Silly season-bloggen – Christiansen erbjöds fantasilön i Saudi


26 oktober.

Anders Christiansen erbjöds ett drömkontrakt av Al Nassr. Det skriver Expressens Daniel Kristoffersson som uppger att AC – vars agent är Hasan Cetinkaya – skulle fått ett avtal värt 25 miljoner netto om året, vilket skulle innebära 75 miljoner totalt.

Malmö ska ha fått ett sista bud på närmare 40 miljoner kronor, men tackat blankt nej. Expressen skriver att AC förgäves vädjat till styrelsen att acceptera budet.

”Det är inte konstigt om han (Christiansen) är fly förbannad med tanke på pengarna han gick miste om. Ett erbjudande som knappast lär komma igen. Sådana här erbjudanden för allsvenska spelare är lite av en chans i livet” skriver Daniel Kristoffersson.

26 oktober.

Al Nassr försökte med Anders Christiansen, men fick ett nej från Malmö FF.

Det saudiarabiska transferfönstret har stängt och klubben valde istället en annan mittfältslösning. De släppte Ahmed Musa, så att de kunde registrera sin sjunde och då sista utländska spelare: den brasilianska innermittfältaren Petros, som varit oregistrerad en tid. Det skedde stunden innan transferfönstret stängde.

Det blir nu definitivt ingen AC-flytt dit.

23 oktober.

Det har tidigare ryktats om att Armin Gigovic-försäljningen var värd 30 miljoner kronor för HIF.

Nu skriver Fotbolldirekt att det stämmer, men att det inkluderar bonusar. Det ska därför handla om 20 miljoner kronor direkt, plus ytterligare tio miljoner kronor i potentiella bonusar. 

Azelius har tidigare sagt till HD att HIF även har en vidareförsäljningsklausul. 

22 oktober. 

Anders Christiansen har gjort åtta mål och tre assist i Allsvenskan 2020. Under torsdagen rapporterar Expressen att saudiarabiska Al Nassr FC vill köpa loss MFF:s stjärnspelare för omkring 30 miljoner kronor. Enligt sajten vet klubbens sportchef Daniel Andersson om intresset men är inte intresserad av att släppa sin danske mittfältare. 

Transferfönstret i Saudiarabien stänger den 25 oktober. Anders Christiansens kontrakt med Malmö FF sträcker sig över 2024. 

20 oktober. 

Den förre MFF-spelaren Carlos Strandberg tillhör idag den saudiarabiska klubben Al-Hazm. Förra säsongen stod anfallaren för 13 på mål 26 matcher i laget som åkte ur landets högstaliga. 

Nu står det klart att Strandberg lånas ut till Abha Club som förra året slutade på en nionde plats i den saudiarabiska ligan. 

Lånet gäller fram till nästa sommar. Carlos Strandberg har ett kontrakt med Al Hazm fram till sommaren 2022. 

19 oktober. 

Den här säsongen har Charlie Weberg varit utlånad från Helsingborgs IF till GAIS i Superettan. I Göteborg har det blivit 22 matcher och ett mål i ett lag som i skrivande stund ligger nia i tabellen. 

I en intervju med Göteborgs-Posten säger sportchefen Nicklas Karlström att han gärna ser Weberg stanna i GAIS även nästa säsong.

– Vi får helt enkelt prata med Charlie och med Helsingborg. Han har gjort det jättebra. Han hade det lite jobbigt i början, men efter att vi började spela fyrbackslinje har han växlat upp. Men vi får se vad Charlie vill och vad HIF vill. Just den bollen ligger lite utanför våra händer.

Karlström får sedan frågan om han vill att Weberg stannar. 
– Ja, vad man känner nu, absolut! 

16 oktober. 

Lasse Nielsen sitter på ett kontrakt som går ut efter nästa säsong. Efter att ha fått spela återkommande under inledningen på säsongen har mittbacken förpassats till bänken efter sin skada. Det gör att 32-åringen nu funderar på sin framtid. 

– De matcher jag har spelat har gått bra, men jag hade så klart gärna spelat mer. Jag spelade de första matcherna men fick tyvärr en liten skada och sedan dess har det varit lite fram och tillbaka. Jag har ambitioner och vill spela så mycket som möjligt. Jag trivs fortfarande bra i Malmö, men det kan vara så att något nytt måste hända, säger Lsase Nielsen till bold.dk.

– Men jag tänker inte på transferfönstret förrän säsongen är över. Men det är klart, med ett år kvar på kontraktet måste jag höra vad Malmö också vill – och vad jag själv vill och om det ens finns andra klubbar som är intresserade. Men jag är öppen för det mesta.

14 oktober.

Sedan tidigare var det känt att Simon Thern, Behrang Safari, Marcus Antonsson, Erdal Rakip, Anel Ahmedhodzic, och Laorent Shabani har Markus Rosenberg som agent.

Enligt Transfermarkt har listan ökat med åtminstone sju nya talanger, där fyra av dem har MFF-koppling: Albin Sundgren (MFF P19), Henrik Rossborg (MFF P19), Felix Hörberg (nu ÖFK), och Oscar Uddenäs (nu Värnamo).

Dessutom står Fredrik Hammar (Brentford B), Julian Larsson (Nottingham Forest U23), och Carl Björk (TFF, på lån från IFK Norrköping) med på spelarlistan.

Av de sju spelarna är 21-åriga Hörberg den äldsta. Fotboll Skåne har sökt Rosenberg för en kommentar. 

13 oktober.

Enligt Fotbolldirekt har Anderlecht satt sin prislapp på Isaac Kiese Thelin, och den ska vara på cirka 15-20 miljoner kronor. Daniel Andersson har tidigare sagt till Fotboll Skåne att det inte finns någon köpklausul i lånet eftersom Anderlechts prislapp där och då, i januari, innehöll “ganska orimliga villkor”.

Dessutom skulle en affär inte bara försvåras av Anderlechts höga pris. Kiese Thelins egna kontrakt kan komma upp i minst liknande summor som prislappen till Anderlecht, enligt vad Fotboll Skåne erfarar. 

12 oktober. 

Samuel Adrian har förlängt sitt kontrakt med Malmö FF. Det nya avtalet håller honom i klubben fram till 2023.
– Det känns jätteskönt och ett kvitto på att man har gjort det bra. MFF är klubben i mitt hjärta. Jag har sett lagets matcher sedan jag var liten och jag har gått från ungdomsleden upp till A-laget, säger han till hemsidan. 

Det har inte blivit speciellt mycket speltid för Samuel Adrian den här säsongen. Mot Honvéd fick han hoppa in i slutet av matchen. 
– Det har varit ett krävande år med min långvariga skada, men jag har krigat på och tagit en dag i taget. Sakta men säkert har det gått åt rätt håll. Att jag skulle få komma in och spela en Europa League-match med Malmö FF hade jag haft svårt att tro för någon månad sedan. Det är hårt jobb som ligger bakom det och jag är väldigt glad över att förlänga mitt kontrakt med klubben.

Även sportchefen Daniel Andersson ger sin syn på det förlängda kontraktet med den 22-årige mittfältaren.
– Samuel besitter en stor arbetskapacitet, är trygg med bollen och har en fin passningsfot. Han har de kvaliteter vi efterfrågar i Malmö FF. Dessutom har han gått genom våra ungdomslag och då känns det extra kul att han stannar i klubben.

10 oktober. 

Martin Olsson har ett kontrakt som går ut i slutet av oktober, men i takt med att allt fler transferfönster har stängt är möjligheterna att byta klubb klart mindre för landslagsmannen. Det ryska fönstret stänger den 17 oktober, men i en intervju med Fotbollskanalen öppnar Martin Olsson för att stanna kvar i Helsingborgs IF säsongen ut.

– Kontraktet går ut i slutet av oktober. Men vi har inte pratat om ett längre avtal. Det känns inte som att det varit tillfälle för det. Jag fokuserar på de sista matcherna för HIF och så får vi ta det efter det. Det var ingen stress förra gången heller så vi kommer nog snacka ihop oss om någon vecka, när jag kommer tillbaka (från landslaget), säger Martin Olsson till Fotbollskanalen. 

– Som jag sagt från första början: kommer det något intressant utomlands så kan jag vara intresserad, om allt känns rätt. Men jag får spela och trivs bra i Helsingborg. Så jag kan självklart tänka mig att stanna också. Jag får se vad som händer.

Samtidigt betonar Martin Olsson att landslagsplatsen är viktig, och menar på att det fortsatt är aktuellt med en EM-plats om han fortsätter att prestera på en hög nivå i Allsvenskan. 

5 oktober.

Enligt Sportbladet är Nikolaj Duus Möller på väg att lämna MFF för att flytta till Arsenal. Anfallaren, som återvände i vintras efter en tid i Bologna, har tränat en del med A-laget, men har ännu inte gjort A-lagsdebut.

Prislappen ska ligga på drygt fem miljoner kronor.

1 oktober. 

Marcus Antonsson har fått sparsamt med speltid under den här säsongen, och har tidigare flaggat för att han inte är nöjd med situationen. Nu bekräftar Malmö FF att anfallaren lånas ut till norska Stabaek Fotball resten av den här säsongen. 

– Nu är det ungefär tio matcher kvar av säsongen så jag siktar på att göra det bra i Norge och sedan komma tillbaka till Malmö nästa säsong. Till sist vill jag önska mina lagkamrater ett stort lycka till på torsdag och resten av säsongen, säger Marcus Antonsson till hemsidan. 

Malmö FF har tidigare lånat ut Romain Gall till samma klubb, men amerikanen spelar numera i Örebro SK (också på lån från MFF) efter en mindre lyckad sejour i Norge. 

