Spanien-experten om Granada: “Känns som starten på något stort”

Det är förmodligen ingen som har bättre koll på mötet MFF-Granada än Alexandra Jonson, en frilansfotbollsjournalist bosatt i Spanien och som också är MFF-supporter.
– Jag försöker att vara positiv, men för MFF känns det här som sämsta möjliga motståndare i sämsta möjliga situation, säger Jonsson till Fotboll Skåne. 

Annons

(Fotnot: Intervjun gjordes innan helgens ligamatcher)

1. Vad kan man säga om Granada som klubb?

– De har varit mestadels i andra- och tredjedivisionen, men de senaste tio åren har man varit i La Liga varje säsong förutom två av dem. Sedan 2011 anses man väl som en av La Liga-klubbarna.

– De ägs av en kinesisk affärsman och har gjort det i tre-fyra säsonger. De har inte så mycket påverkan från ägarna, till skillnad från exempelvis Valencia, utan de kinesiska ägarna håller sig i bakgrunden. Innan detta var man en del av Pozzo-familjens ägande. Då var det många spelare fram och tillbaka mellan Udinese och Granada.

– Ekonomiskt är det en liten klubb. Förra säsongen hade de den tredje minsta budgeten i ligan. Jag vet inte exakt hur det ser ut i år, men man har inte samma resurser som de flesta La Liga-klubbar.

2. Vad har klubben och regionen för rykte i Spanien?

– Granada är främst ett turistparadis. Det finns god öl där och mycket gratis tapas. När jag var där på match i pressbåset så fick man tapas både under och efter matchen. Det är mycket saker som är åt det hållet.

– Sedan har de en lustig person som är där runt matcherna, som går utklädd till påven (se bild) inne på arenan. Han började med det innan de gick upp i La Liga 2011 och sedan slutade han aldrig. Han stöter man alltid på i matcherna i Granada.

– Klubben har ju historiskt sett inte alls varit en storklubb. Det här är mer av något nytt, men efter fjolårssäsongen så har de fått väldigt mycket respekt kring hur de sköter saker. Det är seriöst, det som de håller på med.

3. De var nykomlingar förra säsongen, men hade serieledning en kort period i La Liga under hösten och slutade sjua. Varför gick det så bra?

– De har gjort saker rätt, helt enkelt. Nyckeln är tränaren Diego Martínez. Han är La Ligas yngsta tränare. Han blev tränare när han var 20 år, och upptäcktes av en viss Monchi (Sevillas sportchef) vilket säger ganska mycket. Det här är en som har fotbollsförståelse. Monchi tog honom till Sevilla, där Diego Martínez tränade ungdomslag, C-lag, B-lag, och var assisterande i A-laget under Unai Emery när de vann Europa League.

– När han tog över Sevillas B-lag imponerade han stort. Det fick fart på hans tränarkarriär. Han hade sedan en säsong i Osasuna, och tog efter det upp Granada.

– Någon gång fick han frågan om vilken som var den senaste filmen som han såg, och hans svar var någon Levante-match. Det är bara fotboll som gäller för denna människan. Han har lyckats få ihop laget, de har tagit in de rätta spelarna, de har värvat smart med de små resurserna som de har. Det är mycket glädje i laget. Det är inte en eller två stjärnor, utan “laget före jaget” och att ha kul, och det tillsammans med en smart tränare har tagit dem långt.

– De har hårt arbetande spelare och ett lag som ryker av självförtroende efter fjolårssäsongen.

4. På uppstuds sticker några namn ut av CV-skäl: Gonalons, Soldado, Kenedy, delvis Vallejo… Men om man ska koka ner det till enstaka kvalitetsspelare, vilka är det då som gör skillnad?

– Jag skulle säga att Yangel Herrera på mittfältet har varit väldigt viktig. De hade honom på lån förra säsongen (från Manchester City) och har fått tillbaka honom. Backlinjen och målvakten Rui Silva har de fått behålla. De hade många spelare på lån förra året och nyckeln var att få tillbaka dem, vilket de gjorde.

– En annan spelare man ska se upp med är Darwin Machís. Det här är hans andra tur i Granada och nu håller han verkligen på att slå igenom. Han har sett väldigt bra ut de första matcherna. Sedan har man spelare som Soldado och Jorge Molina, spelare med erfarenhet av Europa.

– Soldado är i slutet på sin karriär, men han har så roligt i Granada och han lär ut saker till de andra spelarna.

5. Hur var klubbens transferfönster den här sommaren?

– De har som sagt en liten budget så de måste hitta gratisspelare och låna in spelare, och de har också tagit in samma spelare igen (Gonalons, Vallejo, Foulquier, Herrera). De kommer i princip att ha samma startelva som de hade hela förra året. De kan bygga på det och utan att göra stora förändringar.

– En spelare som är intressant är Luis Milla som spelade för Teneriffa förra säsongen. Han är inte jätteung och har inte La Liga-erfarenheten, men de första matcherna har varit imponerande.

6. Vad hade varit en bra, eller åtminstone acceptabel, placering under den här säsongen? 

– Deras förväntningar förra året var att överleva i La Liga, och det slog de med råge. Nu är det lite andra förväntningar, men om de kan sluta i mitten av tabellen och gå in i ett gruppspel i Europa League så är det mer än godkänt.

– Vi har sett med många andra lag i Spanien att deras ligaspel har påverkats av att de spelar i ett Europagruppspel. Jag tror inte att det kommer göra det med Granada på samma sätt. Det kanske blir svårt att ta en ny Europa League-plats i år, men en mittenplacering ska de klara av. De gick ju exempelvis till semifinal i Copa del Rey förra säsongen också (de slogs ut av Athletic Bilbao i ett dubbelmöte på grund av bortamålsregeln).

7. Det är väl få som har bättre koll än vad du har: hur svår lottning är det här för MFF?

– Jag tror det här blir väldigt svårt, om jag ska vara ärlig. Jag försöker att vara positiv, men för MFF känns det här som sämsta möjliga motståndare i sämsta möjliga situation.

– Hade MFF exempelvis fått Espanyol förra året så hade jag sagt att MFF hade haft stora möjligheter, för Espanyol hade inget i Europa att göra. De hade överpresterat, men det här Granada-laget känns bara som starten på något stort. Saker blir bättre i det här laget.

– Det som MFF kan hoppas på när man möter sådana här lag är att de ska underskatta MFF, men det kommer nog inte att finnas här. Det är första gången de spelar i Europa, det är extremt stort för dem och de har stor respekt för MFF. Det hör man inför den här matchen. Det pratas om Malmös gruppspel i Europa League och Champions League. Man kommer till Malmö med stor respekt, samtidigt som man har stort självförtroende och stark harmoni.

– Jag skulle säga att om MFF går vidare så är det en av de större bedrifterna som de har gjort i Europaspelet.

Twitter: @AlexandraJonson

Foton: Bildbyrån

Annons