Svenska klubbarnas samhällsinsatser värderas till miljarder

Svenska fotbollsklubbars samhällsengagemang sparar miljarder åt samhället.
En ny studie, framtagen av SEF, visar att den ekonomiska effekten från engagemanget i arbetsmarknadsfrågor värderas till 1,2 miljarder kronor.
– Fotbollen inkluderar människor i samhället på ett sätt som många andra inte klarar av, säger Beatrice Clarke på Svensk Elitfotboll.

Studien ”Fotbollsplanen mitt i byn” togs fram av Sef och har undersökt IF Elfsborg, IFK Göteborg, Hammarby Fotboll och Malmö FF:s hållbarhetsarbeten för att ta reda på elitfotbollens samhällseffekter. Studien presenterades idag och visade att klubbarnas engagemang värderas till över en miljard.
– Bara den samhällsekonomiska effekten från elitklubbarnas engagemang i arbetsmarknadsfrågor uppgår till 1,2 miljarder kronor enligt våra beräkningar. Vi har dessutom vidtagit en rejäl försiktighetsprincip i vår kalkyl, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson som har varit med och tagit fram studien.

Om alla klubbar i Allsvenskan och Superettan får in tre unga människor på arbetsmarknaden via sina samhällsengagemang uppgår det ekonomiska värdet till 57 miljoner kronor i samhällsbesparingar årligen. Kommunerna i landet sparar enligt studien 247 miljoner kronor tack vare klubbarnas insatser.
– Fotbollen inkluderar människor i samhället på ett sätt som många andra inte klarar av. Samtidigt saknas ett gemensamt rapporteringssystem för elitklubbarnas samhällsinsatser och ett första steg i att ta fram ett sådant system är rapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn”, säger Beatrice Clarke, ansvarig för samhällsnytta och samhällsengagemang på Svensk Elitfotboll.

Klubbarna som undersökts i studien har på olika sätt gjort samhällsinsatser. Malmö FF har genom “Malmö FF i Samhället” genomfört olika projekt inom bland annat integration. Hammarby IF:s bedriver ”Samhällsmatchen” där man bland annat anordnar sommarjobbsmässor och har ett integrationsprogram för asylsökande.
– Fotbollen är det nya folkhemmet och tittar vi bara på de samhällsekonomiska effekterna elitklubbarna bidrar med i arbetsmarknadsfrågor inser man att fotbollen fungerar som en katalysator mellan staten, företagen och kommunerna. Elitklubbarnas uppgift är inte att lösa arbetslösheten eller integrationen men tack vare deras nätverk och attraktionskraft når de personer som många andra aktörer inte når. Det är en kraft staten och kommunerna bör ta tillvara på, säger Beatrice Clarke.

Foto: Bildbyrån