1 oktober. 

Armin Gigovic är ryktenas man. I går, onsdag, rapporterade Tuttomercatoweb att Genoa lagt ett bud på 3,5 miljoner euro. Det dementerades senare av Krister Azelius. Enligt HIF:s ordförande har man inte mottagit något konkret bud på 18-åringen. 

Nu kommer nästa rykte om Armin Gigovic. Enligt Alfredo Pedulla, journalist på SportItalia, är Monza intresserade av mittfältstalangen. Silvio Berlusconi äger hårdsatsande Monza. 

Trovärdigheten i ryktena är svårbedömd, men på Krister Azelius i går (onsdag) lät det snarare som att intresset svalnat något. Transferfönstret stänger natten till tisdag. 

30 september.

Marcus Antonsson har fått ont om speltid i Malmö FF under säsongen. Nu rapporterar Eurosport att anfallaren kan vara aktuell för en flytt till norska klubben Stabaek. Klubbens sportchef Torgeir Bjarmann bekräftar intresse.
– Vi vet mycket väl vem det är och har provat en från Malmö (Romain Gall) tidigare i år. Vi har en bra dialog med dem sedan tidigare. Vi tittar alltid på lite större klubbar och vad som är möjligt med spelare som har kvaliteter och kanske inte får den speltid de vill ha. Och den här Marcus Antonsson är i den kategorin, säger han. 

Den 29-årige anfallaren har bara fått speltid i åtta matcher den här säsongen och Sportbladet har tidigare skrivit om att spelaren kan vara påväg bort.
– Vi får se. Jag läste att det var flera som var intresserade. Det var åtminstone mycket på Twitter. Det är helt klart en spelare som är intressant för oss, säger Bjarmann till Europsport. 

30 september.

Armin Gigovic vara eller icke-vara i Helsingborgs IF har varit säsongens långa följetång. Nu rapporterar italienska Tuttomercatoweb att Gigovic är på väg att skriva på för Serie A-klubben Genoa.

Sajten skriver att Genoa är nära att köpa loss 18-åringen och att en affär är nära. Affären rör sig om ett femårskontrakt för Gigovic och hela affären lär landa på omkring 37 miljoner kronor. 

29 september.

Journalisten Jonas Giæver, som var först med ryktet om Guillermo Molins till Sarpsborg, skriver på Twitter att Dennis Hadzikadunic närmar sig West Ham. En övergång kan i så fall vara värd fem miljoner euro.

Hadzikadunic, som numera spelar för Rostov respektive Bosnien, tillhörde MFF i många år. Det är oklart om MFF har någon vidareförsäljningsklausul på Hadzikadunic, men oavsett så är de vid en så dyr övergång garanterade att få ett lägre miljonbelopp i solidaritetsersättning.

Klubbarna som har ägt Hadzikadunic från han var tolv år har rätt att dela på 5% av övergångssumman.

Om MFF har en vidareförsäljningsklausul så får de mer pengar än så.

29 september. 

Marcus Antonsson är inte nöjd med sin situation i Malmö FF. 

– det är inte en hållbar situation att sitta på läktaren. En spelare av min kaliber kan inte sitta på läktaren och glo hela tiden, sa han till Fotboll Skåne för någon vecka sedan. 

Nu ser anfallaren ut att vara på väg bort från klubben. Enligt uppgifter till Sportbladet är MFF nära att sälja Antonsson då det finns intresse från den norska ligan på 29-åringen. 

Det norska fönstret stänger på måndag och därför har klubbarna i vårt grannland fortfarande chans att värva spelare från Sverige. 

16 september. 

Guillermo Molins bröt sitt kontrakt med Malmö FF för drygt en månad sedan efter att han haft svårt att få speltid. 

Nu rapporterar Sportbladet att 31-åringen är nära att skriva på för norska Sarpsborg 08 där han kommer att få Mickael Stahre som tränare. 

Enligt tidningen rör det sig om ett kontrakt som sträcker sig året ut. 

Sarpsborg 08 ligger just nu elva i den norska högstaligan, bara sex poäng ner till nedflyttningsplats. 

9 september. 

Kingsley Sarfo är ett kapitel som Malmö FF helst vill glömma. I vintras släpptes 25-åringen ut från fängelse efter att ha avtjänat sitt straff efter att ha blivit fälld för våldtäkt mot barn. 

Under onsdagen rapporterar Sportbladet att Sarfo nu är klar för spel på Cypern hos Olympiakos Nicosia. 

Enligt uppgifterna ska Sarfo ha skrivit på ett tvåårsavtal med klubben. 

9 november. 

Nu står det klart att den förre MFF-backen Pa Konate gör den oväntade flytten från Jönköping Södra till norska storklubben Rosenborg. I Norge återförenas Konate med Åge Hareide som tagit över som tränare. 

– Karriären gick inte som planerat. Jag bröt foten i min debut för SPAL och det gick inte som jag hade hoppats. Det här är min möjlighet att visa att jag hör hemma på den här nivån, säger spelaren till klubbens hemsida. 

Konate tar tröjnummer 25 och kommer att vara spelklar redan till helgen. 

8 september.

Det har varit tyst om Guillermo Molins efter det att han bröt kontraktet med Malmö FF.

Nu skriver dock den norska journalisten Jonas Giæver på Twitter att Sarpsborg har hört av sig till svensken. De behöver en anfallare och Mikael Stahres lag kan tänka sig ett avtal året ut.

Sarpsborg slåss för överlevnad i högstaserien och är ett av lagens som har gjort minst antal mål i år. De mötte MFF i Europa League så sent som 2018. 

5 september. 

Anton Kralj kunde aldrig slå sig in i Malmö FF, men nu gör ytterbacken succé i den norska fotbollen. I vinter går kontraktet med Sandefjord ut, och framtiden är oviss. Anton Kralj själv gör ingen hemlighet av att han gärna drar på sig MFF-tröjan i framtiden. 

– Nej, jag har inte haft kontakt med Malmö sedan jag lämnade, men så klart jag vill komma tillbaka dit. Det är ju min klubb och det är där jag har mitt hjärta. Jag är hundra procent säker på att jag hade klarat av nivån i MFF, men just nu tänker jag bara på min situation och vad som blir bäst för mig, säger Anton Kralj till Kvällsposten.

2 september.

Lucas Björklund, 16, är numera en AC Milan-spelare. Det står klart efter att klubb registrerat honom, det rapporterar Fotbollskanalen

Tidigare har italienska medier rapporterat om att Inter, Bologna och Udinese varit intresserad av spelaren men att Milan nu vann dragkampten. 

26 augusti.

Under transferfönstrets sista timmar blev det klart att IFK Göteborg värvade över MFF-talangen Yahya Kalley. 

– Jag vill ta de nästa stegen i min utveckling här i Blåvitt. Jag vet hur många unga spelare som har fått chansen här genom åren och detta känns som helt rätt miljö för mig att utvecklas i. Kamratgården är en väldigt fin anläggning och det finns väldigt bra förutsättningar här, säger 19-åringen i en kommentar på föreningens hemsida.

I och med att Kallet inte skrivit något senioravtal med MFF räknas han som kontraktslös. 

25 augusti. 

På den sista transferdagen landade Helsingborgs IF både anfallaren Shkodran Maholli och försvararen Kebba Ceesay (lån). Båda kommer att tillhöra HIF resten av den här säsongen.

Tidigare på Deadline Day bekräftades också förändrade regler vad gäller kontraktslösa spelare, vilka innebär att svenska klubbar nu cirka ytterligare en månad på sig att kontraktera spelare som står utan kontrakt. 

Det, och det faktum att värvningarna av Maholli och Ceesay finansierats av en extern finansiär, gör att ordförande Krister Azelius nu öppnar för ytterligare förstärkningar till Helsingborgs IF inom kort. 

– Arbetet med hur truppen ska se ut inför avslutningen på Allsvenskan, det arbetet fortsätter. Sen begränsas det en del av det är kontraktslösa spelare som är möjligheten. Men uppdraget på fotbollssidan är att fortsätta titta, och sen kommer vi från styrelsehåll säga ja eller nej till om det är möjligt utifrån ekonomiskt hänsyn. Men vi har inte stängt dörren för det arbetet, säger Krister Azelius till Fotboll Skåne. 

25 augusti.

MFF:s tidigare anställda Andreas Georgson verkar nu helt klar för Arsenal. I dagens träningsmatch, mot MK Dons, är han nämligen med i Arsenals ledarstab. Matchen står för tillfället 2-1 till Arsenal.

Georgson ryktades plockas in från Brentford för att bland annat hjälpa Arsenal med fasta situation. 

Foto: Arsenal.com

25 augusti.

I dag stänger transferfönstret i Sverige, och ska HIF ta in ett nyförvärv måste det ske under de kommande timmarna. HIF letar primärt efter offensiva alternativ, särskilt då Assad Al Hamlawi skadad sig.
– Vi har suttit och jobbat hårt hela dagen, inte bara jag, utan vi. Vi drar i många trådar, säger Adil Kizil till Fotboll Skåne.

Tror du att något blir klart?
– Vi får se.

Marcus Olsson blev klar för några dagar sedan. HIF kollade tidigare på Daniel Larsson, men han valde en annan klubb. Bland klubblösa offensiva spelare med allsvensk erfarenhet finns bland annat Chinedu Obasi, Viktor Prodell, Denni Avdic, Omar Eddahri, Guillermo Molins, Shkodran Maholli, och Erton Fejzullahu.

Sådana spelare får värvas efter i dag, på ett sent beslut hos SvFF.
– Det handlar om spelare som är arbetslösa efter att svenska transferfönstret stänger den 25 augusti. Det är SvFF:s styrelse som har beslutat det idag. Förmodligen kommer det inte bli någon stor volym av spelare, säger SEF:s sportchef Svante Samuelsson till FotbollDirekt

25 augusti. 

