen till Hobro. Hur mycket följde du honom där och hur givet var det att kalla tillbaka honom?
– Jag har sett alla matcherna han spelat i Danmark! Han har varit jätteduktig. Sedan är det som med alla unga spelare fortfarande saker han måste lära sig, en resa kvar att göra. Det gör det extra spännande, att det finns mer att justera och göra bättre. Jag ser en ännu större höjd i honom än vad han presterade i Hobro. Han har hållit en ganska jämn standard och klarat att möta även de bättre lagen, som FCK. Tycker också att det finns en tendens att han blivit bättre ju längre säsongen gått.

Har ni för många mittbackar i truppen?
– Det tycker jag inte. Vi ligger rätt bra på det där.

Hittills under säsongen har det sett ut som fyrbackslinje. Ska man dra säkra slutsatser av det?
– Man kan se det som en indikation. Jon letar efter vad man kan kalla den ultimata formationen med laget. Som det ser ut nu är det fyrbackslinje, men jag vet ju också att Jon klarar att spela alla formationer. Det viktiga är att det i försäsongsmatcherna känns bra vilket valet nu än blir.

Valet påverkar väl även sammansättningen av truppen?
– Så är det. Jag har byggt en 3-5-2-trupp. Så då får vi skruva lite där, ställa om och hitta lite andra lösningar.

Är det färdigvärvat i det här fönstret?
–  Man ska aldrig säga aldrig. Fast det känns som vi har väldigt många duktiga spelare. Det beror givetvis också på vad som händer. Just nu är vi rätt så nöjda. Ibland kan det dyka upp en chans på en bra spelare och då får man värdera det.
– På sätt och vis har vi nyförvärv även i alla de utlånade spelarna som är tillbaka. Man kan säga att lånar vi ut spelare och de sedan förkovrar sig ingår det i upplägget att de ska komma tillbaka och ta nästa steg här och det gör Adi, Anel, Hugo och Pavle nu. När Samuel Adrian är skadefri, vilket dock kommer att dröja ett tag, kommer han också att vara med.

Hur uttalat och viktigt är det att MFF ska ge de egna unga spelarna chansen och göra det på ett sätt som inte riktigt skett den senaste tiden?
– Egentligen handlar det om att vinna fotbollsmatcher. Det är prio ett och kommer alltid att vara det. Sedan kan man i truppbygget ge förutsättningar för att underlätta för de unga och just där blir det ännu mer uttalat att vi fortfarande är något tjocka i truppen med för många spelare. Vår strategi är att vi ska lyfta upp ett par egna unga spelare och sedan sälja dem vidare när de har etablerat sig i laget och utvecklats och när de varit ute ett tag kanske plocka hem dem igen. Det ingår i vår sportstrategi!
– För att kunna fullfölja den strategin måste vi ibland ge unga spelare chansen. Det innebär inte att vi vänder helt och hållet på allting. Det handlar om att ge kanske en talang chansen och sedan efter ett tag ge en till möjligheten istället för noll. Är de inte tillräckligt bra går det dock inte. Vi ska vinna Allsvenskan, cupen och ta oss ut i Europa och de unga ska vara tillräckligt bra.

Kan man beskriva det så här: När en talang som Mattias Svanberg kommer ska han få speltid. Får han inte det finns det heller ingen klubb som vill köpa honom för summor som gör skillnad i MFF?
– Det fina med unga talanger är att de kan explodera. Plötsligt får de en fantastisk utveckling på kort tid. En etablerad spelare kan också utvecklas, men inte på samma vis. När det där exceptionella genombrottet kommer gäller det att vara vaken. Om det sker hos oss är det en härlig upplevelse och det utvecklar hela laget. Ibland är det också nyttigt att få in den ungdomliga entusiasmen i mixen. I ett lag med elva spelare kan det vara bra att ha någon med det extra drivet.
– Ofta är det också en fråga om när man ger de unga chansen och hur. Du kan ha ett lag och så byter du sex spelare och sätter in en ung bland de sex. Då ger man inte den unge de perfekta förutsättningarna att lyckas. Om man istället håller tio spelare intakta och sätter in den unge som den elfte blir ju förutsättningarna för den nye mycket bättre. Etablerade spelare har inte så stora problem när det är stor rotation i laget, men talangerna ska nog matchas in under helt andra villkor.

Där kan jag tycka att det blev fel i den balansen ibland förra året, till exempel i cupen där Anel Ahmedhodzic knappast fick rätt förutsättningar att visa upp sig.
– Det kan man tycka. Att komma in när det byts så många är inte lätt. När helheten inte funkar blir den individuella prestationen inte så bra heller. Ibland kan det vara helt rätt att rotera, men när en ung spelare ska debutera är det bättre för honom att komma in i en miljö som är trygg. Anel fick inte de bästa förutsättningarna ifjor, det kan man konstatera. Sedan får man hoppas att han vuxit under hösten och är ännu starkare. Det tycker jag att man kan se också.

