Succé för Georgson – nio mål på fasta efter 13 matcher

Brentford tappade sin expert på fasta situationer till Manchester City.
Malmö FF:s Andreas Georgson anställdes då för att ha fokus på offensiva fasta.
På 13 matcher har laget där gjort nio mål.

Brentford har de senaste åren lyfts fram som en av Englands mest innovativa klubb, där fasta situationer är en av sex grundpelare för att försöka nå Premier League. De var först med att anställa fasta situationer-gurun Gianni Vio, och i somras tappade de experten Nicolas Jover till Manchester City.

De ersatte Jover med Andreas Georgson från Malmö FF. Han blev assisterande tränare med extra fokus på offensiva fasta situationer och individuell spelarutveckling. Defensiva fasta sköts av en annan assisterande, Brian Riemer, och där är Brentford bäst i Championship med minst antal insläppta mål och de släpper till minst antal målchanser.

Däremot fick de vänta på Georgsons tankar kring det offensiva eftersom han ville slutföra MFF:s säsong. De inledande 15 matcher gjorde Brentford bara ett mål framåt.
– De försökte verkligen driva igenom att jag skulle komma i juli när vi var överens, och sedan att jag skulle komma i september, men varken jag eller Malmö kände att det skulle bli bra, säger Georgson till Fotboll Skåne.
– De hade fördelat det offensiva ansvaret på flera personer de 15 matcherna. Huvudtränaren brukar säga skämtsamt att han inte var tillräckligt bra på det.

Georgson var även den som gjorde förberedelserna kring offensiva fasta situationer i Malmö FF 2019, men där var det Uwe Rösler som drev genomgångarna och feedbacken.
– Jag hade en plan för hur jag ville göra det. Detta för att se om det gick att få maximal effekt. Den processen hade jag inte riktigt fått driva i MFF så som jag ville göra det, men det är inget konstigt med det. Uwe var bra på det. Här i Brentford var de tydliga med ”det där är ditt område”.

Under Georgsons ledning har det blivit nio mål på fasta situationer på 13 ligamatcher, exkluderat straffar och inkluderat andrabollsspel. Detta trots att Brentford inte är ett särskilt högt lag, utan lagets senaste startelva hade en snittlängd på 182 centimeter. Det är snittlängden på en Allsvensk startelva.

Han nämner flera orsaker till att det har gått så bra. Det första han gjorde var att skapa en tydlig struktur och drog ner mängden information. Spelarna ansåg att det tidigare var stora och spretiga planer.
– Organisation, tajming, och serven är 95 procent av varje fast situation. Det handlar inte om några magiska rutiner. Det gäller att hitta motståndarnas svaghet och din egen styrka, och se till att de tre delarna är så bra som det går.

Det blev också mål i första matchen på en fast situation, vilket skapade medgång. Dessutom gick laget generellt bättre och självförtroendet ökade hos spelarna, vilket smittade av sig på fasta situationer.

På lördagen blev det 3-1-vinst i derbyt mot Queens Park Rangers, där QPR:s tränare efter matchen sa att de förlorade på grund av Brentfords fasta situationer. Ett av målen kom efter en variant som tidigare användes av MFF, och som Markus Rosenberg gjorde mål på mot Dynamo Kiev.
– Vi testade den ett antal gånger i Malmö när jag var där. Vi var även väldigt nära mål mot Djurgården och i någon annan match.
– En annan sak från MFF är att vi tog hit hela organisationen som Uwe hade tagit till Malmö. Den är lite annorlunda. Vi är svårlästa och bra på att fånga upp andrabollar.

Efter en ojämn start på säsongen är Brentford nu på tredje plats i Championship, med ligans statistiskt sett bästa defensiv och näst bästa offensiv.

Foto: Bildbyrån