Enligt källor till Fotboll Skåne är Helsingborgs IF ute efter att förstärka spelartruppen på Deadline Day, som är i dag den 25 augusti. Med andra ord måste eventuella nyförvärv bli klart innan dagen är slut, men kan teoretiskt sett presenteras senare.

Tidigare har HIF varit tydliga med att man både söker en mittback och en defensivt inriktad innermittfältare, men våra uppgifter gör gällande att offensiva förstärkningar i form av en yttermittfältare och en anfallare ligger högt upp på listan. 

Fotboll Skåne har sökt både chefsscout Adil Kizil och ordförande Krister Azelius utan framgång. 

25 augusti.

MFF:s 20-årige mittback Hugo Andersson spenderade fjolåret i Trelleborgs FF på utlån. Under den första halvan av 2020 har han kört på med Malmö FF men utan att vara nära att etablera sig i a-laget.

Nu lånas han ut till danska Hobro, som har god erfarenhet av MFF-spelare sedan Anel Ahmedhodzics utlåning. Hobro IK har presenterat affären, som gäller över säsongen 2020/21, på sin hemsida.

24 augusti.

Jimmy Durmaz kan vara påväg bort från Galatasaray. Den turkiska sajten Fanatik skriver att Denizlispor är intresserade av att värva den tidigare MFF-mittfältaren. Sajten skriver att Durmaz vill stanna i den turkiska högstaligan och även Genclerbirligi, Durmaz tidigare klubb, ska vara sugna på att värva 31-åringen. 

Durmaz skrev förra året på ett treårskontrakt med Galatasaray där det har blivit 15 matcher och ett mål. 

24 augusti.

Fouad Bachirou ser ut att vara förlorad för MFF. Enligt Expressen är mittfältaren nära en övergång till Nottingham Forest i Championship. Enligt sajten får Malmö FF omkring sju miljoner kronor för mittfältaren. Bachirou ska flyga till England för läkarundersökning i dagarna och det innebär att han gjorde sin sista match för klubben i gårdagens match mot Falkenbergs FF.

Bachirous anslöt till Malmö FF 2018 och har sedan dess varit en av de viktigaste spelarna på MFF:s mittfält. Totalt blev det 94 matcher i den ljusblåa tröjan för 30-åringen. 

24 augusti.

Redan i början av juli kunde Fotboll Skåne berätta att Brighton ville värva Casper Nilsson. Högerbacken, som debuterade mot två år äldre spelare i MFF:s P19 tidigare i år, hade tidigt varit på provspel i Brighton.

Övergången är nu klar, då Brighton har skrivit om det på sin officiella hemsida. Han skriver i första hand på för P18-laget där, men han kan även matchas i U23-serien.

Nilsson är P03-landslagets ordinarie högerback. 

24 augusti. 

Robin Simovic lämnade italienska Livorno under sommaren. Nu uppger norska Eurosport att anfallaren är nära en övergång till Odds BK. Sajten hänvisar till två lokaltidningar, Varden och Telemarksavisa som skriver att den tidigare MFF- och HIF-spelaren länkas till klubben. 29-åringen ska vara på plats i stan och en övergång väntas bli klar inom kort. 

Odds BK ligger på en tredjeplats i Eliteserien efter halva säsongen. 

23 augusti.

Arsenal vill ta in en ny ledare till staben. Enligt brittiska Standard ser den personen ut att bli Andreas Georgson, som nu är i Brentford men har en lång MFF-historik.

Det är huvudtränaren Mikel Arteta som vill ha Georgson, som specialist på fasta situationer. Han ska i så fall ersätta Fredrik Ljungbergs plats i staben. En övergång är inte klar, utan diskuteras i ett tidigt stadie.

22 augusti. 

Efter att Guillermo Molins lämnat Malmö FF saknas det självklara anfallsalternativ bakom Isaac Kiese Thelin. Nu rapporterar FotbollDirekt att MFF visat intresse för den isländske anfallaren Vidar Örn Kjartansson, som tidigare har öst in mål för klubben. 

Vidar Örn Kjartansson sitter just nu utan kontrakt efter att ha brutit med ekonomiskt sargade Yeny Malatyaspor. Hammarby ska också vara intresserade enligt samma källa. 

20 augusti.

Nästa vecka stänger det svenska transferfönstret. HIF har fått Assad Al Hamlawi skadad resten av säsongen, har flera andra med skador, och de har släppt Filip Sjöberg i sommarfönstret. 

De kollar därför på nyförvärv, både till offensiven och defensiven, och då efter redan skandinaviskt erfarna spelare till billiga priser. HIF vill gärna ha in åtminstone någon spelare innan fönstret stänger, om de kan hitta en lösning. 

En som dock inte lär vara aktuell är Markus Holgersson, som en del HIF-supportrar har funderat på. Han slutade i vintras.
– Jag tror inte han är så jättesugen på att komma tillbaka, säger Andreas Granqvist.
– Jag har inte frågat honom, men jag tror inte han är jättesugen. Han har det ganska bra där han är.

Däremot lämnar han det öppet för Marcus Olsson, som är i träning med HIF.

17 augusti. 

Martin Olsson kan snart vara förlorad för Helsingborgs IF. 32-åringen förlängde förvisso sitt kontrakt i somras med klubben, men nu kan Sportbladet avslöja att avtalet löper ut redan i slutet av oktober. 

– Jag har kontrakt till oktober. Sedan får vi ta det därifrån, om jag blir kvar längre eller inte. Men just nu respekterar jag kontraktet jag har och fokuserar på varje match, säger spelaren till tidningen. 

Säsongen tar slut i december vilket skulle kunna innebära att laget får klara sig utan sin mittback de sista månaderna av året. Men enligt Sportbladet ligger ett nytt avtal på bordet som Martin Olsson erbjudits som dock inte är påskrivet ännu. 

– Vi får se om jag är här till oktober eller hela säsongen. Om jag lämnar för en annan klubb så borde de klara av det ändå. Då hoppas jag att jag har pushat de yngre så att de blivit starkare mentalt, säger Olsson som samtidigt menar att han inte har några andra konkreta bud från andra klubbar. 

16 augusti.

De senaste tre månaderna har Egzon Bejtulai och Filip Sjöberg lämnat HIF, och Mix Diskerud har kommit in. Bejtulais kontrakt bröts av privata skäl och där sparade HIF en för dem stor kostnad, samtidigt som Mix Diskerud är en billig lösning.

Om det ska komma in nyförvärv är dock oklart.

Det svenska transferfönstret är öppet till och med den 25:e augusti, det vill säga i drygt en vecka till. HIF har tidigare sagt att positionerna de kollar på är mittback och defensiv mittfältare. På en fråga om nyförvärv är nära säger Mellberg:
– Nej, det skulle jag inte säga.

Mellberg trycker på att det viktigaste är att få tillbaka spelare från skador, men han utesluter inte något nyförvärv till de defensiva positionerna just på grund av skadorna.
– Vi får se. Det är klart att vi är få där.

Den enda spelaren som är nära comeback efter skada är Adam Eriksson.

Enligt uppgifter till Fotboll Skåne har HIF även koll på marknaden för yttermittfältare, men den positionen är inte i lika akut behov av spelare. I dagsläget har dock truppen endast två-tre renodlade yttrar, i form av Max Svensson, Alex Timossi, och Joseph Ceesay, som dock mestadels varit ytterback.

Enligt Fotboll Skånes källor har HIF, åtminstone tidigare, främst riktat in sig på kontraktslösa nyförvärv då de inte har ekonomi för något annat.

En Armin Gigovic-försäljning hade skapat ekonomiskt utrymme för HIF att agera på transfermarknaden, men någon försäljning har inte gått igenom.

13 augusti.

Grekiska PAO letar anfallare. En anfallare som de har kännedom om sedan tidigare är Guillermo Molins, som spelade där 2017-2018.

SDNA skriver att det därför inte är omöjligt att Molins hamnar i PAO igen, och hänvisar till information från en annan grekisk media, Sportime. Klubben kan nämligen sälja en annan anfallare i sommar, Carlitos.

Molins har inte fått plats i MFF:s 18-mannatrupp i de två senaste matcherna. 

12 augusti. 

Åge Hareide var muntligt överens med Rosenborg om att bli tränare i klubben. Men 66-åringen tackade till slut nej på grund av sin hälsa. Nu skriver norska Adresseavisen att norrmannen kan ta över klubben redan nästa månad. 
– Knäet har förbättrats. Det är ömt, men det fungerar bra. Jag förväntar mig att vara hundra procent redo i slutet av den här månaden, säger tränaren till tidningen enligt Fotbollskanalen

Åge Hareide tränade Malmö FF under två år när klubben vann SM-guld och spelade i Champions League. 

11 augusti.

Redan i juli rapporterade italienska medier om att MFF:s unge Lukas Björklund var aktuell för en flytt till AC Milan. 

Ännu har inte klubbarna bekräftat övergången, men till Fotbollskanalen säger Per Ågren, sportchef för MFF:s ungdomssida att övergången är klar.

– Daniel har skött den förhandlingen. Jag har försökt få tag på honom för att bekräfta att det är klart. Men jag har pratat med Lukas och familjen, och de är inställda på det (att flytta). Jag tror allt är klart för det. Det är väldigt roligt för Lukas, säger Ågren.

16-åringen kommer nu lämna Sverige för en flytt ner till Italien. 

– Vi önskar honom lycka till och hoppas att det går bra för honom, säger Ågren.

10 augusti.