Vilka lärdomar har ni dragit av förra årets upplägg där allt fokus låg på Chelseamatcherna och laget sedan fick en nedgång i cupen och en dålig start i Allsvenskan med en oavgjord och en förlust i de två första matcherna?
–  Jag har sagt det tidigare och upprepar det gärna. Det kändes som killarna aldrig fick gå ner i varv efter Besiktas. De vilade inte mentalt! Nu är det andra gången vi gör det och det är Wolfsburg, inte Chelsea. Wolfsburg är i och för sig också en jättefin motståndare, men den här gången kändes det verkligen som alla kom tillbaka efter jul och nyår fullt utvilade. Just att få den här långa avkopplingen efter säsongen tror jag var helt nödvändigt. Om man aldrig slår av maskinerna kan det bli en negativ effekt längre fram. Till sist måste hjärnan vila och i år har vi haft den lite längre perioden då vi verkligen gav utrymme till det. På tiden som återstår hinner vi ändå komma upp i fas.

Du är nu sportchef för herr, dam, P19 och P17. Kan du vara det i längden?
– Nej, det kan jag knappast. Det tror jag är omöjligt.

Så vad ska bort?
– Utan att säga för mycket skulle jag gissa att det så småningom kommer en sportchef för damerna. Det vi tyckte var att det nog var lite för tidigt i division 4. Har man en duktig stab räcker det tills vidare. Jag kan vara ett paraply där ovanför, sedan sköter staben och Mats Engqvist som jobbar hos mig det praktiska. Mats har varit en stor och viktig resurs nu i uppstarten. Ett par divisioner upp måste det dock till en sportchef på damsidan.

Tycker du att nivån höjts på P19 och P17?
– Ja, nu får vi ju en P19-trupp som är nästan intakt från i höstas som plussas på med ytterligare talanger från P17. Sedan fyller vi på P17 underifrån. Så är det hela tiden och vi har aldrig haft så många landslagsspelare förr.
– Vi ska vara medvetna om alla de här talangerna och ständigt ställa frågan var de ska ta vägen? Helst ska de ju få utvecklingen i MFF. Tyvärr har vi inte den här möjligheten som till exempel i Spanien och Portugal med ett B-lag i seriesystemet. Då kan man behålla spelarna lite längre. Att få tillgång till LB07:s division 2-lag var en möjlighet som försvann. Nu är det utlåningar som gäller för de behöver något år till för att kunna konkurrera. Ändå måste vi säga nej till många spelare som är på väg att fylla 19 och är väldigt duktiga för att det inte finns plats till dem. Det går inte att sätta alla på kontrakt och låna ut, det blir för kostsamt.

Kan Brentfords lösning med ett separat U23-lag som inte spelar seriefotboll utan enbart letar efter starkt ofta internationellt motstånd att spela vänskapsmatcher mot vara en väg att gå?
– Till slut handlar det om ekonomi. Plus möjligheten att hitta de matcherna. Vi skulle också behöva titta på det praktiska som var licenserna skulle ligga. Kanske, kanske skulle det kunna vara något.

Under hösten tackade MFF nej till U21-serien. Kommer ni att vara med i vår?
– Vi kommer att vara med igen. Matcherna är något färre i år.

Serierna är omlagda, bättre eller sämre?
– Fördelen är att resorna blir kortare. Vi tappar ett par bra motståndare, men slipper ett par jobbiga resor. Att ha med A-truppspelare till Kalmar gör att de tappar rytmen i träningsveckan.

2021 blir det en nationell P19-serie. Ett steg i rätt riktning?
– Absolut! Det kan kanske innebära att vi kan få talangerna kvar i klubbarna lite längre.

Två år i rad har MFF:s akademi rankats som bäst i landet, tidigare turades ni och Brommapojkarna om att vara etta. Hur viktigt och prestigefullt är det att toppa den listan?
– Klart att det känns bra. Fast för vår del är det mest väsentligt att se att vår poängsumma ökar. Vi kan inte påverka vad andra klubbar gör och att bara säga att vi är bäst och nöja sig med det fungerar inte. Därför är det gott att se att poängen ökar.