Som bloggen kunde berätta tidigare idag är nu Tim Prica klar för danska Ålborg, där hans pappa, Rade Prica, spelat. 

MFF bekräftar övergången på sin hemsida där sportchefen Daniel Andersson inte döljer att man är besviken över vad som hänt med den unge talangen. 

– Det fanns ingen tvekan hos oss om att vi ville behålla Tim. Vi satte en deadline och när han inte ville ta vårt erbjudande hamnade vi i den här situationen. Det är tråkigt för han är en stor talang och en fin kille. Vi tycker att vi har visat att vi tror på honom både på planen och i form av ett bra nytt kontraktsförslag, säger han. 

10 augusti.

Tidigare i år gjorde 19-årige Johan Rapp a-lagsdebut för Malmö FF. Under sommaren har han varit och provspelat med Landskrona BoIS. Enligt HD är mittbacken nära att skriva på för klubben. Enligt sajten kommer spelaren att bli presenterad inom kort. 
– Vi kommer komma fram till ett beslut inom snar framtid, säger BoIS tränare Billy Magnusson till sajten.

Tidigare i år var talangen även på provträningar med Mjällby AIF. 

10 augusti.

Ålborg. Det ser ut att bli Tim Pricas nya klubbadress, enligt danska BT.

Pappa Rade har tidigare spelat i klubben, och BT skriver att en övergång kan gå igenom den kommande veckan till en mindre övergångssumma. Ålborg blev till slut Danmarks femte bästa klubb den senaste säsongen.

10 augusti.

Felix Beijmo var utlånad till Malmö FF förra hösten och fick då spela en del, men i övrigt har han haft ett par tunga år bakom sig efter den dyra flytten till Tyskland. Werder Bremen vill nu släppa Beijmo och MFF har det tunt på högerbacksplatsen. Enligt Expressen har det därför tagits en första kontakt mellan klubbarna, och det kan bli aktuellt både med köp och lån. Den tyska tidningen Weser-Kurirer rapporterar att ytterbacken är nära att lämna.
– Förändring är på gång. Kanske kan det finnas något att rapportera nästa vecka, sa Werder Bremens sportchef Frank Baumann i går. 

Om ryktet att Malmö FF skulle kunna bli en möjlig klubbadress svarar sportchefen så här på:
– Det vore inte någon stor överraskning om det rörde sig åt det hållet.

Fotboll Skåne har sedan tidigare uppgifter på att MFF har funderat på Beijmo under en längre tid. 

1 augusti.

Johan Rapp, mittback i MFF P19, fick spela i en träningsmatch med A-laget i våras och tränade tidigare i år med Mjällbys A-lag.

I dag, lördagen den 1:a augusti, startade han en träningsmatch med Landskrona BoIS (3-2 mot Vinberg). Enligt Landskrona BoIS’ officiella hemsida har Rapp tränat med laget under veckan. 

Rapp är född 2001 och gör sitt sista år i P19. Innan året är slut måste MFF ta beslut om framtiden för sju spelare födda 2001 i P19: Rapp, ytterbacken Yahya Kalley, målvakten Erik Lindblom, ytterbacken/innermitten Marcel El-Marakbji, målvakten Lamin Sarr, kantspelaren Albin Sundgren, och allroundförsvararen Henrik Rossborg.  

31 juli. 

Felix Beijmo spenderade höstdelen av säsongen i Malmö FF, och återvände sedan till sin tyska klubb Werder Bremen. Under våren blev det en ny utlåning, men nu är högerbacken tillbaka igen. 

Nu öppnar Werder Bremens sportchef Frank Baumann för att det kan bli tal om ny utlåning efter Malmö FF och Greuther Fürth.

– Vi hoppas att vi inom kort kan hitta en klubb där Felix kan få spela. Det kan bli så att det blir ytterligare ett lån, säger han till Bild. 

Malmö FF sitter just nu på en truppsituation där Eric Larsson spelar i stort sett varje match som högerback, och där alternativet Linus Borgström ännu inte varit nära speltid i varken Allsvenskan eller Svenska Cupen. 

28 juli.

I går kunde Fotboll Skåne berätta att MFF var på väg att ta tillbaka Marko Johansson. Det bekräftas av Mjällbys sportchef Hasse Larsson till Blekingesport.

När MFF ville ha tillbaka Johansson så valde Mjällby att inte stå i vägen.

Enligt Fotboll Skånes uppgifter så ska Marko Johansson förlänga sitt utgående kontrakt med MFF. Han ska också vara en het kandidat till att stå i cupfinalen den här veckan.

28 juli.

Martin Olsson skrev nyligen på ett kortare kontrakt som gör att han är HIF-spelare året ut. Enligt Helsingborgs Dagblad finns det dock ett stort intresse för 32-åringen, däribland klubbar i Championship som enligt tidningens källor redan har lagt bud.

Olsson vill inte kommentera de specifika uppgifterna, men medger att han har som ambition att ta sig utanför Sveriges gränser på nytt.
– Det kommer nog komma in intressen, vilket jag hört, men var det är ifrån vill jag inte säga. Just nu har jag fokus på HIF och jag har ett kontrakt här och jag måste respektera hur klubben har det. Jag kämpar hårt och tar en match i taget, men det är inget konkret som jag hört. Inte alls, säger Martin Olsson till HD.

21 juli. 

Under gårdagen rapporterade tyska medier (läs nedan) att Felix Beijmo ser ut att ha gjort sin sista match för Werder Bremen. 22-åringen har inte rosat den tyska marknaden och ska inte finnas i klubbens framtidsplaner, något som öppnar för en flytt tillbaka till Allsvenskan. 

Ytterbacken själv medger nu att Sverige är ett alternativ för honom.
– Jag är alltid öppen för bra fotbollsklubbar, och jag tycker det finns bra fotbollsklubbar i allsvenskan nu. Är någon intresserad så vet de var de har mig, min agent har många kontakter, säger han i en intervju med Fotbolldirekt

20 juli. 

Förra säsongen lånade Malmö FF in Felix Beijmo från Werder Bremen. Totalt blev det 13 matcher och ett mål för ytterbacken i MFF. Den här våren har han varit utlånad till Greuther Fürth. Nu skriver den tyska tidningen Weser-Kurirer att Beijmo kan ha gjort sin sista match i Werner Bremen. ”Vilken klubb han kommer att fortsätta i efter lånet till Greuther Fürth är oklart. Oavsett, han har ingen framtid i Bremen, även om kontraktet sträcker sig till 2022”, skriver tidningen.

18 juli.

I vintras ryktades det om att MFF kollade på dansken Christian Gytkjaer som en ersättare till Marcus Rosenberg, men Lech Poznan ville inte släppa honom då. Om intresset fortfarande finns kvar lär anfallaren ändå vara för dyr för MFF. 

Spelaren har i dagsläget inget kontrakt, och enligt polska Meczyki ska franska Ligue 2-klubben Guingamp ha kommit med följande bud:

En miljon euro i sign on, 0,6 miljoner euro i årslön som höjs till 1 miljon euro om de flyttas upp, plus eventuella bonusar.

Spelaren ska dock ha tackat nej till budet, och har intresse från bland annat Rostov, Rubin Kazan, och HSV. Det kan även finnas turkiskt intresse.

17 juli.

Tim Prica har varit petad från matchtrupperna i Malmö FF de senaste tre matcherna. Enligt Fotbolldirekt har spelaren muntligen kommit överens med Rosenborg om ett avtal, och att anfallaren i så fall flyttar dit när hans kontrakt går ut.

Daniel Andersson ville i går inte kommentera om Prica hade tagit ett beslut om framtiden. 

Det ska även finnas intresse från danska klubbar, men skulle Prica ha kommit överens med Rosenborg så är det nu upp till MFF och Rosenborg att komma fram till om spelaren ska säljas redan i sommar.

10 juli.

Enligt Sportbladet och belgiska medier ska Anderlecht ha lagt ett bud värt knappt 20 miljoner kronor på Armin Gigovic, men det räcker inte.

Bland annat Het Nieuwsblad och VoetbalNieuws skriver att Helsingborgs IF vill ha mer, och att spelaren i dagsläget är för dyr sett till vad Anderlecht vill betala. Deras transferbudget för i sommar ska ligga på 50 miljoner kronor, men de vill värva fler spelare än Gigovic.

Het Nieuwsblad skriver också att HIF även har tackat nej till ett bud på Genoa värt strax under 30 miljoner konor.

Det utesluter dock inte en flytt, och det finns fler intresserade klubbar i främst Belgien. Både Club Brügge och Gent ska vara ute efter HIF-mittfältaren.

9 juli.

Casper Nilsson till Brighton, Rooney Bardghji till FC Köpenhamn, och nu Lukas Björklund till AC Milan?

Så ser det ut att kunna bli. Välrespekterade journalisten Gianluca Di Marzio skriver att den italienska storklubben vill ha in Björklund. Björklund kommer, precis som Nilsson, från Ystadsfotbollen och är mittfältare för P04-landslaget.

Det är inte första gången som AC Milan rycker i en talang från MFF. För några år sedan försökte de att locka över Tim Prica, som då valde att stanna i MFF. 

6 juli.

Malmö FF ska vara beredda att ge runt 20 miljoner kronor för Isaac Kiese Thelin, rapporterar flera belgiska medier inkluderat Voetbalprimeur och Voetbal België.

Problemet? De belgiska medierna hänvisar till Expressens/Kvällspostens krönika om att MFF borde lägga ut de pengarna för honom, sett till hur han har presterat.

Har de belgiska medierna koll på något mer, eller bygger det bara på ett missförstånd? Troligen det sistnämnda, men supportrarna kan fortsätta att drömma.

Anfallaren har nämligen vid ett par tillfällen, bland annat till Kvällsposten i helgen, varit öppen med att han kan stanna längre än 2020 i MFF.

5 juli.

Den tidigare MFF-mittfältaren Mattias Svanberg har gjort 17 framträdanden för Bologna i Serie A den här säsongen. 21-åringen har gjort det så pass bra att han lockat intresse från Premier League. Enligt Forza Italian Football är Arsenal, Everton och Bournemouth intresserade av att värva honom. Enligt sajten ska Everton har tagit kontakt med både klubben och spelaren för att diskutera en övergång. Arsenal ska vara intresserade men har inte lagt något konkret bud. 

Bournemouth ska ha lagt ett bud på fem miljoner euro med en option på att göra affären permanent för ytterligare tio miljoner. Klausulen ska enligt sajten bara gälla om laget lyckas hålla sig kvar i Premier League. Bologna ska dock vara intresserade av att få ett större bud för svensken.    

4 juli. 

Anel Ahmedhodzic har stått för en imponerande utveckling, och kommer allt närmare en landslagsplats. I början på året var mittbacken med på januariturnén med det svenska landslaget, men nu ger sig även Bosnien in i kampen. 

Då 21-åringen fortsatt inte spelat någon tävlingslandskamp är han fri att byta landslag. För FotbollDirekt bekräftar nu hans pappa Mirzad Ahmedhodzic att Bosnien lockar med en startplats redan till höstens Nations League.

– Bosnien planerar för att han ska spela Nations League för dem i september, de har problem på mittbackssidan i landslaget. De är verkligen intresserade och säger att de behöver honom, säger pappan till FotbollDirekt. 

– Jag pratade med Markus Rosenberg (Ahmedhodzics agent) i går, han sade att landslaget i Sverige vill ha Anel också. Men det är mer osäkert om han får spela direkt i svenska landslaget. I Bosnien har de lovat honom en plats, han är deras förstaalternativ.

3 juli.

Den tidigare MFF-anfallaren Alexander Jeremejeff lär inte att stanna i Dynamo Dresden. De åkte ur 2. Bundesliga, men Jeremejeff ser inte ut att ha problem att hitta ny klubb.

Kicker skriver att Rostov (Ryssland), Hull City (England), Twente (Nederländerna), och Bochum (Tyskland) är intresserade.

Jeremejeff har fortfarande kontrakt med Dynamo Dresden, och Kicker spekulerar i att det kan bli aktuellt med lån med köpoption. Han har i en intervju med Sportbladet inte uteslutit en flytt tillbaka till Allsvenskan.

2 juli. 

Tidigare i veckan bekräftades att Alex Timossi förlängt sitt lånekontrakt med Helsingborgs IF över hela den här säsongen. Därmed återvänder han till Bayern München tidigast efter att den allsvenska säsongen är över. 

Enligt uppgifter till Fotboll Skåne kostar Alex Timossi inte heller HIF någonting då det är Bayern München som står för hela lönekostnaden. 

1 juli. 

Nu står det klart att Malmö FF lånar ut Pavle Vagic till Jönköping Södra. Klubben bekräftar på sin hemsida att man plockat in mittfältaren som ska förstärka lagets möjligheter att gå upp till Allsvenskan i år. 

– Det känns bra att låna in Pavle i detta läget, av flera anledningar. Ur ett ekonomiskt perspektiv fortsätter vi att vara ansvarsfulla, en möjlighet som vi tackar Malmö FF för. Sportsligt får vi in ett nygammalt ansikte, som känner till klubben, staden och tränaren, säger Södras sportchef Kujtim Bala. 

Vagic var utlånad till Jönköping Södra redan säsongen 2018. 

30 juni.

Alex Timossis avtal skulle ha gått ut i dag, men HIF bekräftade nyligen att lånet från Bayern München förlängs. Timossi gjorde sin första allsvenska start i går, mot BK Häcken, och imponerade även under försäsongen.

Timossi stannar nu i HIF året ut. 

Det har fortfarande inte kommit något besked om hur det blir med Martin Olsson, vars avtal också går ut i dag.

30 juni.

Armin Gigovic är en het man på transfermarknaden. Nu rapporterar Sportbladet att den belgiske klubben Anderlecht lagt bud på HIF-mittfältaren. Enligt tidningens uppgifter ska klubben vara redo att lägga omkring 20 miljoner kronor för 18-åringen. 

– Det finns flera konkreta bud på Gigovic och det förs samtal och förhandlingar, säger klubbens chefsscout Adil Kizil till tidningen. 

29 juni. 

Alex Timossi sitter på ett lånekontrakt som går ut i morgon, tisdag, den 30 juni. Men anfallaren själv är inställd på att stanna kvar i Helsingborgs IF även fortsättningsvis. 

– Det är inte klart än. Jag kan inte säga att det är klart, men jag tror och hoppas att jag är med nästa match, säger Alex Timossi efter förlusten mot BK Häcken.

Du vill stanna? 
– Ja, det vill jag. 

Martin Olsson sitter också på ett kontrakt som går ut. Den landslagsmeriterade backen är öppen för att förlänga, men väntar fortsatt på ett kontraktsförslag

28 juni.

Adi Nalic får inte ens plats på bänken mot AIK, och kan vara på väg att lämna MFF.

Enligt journalisten Nicolò Schira finns det intresse från främst belgiska Standard Liège, men även Bordeaux, Sevilla, och Sampdoria nämns. Det ska inte finnas något konkret bud i dagsläget.

Hans petning mot AIK ska inte handla om någon skada, utan bara att Jon Dahl Tomasson föredrar andra spelare i en 18-mannatrupp.

27 juni.

I dag blev det klart att Fortuna Düsseldorf åker ur Bundesliga. Den tidigare MFF-tränaren Uwe Rösler har dock jobbet säkrat för nästa säsong.
– Självklart, sa sportchefen Uwe Klein i en intervju med Sky.

Även Rösler själv vill stanna för att bygg något nytt i andradivisionen.
– Jag ser fram emot nästa säsong och chansen att gottgöra detta, säger Rösler enligt Kicker.

Düsseldorf avslutade säsongen med en 34 (!) spelare stor trupp. 17 av de spelarna har utgående kontrakt. 

24 juni.

Åge Hareide har inga planer på att sluta som fotbollstränare efter att ha varit förbundskapten för det danska landslaget. Redan nu finns flera bud på bordet, då Hareide bland annat pekats ut som Rosenborgs nya tränare. 

Dock blir det ingenting den närmsta tiden. 
– Jag är nyopererad. Och för mig är inget tränarjobb aktuellt förrän till hösten, säger han till VG.

Hareide säger dock till tidningen att han inte har några planer på att sluta som fotbollstränare utan ser sin rehabilitering som en liten paus. 
– Hälsan kommer först. Jag har slitit ett år med infektioner och utslitna knän efter många knäskador, så det viktigaste nu är att får tillbaka livskvaliteten, säger Hareide. 

23 juni. 

Förra sommaren ryktades Mikael Lustig vara på väg hem till Sverige, då både Malmö FF och AIK nämndes som en potentiell klubb. Den svenska landslagsförsvararen sades då nobba en flytt hem och skrev till slut på för belgiska Gent.

Nu uppger Sportbladet att Lustig är på väg att dumpas av sin belgiska klubb, men att Malmö FF redan valt att nobba 33-åringen. De himmelsblå anser att Lustig är för dyr och att man redan har tillräckligt många veteraner i truppen.  

21 juni.

Precis som väntat så återvänder Egzon Bejtulai till Nordmakedonien, för att vara närmare sin familj. Han har nu skrivit på ett treårskontrakt med Shkendija, klubben som han kom från till HIF i vintras.

Bejtulai hann bara vara i HIF i fyra månader, och utan att spela någon tävlingsmatch, innan han bröt kontraktet av privata skäl. 

19 juni.

Gianluca Di Marzio skriver att Genoa är på riktigt intresserade av Armin Gigovic, och ska vara beredda att betala upp emot drygt 30 miljoner kronor för mittfältaren.

Gigovic har ryktats till många olika klubbar under de senaste månaderna. Enligt Fotboll Skånes uppgifter ska det bland annat ha funnits konkret intresse från en Serie A-klubb, som inte var Genoa, innan coronautbrottet. Ett bud på drygt tio miljoner kronor ska ha kommit från en klubb i antingen Nederländerna eller Belgien, ett bud som ska ha varit för lågt för HIF:s smak.

18 juni.

Nu är det klart att Amel Mujanic förlänger sitt kontrakt med Malmö FF, det meddelar klubben på sin hemsida. 19-åringen skriver på ett avtal som håller honom i klubben till och med 2023. 
– Det känns fantastiskt skönt. Detta är något jag har strävat efter ända sedan jag kom till klubben. Våren med Jon (Dahl Tomasson) har varit bra och han tror på mig. Det är en anledning till att jag vill spela här, säger Mujanic till hemsidan.

Även sportchefen Daniel Andersson kommenterar förlängningen av mittfältarens kontrakt.
– Han är en bra passningsspelare och bolltrygg med fin bollbehandling. Dessutom har han ett gott självförtroende och jobbar hårt varje träning. Vi ser en ljus framtid för Amel i Malmö FF.

Amel Mujanic gjorde sin tävlingsdebut för Malmö FF i våras när laget mötte FK Karlskrona i svenska cupen.

15 juni.

Egzon Bejtulai lämnade Helsingborgs IF för drygt en månad sedan, av privata skäl. De privata skälen gör att han fortfarande är kvar i hemlandet Nordmakedonien, där han nu verkar få spela fotboll igen.