Finns det några av spelarna som lämnat MFF i ung ålder som du ångrar att ni inte gjorde mer för att behålla?
–  Det hade varit spännande att se utvecklingen hos Mattias Andersson om han stannat. Han var ju på gång när han gick och låg lite före Dennis Hadzikadunic, som sedan fick spela när skadorna kom. Så han är väl den under min tid jag kan nämna. Jag kan inte säga att jag ångrar något, men det hade varit kul att se honom ett tag till. Sedan är det ju givetvis hypotetiskt att fundera på hans utveckling i Juventus och utlåningarna i Holland contra mot hur det hade gått om han varit kvar här.
– Mittbackar har vi inga problem att spotta fram, känns det som…

Varför får ni fram fler mittbackar än anfallare?
– Jag tycker att vi varit väldigt bra på att få fram anfallare också. Problemet är att de har lämnat tidigt nästan allihopa. Sedan har de inte lyckats ute, men vi har Zia Sakirovski, Zackarias Faour, Marko Mitrovic och nu gick Lucas Gomes. Nu har vi på nytt en jäkla fin besättning med många intressanta namn så visst kommer det profiler.
– Jag tycker också att vi börjar sprida ut det i lagdelarna. Vi har Amel Mujanic och Pavle Vagic som centrala mittfältare. Just nu är Linus Borgström uppe, men är det någonstans vi har det lite tunt är det väl snarare på ytterbackspositionen. Där får vi nog tänka efter så att vi även ger plats i utbildningsplanerna för de som har de fysiska förutsättningarna att klara en kant. Egentligen ska det vara så att varje gång någon lämnar från A-truppen ska vi ha någon egen att direkt tänka på.

Om man hårdrar det borde det alltså vara läge att värva en ytterback?
– Kanske det. Men vi har ändå två vänsterbackar och en högerback plus Linus Borgström.

Med alla spelare friska har ni för många centrala mittfältare?
– Det ser tjockt ut på mitten, det måste jag säga. Fast två skador och allt ändras. Med alla friska ser det dock hårt ut och jag skulle vilja säga att det även på de offensiva positionerna ser ut att vara jättehård konkurrens.

Har ni legat lågt i det här fönstret för att satsa hårdare i sommarfönstret?
– Mackan har slutat och Isaac Kiese Thelin har kommit in. Annars är det inte så mycket. Men truppen är stor som det är. Jag tycker att truppen är fantastiskt bra och det har vi också visat. Med en ny tränare och nytt tänk kan det också vara vissa spelare som växer. Därför finns det ingen anledning till panik och värva bara för att man ska värva.

Det ryktas ju alltid om Jimmy Durmaz och Ola Toivonen. Läget med dem?
– Två sjukt intressanta spelare. Ola har ju deklarerat att han vill hem till sommaren. När det gäller Jimmy tror jag att han stannar ute ett tag till, det är i alla fall min känsla.

Är Ola Toivonen fortfarande tillräckligt bra för att göra succé i Allsvenskan?
– Jag har sett honom ganska mycket i Australien och han är mycket bra där. Sedan är svårigheten att avgöra hur stark den ligan är. Ola är dock en mycket klok spelare och jag är övertygad om att han är tillräckligt bra för Allsvenskan. Jag tror också att med den erfarenheten han har så kan han växla upp även i det internationella spelet.

MFF har fortfarande inte gett sig upp på nivån med värvningar för 20-30 miljoner kronor där de danska klubbarna gör affärer och sedan säljer för kanske 70-80. Är det inte läge att snart göra det?
– Det är en balansgång. Skulle vi köpa en spelare för 30 miljoner belastar den affären budgeten något enormt när man skriver av värdet. Å andra sidan är uppsidan högre. Man måste alltid väga hur pass mycket bättre är den spelaren än den som kostar 10. När vi mötte FCK så kan man generellt säga att de handlat för 25-40 miljoner medan vi gjort det mellan 0 och 10. Var skillnaden så stor?

Fast en som kostat 0-10 kan man aldrig sälja för de riktigt stora summorna.
– Visst, har man betalt 25-40 kan man vara kaxig och säga 80-100 när de gjort det bra och ska säljas och realistiskt får man ju bättre spelare för mer pengar. Men tar man det steget måste man vara beredd på risken som ligger i att göra det och belastningen på budgeten, en spelare kan slå sönder hela budgeten och då får man i så fall höja budgeten rejält för att kunna göra den här typen av affärer.
– Ökat budgeten har vi redan gjort. Under mina sex år som sportchef har den ökat hela tiden. Svårigheten är nog att ute i Europa ökar lagen budgetarna ännu mer. Det skenar, vi försöker hänga på, men det är inte lätt.

När tror du MFF gör sin första 20-miljonersvärvning?
–  Jag vet inte, det är svårt att säga. Det kan nog komma inom en snar framtid. Rätt spelare, rätt tid och allt annat rätt så. Men folk måste förstå att vi riskerar väldigt mycket om vi gör den typen av värvningar. Och jag ska hålla min budget.

Foto: Bildbyrån