Enligt Fotboll Skånes uppgifter kan han komma att skriva på för sin gamla klubb, Shkendija. Det ska inte ha varit aktuellt att skriva på för en utländsk klubb.

8 juni. 

MFF:s tidigare assisterande tränare Pep Clotet kommer att lämna sitt uppdrag som huvudtränare för Birmingham City efter den här säsongen. Det bekräftar klubben på sin officiella hemsida. 

– Pep kom in som en kollega, men han kommer att lämna som en vän med vår tacksamhet. Han har gjort ett väldigt bra jobb för oss, och har alltid varit rakt igenom professionell, säger Dong Ren, klubbens vd. 

Enligt klubben lämnar Pep Clotet för att söka nya utmaningar. 

7 juni. 

Enligt FotbollDirekt pågår nu intensiva förhandlingar med en italiensk klubb om Armin Gigovic, uppgifter som Adil Kizil inte vill kommentera närmare. 

– Vi kommenterar tyvärr inte rykten, säger chefsscouten till Fotboll Skåne. 

Tror du att Armin Gigovic spelar den allsvenska premiären?
– Armin är hos oss i dag och vi utgår från att han spelar premiären. 

6 juni.

Armin Gigovic har lockat stort intresse till sig. Under lördagen rapporterade Archy Sport att Arsenal och Manchester City har lagt sig i kampen om 18-åringen. Enligt sajten är HIF villiga att sälja Gigovic för mellan 2,5-3,5 miljoner pund i sommar. Mittfältarens kontrakt med HIF sträcker sig över säsongen 2021. FotbollDirekt har tidigare rapporterat att HIF är i ett slutskede av förhandlingar med en Serie B-klubb om en övergång.  

1 juni.

En försäljning av Armin Gigovic kan komma allt närmare för HIF. Enligt Fotbolldirekt är en klubb i italienska Serie B, som inte är namngiven, inne i långt gångna förhandlingar med HIF. 

Priset kan landa på cirka 18-20 miljoner kronor. Det ska vara några oklara detaljer ifrån att kunna bli klart.

1 juni.

Abbe Khalili kom tillbaka till svensk fotboll i början av året efter sex säsonger i den turkiska ligan. 27-åringen skrev då ett tvåårskontrakt med Hammarby efter i slutändan ha valt mellan dem och Malmö FF, vilket Khalili berättar om i podden Lundh.

Det som avgjorde var samtalen som Khalili hade med sportchefen Jesper Jansson och delägaren Zlatan Ibrahimovic.
– Det har funnits ett intresse, men när jag snackade med ”Jeppe” (Jansson) och Zlatan kändes det bara som att allt klickade. Det viktigaste när du går till en klubb är att det ska kännas rätt. Det är inget beslut du tar över en eller två dagar, säger Khalili som berättar att Zlatan målade upp en stor framtid för Hammarby.
– Han ville visa att klubben siktar mot något helt annat. Inte bara att man ska vinna och att det är det. De vill ta nästa steg. Jag behövde känna att de verkligen ville gå all in. Då kändes det enkelt för mig att komma hit.

I intervjun berättar Khalili att han inte haft någon kontakt med Helsingborgs IF på slutet.
– HIF hörde inte ens av sig. Det är klart att när jag tänkte att jag kanske skulle flytta hem så tänkte jag på det, jag har sagt att det är klart att jag vill spela i Helsingborg, men sedan kändes Hammarby rätt. Det var därför det blev så.

31 maj.

Ola Toivonen blir klar för Malmö FF inom en månad, uppger Expressen. ”Om inget oförutsett inträffar presenteras anfallaren av Malmö FF innan den 1 juli”, skriver tidningen.

Kontraktet ska gälla till 2022. Expressen skriver också att Toivonen hade möjligheten att förlänga sitt kontrakt med Melbourne Victory till den 31 augusti, men tackat nej och kommer att återvända till Sverige inom kort.

29 maj.

Sebastian Nanasi har haft en stark period under lång tid. Han gjorde bland annat 22 mål på 13 (!) matcher i P19-slutspelet förra året, och anfallaren har även tränat en hel del med MFF:s A-lag i år. 

Fotboll Skåne erfarar att spelaren är aktuell för att flyttas upp till herrarnas A-lag, vilket Kvällspostens Mattias Larsson var först att avslöja. I så fall är det möjligt att han direkt lånas ut. Bland annat ska Varbergs BoIS vara intresserade, och att de i så fall ser honom som en potentiell startspelare i år.

Nanasi kom till MFF:s P19-lag under 2018, efter att ha startat ett gäng matcher för Kristianstad FC i Division 1. Varbergs tränare Joakim Persson hade Nanasi i Kristianstad FC.
– Vi är intresserade av alla unga talanger som vill utvecklas i vårt koncept. Men vi har inget klart med någon just nu, skriver Persson till Fotboll Skåne.
– Sebbe hade jag själv tagit fram i KFC:s A-lag när han var 15 år och givetvis följer jag hans utveckling. Mer kan jag inte säga just nu.

28 maj. 

För närvarande är Carl Thulin utlånad till Eskilsminne IF för andra säsongen i följd. Samtidigt sitter försvararen på ett utgående kontrakt med Helsingborgs IF. I en intervju med Helsingborgs Dagblad är 20-åringen öppet tveksam till att det blir en förlängning med HIF. 

– Det känns ganska långt borta om jag ska vara ärlig. Men jag har inte riktigt planerat och vet inte riktigt heller, säger Carl Thulin till HD. 

Tidigare under coronakrisen har Adil Kizil berättat att det inte varit aktuellt att ta tillbaka de utlånade spelarna för att fylla ut träningstruppen. Därmed har Carl Thulin tränat med Eskilsminne IF under hela den förlängda försäsongen. 

25 maj. 

Amel Mujanic är född 2001 och kom till MFF som nioåring från BK Olympic. Efter en mycket stark vår i MFF:s P19 flyttades han under sommaren upp i A-truppen och fick ett lärlingskontrakt som gäller till och med säsongen 2021.

Nu rapporterar den italienska sajten Europacalcio.it att storklubben Inter följer 19-åringen och är intresserade att värva över honom. Nerazzurri ska enligt sajten planera för att värva Mujanic i sommar, för att sedan låna ut honom till MFF. Även den franska storklubben Marseille ska vara intresserade av jättetalangen. 

Förra året utsåg Fotbollklubbarnas samorganisation Mujanic till årets junior i Malmöfotbollen. 

22 maj. 

Malmö FF ryktades förra sommaren vara ute efter Mikael Lustig som dock valde belgiska Gent. Landslagsbacken har själv sagt efteråt att han trodde valet stod mellan att stanna i Skottland eller att flytta hem till Sverige. 

Nu uppger tidningen The Scottish Sun att Lustig blivit degraderad ner till tredjeval på högerbacken och att han fått berättat att han inte har någon framtid i klubben. Tidningen spekulerar i att svensken nu inte kommer att ha något val än att flytta hem till Sverige.

Blir det Malmö FF i sommar? 

19 maj.

Tim Prica verkar vara påväg bort från Malmö FF. Enligt podcasten Disco & Noa talar allt för att talangen lämnar MFF efter att kontraktet med klubben går ut i slutet av året. Norska Rosenborg ska vara intresserade av 18-åringen. Fotboll Skåne har tidigare pratat med sportchef Daniel Andersson om spelarens kontraktsituation.
– Vi har erbjudit ett kontrakt och vill jättegärna att han ska vara kvar. Det pågår diskussioner, sa han i slutet av april. 

Anfallaren har än så länge spelat tre matcher i tävlingssammanhang för Malmö FF. 

16 maj.

Malmö FF är på väg att göra klart med Ola Toivonen. Detta enligt Expressen, som skriver att han lär komma tillbaka för att spela i nummer 10-rollen bakom Isaac Kiese Thelin.

Det kan dock ta veckor innan en affär blir offentlig, men spelaren ska vara spelklar tills i sommar.

Enligt Fotboll Skånes källor var Toivonen nära på klar redan innan coronautbrottet, men det har försvårats efter det. Enligt Expressen har Daniel Andersson fått be om ett OK från styrelsen för att ändå ro i land med affären.

15 maj.

Enligt FotbollDirekt pågar redan nu förhandlingar mellan Helsingborgs IF och en utländsk klubb om Armin Gigovic, och prislappen ska landa någonstans runt 25-30 miljoner kronor. 

– Vi kommentarer aldrig individuella spelare eller rykten, säger chefsscouten Adil Kizil till Fotboll Skåne. 

Men rent teoretiskt, är det realistiskt att kunna sälja spelare mitt under rådande coronakris?
– Jag har inte fått uppfattningen att det inte skulle gå eller att det inte finns klubbar som fortfarande har pengar som är redo att investera, och nu börjar fler ligor runt om i Europa också starta upp, fortsätter Adil Kizil.

14 maj. 

Förra hösten ryktades Victor Gyökeres vara aktuell för en flytt till Malmö FF. 21-åringen är just nu på lån från engelska Brighton till Bundesliga2-laget St Pauli. 

Stockholmssonen pekades ut som en potentiell ersättare till Markus Rosenberg, men valde till sist att gå till Tyskland.

Nu bekräftar hans agent Per Jonsson till Fotbolldirekt att MFF visade intresse för spelaren. 
– Det var sju-åtta klubbar som var intresserade innan han valde St Pauli. Jag kan bekräfta att både Malmö FF och Bröndby har visat seriöst intresse. Det är klart att Malmö var jätteintressant och ett seriöst alternativ innan han valde St Pauli, säger agenten till sajten. 

10 maj. 

Åge Hareide hade en framgångsrik period i såväl Helsingborgs IF som Malmö FF, och lämnar snart jobbet som dansk förbundskapten. 66-åringen har varit tydlig med att han gärna fortsätter sin tränarkarriär. I en intervju med Fotbollskanalen håller han dörren till Allsvenskan öppen, och pratar om tiden i HIF respektive MFF. 

– Allsvenskan och Superligaen är de mest uppmärksammade i Norden. Jag har varit där och känt på det och tiden i Malmö FF var helt fantastisk. Jag trivdes verkligen i Skåne. Vi får se vad som händer i framtiden. Samtidigt har jag varit där och känt på det, då kanske det vore roligt att testa något nytt också, säger Åge Hareide till Fotbollskanalen. 

Norrmannen är medveten om att en Stockholmsklubb hade kunnat bli kontroversiellt. 

– Då måste jag nog ta ett snack med Malmö-fansen först, haha. Jag tror det hade varit svårt för mig att komma till Stadion med en Stockholmsklubb. Det vore inte optimalt. Igen, mina två år i Malmö var fantastiska. Det är en väldigt speciell förening, speciell stad, med all den uppbackningen som de har. Det är härligt att tänka tillbaka på.

5 maj.

Tokelo Rantie har haft några svåra år. Brutet kontrakt i ett par klubbar, problem vid sidan av planen, och han har knappt spelat några matcher på flera år. Tidigare i år gick det rykte om att den tidigare MFF-anfallaren skulle avsluta karriären.

Precis innan coronautbrottet började han dock att träna med Bloemfontein Celtic i hemlandet Sydafrika. Han håller fortfarande igång med ett träningsprogram hemifrån, precis som resten av laget. Tränaren Lehlohonolo Seema hintar till Daily Sun att det kan bli aktuellt med ett avtal.
– Om någon kan se och lära sig från sina misstag, och se vad som gick fel och vill ha en ny chans, varför inte ge honom en chans?

Ranties mentor och tidigare tränare, Farouk Khan, säger till Sowetan Live att det här kan vara sista chansen för Rantie att spela på hög nivå igen.
– Rantie är den enda som kan lösa sina problem. Det är upp till honom att säga “Jag har fått nog och detta är min sista chans”. 

3 maj

Uppgifterna från turkiska Fanatik som vi skrev om igår här på bloggen är falska, säger Jimmy Durmaz till Sportbladet.
– Jag har svårt att hänga med i allt som skrivs på turkiska, men jag har fått meddelande och samtal från många hemma i Sverige om detta. 
– Jag har inte haft något sådant samtal överhuvud taget med klubben, säger Durmaz. Ingenting stämmer.

Den 31-årige mittfältaren säger till Sportbladet att han har starka känslor för Malmö FF, men att det mesta talar för att han spelar i en större ligan än Allsvenskan ett tag till.
– Som jag alltid har sagt – det är ett alternativ som finns där. Men statusen som jag känner att jag har när jag konkurrerar med riktigt bra spelare i Galatasaray gör att jag tycker att jag håller en riktigt bra nivå för ett par år till ute i Europa. Jag vill vara kvar i den världen innan jag känner att det blir aktuellt att flytta hem. 


2 maj.

Jimmy Durmaz fortsätter att ryktas bort från Galatasaray. Nu skriver turkiska Fanatik att Galatasaray och Durmaz har kommit överens om att avtalet ska brytas när säsongen är slut.

Den tidigare MFF-spelaren har avtal med Galatasaray i två år till, men han har haft svårt att få speltid i den turkiska toppklubben. Enligt Fotboll Skånes uppgifter hade MFF ett visst intresse för Durmaz i vintras, framför allt om Arnor Traustason hade lämnat, men Durmaz var då närmare en flytt till en annan turkisk klubb. 

29 april.

I vintras lämnade Alexander Farnerud Helsingborgs IF. Sedan dess har 35-åringen varit klubblös.
– Det finns inte i min tanke att sluta. Jag vet vad jag kan och vad jag orkar. Kroppen känns bra och jag känner att jag har allsvensk toppklass i mig, säger han till FotbollDirekt.

Mittfältaren anslöt till HIF hösten 2018 på ett ettårsavtal med en option på ytterligare ett år. Efter säsongen 2019 blev det däremot ingen fortsättning för Farnerud.
– Jag var nöjd med min prestation i HIF. Mina “stats” var bra och jag tror alla såg att jag bidrog med mycket under ett svårt år. Tråkigt att de inte kunde se det. Jag blev överraskad av Olof Mellbergs beslut. Jag kände ju att jag hade mycket att bidra med. Han ville uppenbarligen inte ha mig, men jag vet vad jag kan och det vill jag visa, säger han till sajten.

28 april

I går kunde Fotboll Skåne berätta att MFF har erbjudit Tim Prica en förlängning på avtalet som går ut efter säsongen.

Nu skriver Fotbolltransfers att MFF även för diskussioner med Amel Mujanic, vars avtal går ut efter 2021. Mittfältaren gjorde bland annat en fin cupmatch mot Karlskrona i vår.
– Vi pratar med Malmö FF om en förlängning, vi får se vad som händer. Han är glad över att vara i klubben och det är det viktiga. Han har bud från andra klubbar men vi har som sagt kontakt med MFF, säger agenten Ivan Klasnic.
– Vi får se vi vad som händer närmaste veckorna. Han är redo att spela när coronasituationen är över

25 april.

FotbollDirekt rapporterade redan förra veckan att Rosenborg BK är en av klubbarna med konkret intresse för Tim Prica. Nu har den norska klubbens tränare, Eirik Horneland, uttalat sig i podcasten Indre bane från Eurosport. 

– Jag tror att alla toppklubbar i Skandinavien och ute i Europa följer Tim Prica. Det är en fruktansvärt bra spelare, säger han enligt Fotbollskanalen.

Tim Prica sitter på ett utgående kontrakt med Malmö FF. 

23 april.

Jimmy Durmaz blev kvar i Galatasaray i vintras, trots starka rykten om att han skulle hamna i en annan turkisk klubb.

Han fick starta en cupmatch i början av februari, men efter det växlade han mellan att sitta kvar på bänken och att sitta på läktaren.

Flera turkiska medier, bland annat Ajansspor, skriver att Galatasaray inte har Durmaz i planerna för nästa säsong. De vill sänka lönekostnaderna, och Durmaz är en av de som de siktar på att göra sig av med.

22 april.

Den nu 35-åriga försvararen Behrang Safari hade en stark höst för Malmö FF, men kontraktet går ut efter säsongen.

Hans agent, Markus Rosenberg, säger till Fotboll Skåne att de i dagsläget avvaktar med att bestämma sig kring framtiden. Spelaren vill först att matcherna ska komma igång, och kommer inte att stressa fram ett beslut.

20 april. 

Franz Brorsson lånades i januari ut till danska bottenlaget Esbjerg. Enligt FotbollDirekt står det redan klart att mittbackens lån inte kommer att förlängas. Sajten skriver att 24-åringen därmed kommer att återvända till Malmö FF till sommaren, delvis beroende på att klubben håller på att åka ur högstaserien i Danmark. Brorsson förnyade innan lånet sitt avtal med MFF över säsongen 2021.  

17 april. 

Enligt FotbollDirekt är den norska storklubben Rosenborg BK intresserade av MFF-talangen Tim Prica.

Anfallaren sitter på ett kontrakt över 2020 med Malmö FF, och är en av få spelare som Daniel Andersson är pressad att förlänga med om han ser en framtid för honom. I sommar är Tim Prica fri att skriva på för en ny klubb. 

9 april

Johan Rapp spelade en träningsmatch med Malmö FF:s A-lag i våras, men frågan är om 19-åringen blir kvar i föreningen.

Enligt Kristianstadsbladet tränar Rapp med Mjällby AIF den här veckan ut. Rapp är en av åtta spelare som är inne på sitt sista år i P19-laget, så i år gäller det att antingen få lärlingskontrakt eller hitta en ny klubb. 

Den spelskickliga mittbacken slog sig nyligen in i U-landslaget igen. 

6 april

Planen: att spela den tidigare HIF-spelaren Atiba Hutchinson och Fouad Bachirou i ett år tillsammans, och sedan låta Bachirou ta över som ledaren på Besiktas mittfält.

Så lyder rapporterna från Turkiet, hos bland annat Sabah och A Haber. De skriver att Besiktas vill köpa loss MFF-mittfältaren för att ha framtiden säkrad när den nu 37-åriga Hutchinson lämnar sommaren 2021. 

Det är långt ifrån första gången som Bachirou ryktas till Turkiet. Det ryktades även om det vid två separata tillfällen under 2019, då dels intresse från Besiktas och dels från Galatasaray.

6 april.

Markus Rosenberg har sadlat om till agentverksamhet. Det har gått fort för ”Mackan” att skaffa nya klienter då Laorent Shabani och Anel Ahmedhodzic har valt sin före lagkompis.

Nu har även Erdal Rakip valt att representeras av Rosenberg istället för Hasan Cetinkaya.
– Det kändes helt rätt. Markus har en oerhörd erfarenhet och har levt i fotbollsvärlden i hela sitt liv. Jag tror han kan ge mig det jag behöver, som andra agenter inte kan på samma sätt, säger Rakip till FotbollDirekt.
– Ibland har agenter inte spelat på den nivå som Markus ute i Europa och då vet de ofta inte vad som är viktigt. Då vill de bara sälja och tänker inte på vad som är viktigt för spelaren.

24 mars.

Ola Toivonen sitter på ett kontrakt med som löper till den 30 juni med Melbourne Victory. Enligt den australiensiska tidningen The Sydney Morning Herald har svensken redan nu bett sin klubb om att få åka hem. 

Ligan har just nu uppehåll på grund av viruset, men förbundet siktar på att starta igång ligan i slutet av april, något som kan tvinga kvar Toivonen i landet. 

Blir det en flytt hem till Malmö FF redan nu eller får vi se 33-åringen i Allsvenskan lagom till den allsvenska premiären? 

21 mars.

Förra året lånade Lunds BK in Jakob Tånnander från Malmö FF, och även i år kommer de att låna en MFF-målvakt.

Mathias Nilsson, som har varit tredjemålvakt i MFF i några års tid, är klar på ett så kallat 24-timmarsavtal, enligt Sydsvenskan. Det innebär att Nilsson spelar matcher för Lunds BK i Division 1, men snabbt kan kallas tillbaka till MFF om det behovet finns. Han har redan hunnit debutera och hålla nollan (3-0 mot Österlen i en träningsmatch).

Lunds BK har de senaste åren varit aktiva med att plocka spelare som har bakgrund i MFF U. Bara sedan i somras har de tagit in Mirza Halvadzic, Felix Konstandeliasz, Oliver Stojanovic-Fredin, och Noel Hansson.

15 mars.

Tidigare MFF-anfallaren Tokelo Rantie har fått sparken från två klubbar inom loppet av några år, och alla hans stora och privata problem har gjort att det spekulerats i att han ska avsluta karriären som 29-åring.

Så ser det inte ut att bli.

Flera sydafrikanska medier, bland annat Kickoff och Soccer Laduma, skriver att Tokelo Rantie tränar med Bloemfontein Celtic. Klubben ska ha blivit imponerad av hans fotbollskvalitéer, där de bara har viss oro för hans fysiska värden. Soccer Ladumas källor uppger att Rantie kommer att skriva på om inget oväntat händer. 
– Vi fokuserar bara på vad han kan göra bäst på planen, säger klubbens VD Konto till Kickoff.
– Han tränar fortfarande med oss. Vi har ingen brådska.

Bloemfontein Celtic är ett mittenlag i sydafrikanska högstadivisionen. Rantie har inte spelat en fotbollsmatch sedan oktober 2017.

14 mars.

Freddie Brorsson tog sig aldrig upp till MFF:s A-lag, utan hoppade över till Trelleborgs FF och startade bland annat 12 allsvenska matcher 2018.

Förra året var han i Örgryte, där det inte gick som varken han eller klubben ville. Han bröt kontraktet och det står klart att han kommer att spela i Österlen FF i Division 2.

Enligt Österlen FF var det Brorsson själv som kom med idén.

12 mars.

Försvararen Linus Borgström flyttas upp i MFF:s a-lag. 18-åringen kom till klubben som 13-åring och gjorde sin a-lagsdebut mot IFK Malmö tidigare i år. Avtalet är ett lärlingskontrakt och sträcker sig till och med säsongen 2021.
– Det är det här jag har kämpat för ända sedan jag kom hit. Jag tycker att jag har gjort det bra under en längre tid och visat på träningarna att jag håller på den här nivån, säger Borgström till klubbens hemsida.

11 mars. 

Romain Gall har ryktats vara påväg bort från Malmö FF. Mittfältaren saknades på lagets träning under onsdagen. Fotboll Skåne kunde tidigare i veckan avslöja att det finns ett norsk bud på Gall. Under gårdagen bekräftade Daniel Andersson att Gall kan komma att lånas ut. 
– Det är klart att han vill spela och vill ju också kanske se till att han är en miljö där han får spela. Just nu är det lite tufft hos oss, sa Andersson till Fotboll Skåne.

Enligt Fotboll Skånes uppgifter rör det sig om en flytt till norska Stabaek och ett beslut väntas tas innan veckan är slut. Expressen uppger också att Stabaek är aktuellt och nämner dessutom Vålerenga som en möjlighet för Gall.

Efter träningen bekräftade Jon Dahl Tomasson att Gall inte var med då han letar efter en ny klubb.

11 mars.

Redan i måndags kunde Fotboll Skåne berätta att Daniel Hafsteinsson skulle lånas ut över hela säsongen 2020. Nu bekräftar Helsingborgs IF att mittfältaren spenderar hela året i isländska FH Hafnarfjördur. 

Daniel Hafsteinsson har ett HIF-kontrakt som sträcker sig över säsongen 2022. I somras anslöt han till klubben, och skrev då på ett kontrakt på 3,5 år. 

10 mars.

Det verkar som att Romain Gall till slut inte ens var med i U21-truppen i går mot Halmstads BK. Situationen kan ha gått så långt att han nu har gått med på att lämna Malmö FF. MFF har försökt hitta en lösning under en längre tid. 

Fotboll Skåne erfarar att det bland annat finns ett norskt bud att ta ställning till. Det har åtminstone tidigare varit diskussioner om ett lån, och det kan bli aktuellt även nu.

Det har verkligen inte saknats alternativ från svenska klubbar, främst lån, men MFF vill inte skicka iväg spelaren till en allsvensk konkurrent.

7 mars.

Tidigare MFF-spelaren Pa Konate har inte hittat ny klubb sedan han lämnade GIF Sundsvall i vintras. Han har därför tränat en längre tid med Trelleborgs FF.

Han ska också spela match med dem i morgon, mot Öster, och tränaren Kristian Haynes utesluter inte ett framtida kontrakt om det inte vill sig i klubbletandet för Konate.
– Om han inte hittar något kanske han kan hamna hos oss, därför vill vi ge honom lite matchtid också, säger Haynes till TFF:s officiella hemsida. 

6 mars. 

Tidigare i veckan kunde Fotboll Skåne berätta att Sirius var nära att skriva ett avtal med den förre MFF-spelaren Laorent Shabani. Nu är övergången officiell då han presenterats av Uppsala-klubben. 

– Det känns väldigt bra att vara klar för Sirius. Ett lag som spelar fin fotboll som kommer passa mig, säger spelaren till klubbens hemsida. 

4 mars.

Den förre HIF-spelaren Joseph Baffo är klar för en återkomst till Sverige. Försvararen har skrivit på för Halmstad BK. Baffo kom till HIF 2009 och lämnade laget för Halmstad BK 2014. Sedan dess har han representerat Braunschweig och Duisburg i Tyskland. 27-åringen har de senaste åren kämpat med att ta sig tillbaka från två korsbandsskador. 

3 mars.

Laorent Shabani, som lämnade Malmö FF i vintras, har under en längre tid tränat med Sirius. Enligt Fotboll Skånes källor är Sirius så pass intresserade att det snart kan bli klart med en övergång, om alla detaljer går i lås. 

20-åringen, som även varit hos Dalkurd och Randers, satt ett tiotal matcher på bänken i MFF utan att hoppa in.

2 mars.

Enligt Kvällsposten jobbar Malmö FF och Eric Larsson på en förlängning av avtalet som går ut efter säsongen 2021. Det ska bara vara några få detaljer kvar innan kontraktet förlängs till 2023.

MFF har ett stort arbete framför sig med att ta beslut om spelare vars avtal går ut just efter säsongen 2021. Arnor Traustason, Rasmus Bengtsson, Franz Brorsson, Bonke Innocent, Sören Rieks, Pavle Vagic, Guillermo Molins, och Marcus Antonsson är några av spelarna som också har avtal som tar slut då.

2 mars.

Den unga mittfältaren Nermin Karic tränade med Helsingborgs IF på lägret, men HIF var tydliga med att de inte skulle erbjuda honom ett kontrakt.

När ett kraftigt reservbetonat IFK Norrköping i kväll spelar träningsmatch mot Linköping City är Karic med i truppen där istället. Karic kommer från Norrköpingstrakten och spelade i Sylvia innan han flyttade till Genoa.

Läs mer: HIF erbjuder inte Nermin Karic kontrakt: ”Det vet han om också”

Läs mer: Nermin Karic vill bidra med attityd till HIF: ”Ett odjur på plan”

1 mars.

För cirka två veckor sedan skrev Sportbladet att Bonke Innocent kunde vara på väg till en rysk klubb. Det ryska transferfönstret har nu stängt och en affär är inte längre aktuell, men Fotboll Skåne kan bekräfta att det kom det in ett bud från en klubb, troligen Rostov.

Problemet med budet var att det handlade om ett lån med köpoption, där MFF inte skulle få några pengar för själva lånet utan bara för ett eventuellt köp. Innocent kunde tänka sig Rostov, men MFF sa nej. 

Innocent är just nu skadad. 

20 februari.

Tidigare MFF-anfallaren Tokelo Rantie fick sparken från Mamelodi Sundowns i januari efter att han inte hade dykt upp på träningen på nästan en månad. Han har haft stora problem vid sidan av planen i flera års tid, även under perioderna i Genclerbirligi och Cape Town City.

Sydafrikanska The Citizen skriver att han kan komma att avsluta karriären. En källa när spelaren säger att “alla runt honom tycker synd om honom, men han verkar inte bry sig” och att “det blir svårt för honom att återvända till fotbollen”.

20 februari.

Både Marcus och Martin Olsson är klubblösa just nu.  Den senare har varit och provspelat med West Bromwich utan att få något kontrakt. Nu uttalar sig HIF:s ordförande Krister Azelius om brödraduon som i höstas tränade ett tag med HIF.
– Jag har inget nytt under solen mer än att det finns en relation mellan Helsingborg och bröderna Olsson – som helsingborgare i första hand. Hur det här fönstret kommer se ut i slutändan kan jag inte svara på, säger han till Fotbollskanalen.
– Det är inte så att vi befinner oss i ett läge där vi sitter i konkreta dialoger med dem nu. Men naturligtvis är det två högintressanta spelare. Om det blir att de spelar i HIF i slutändan återstår att se.

19 februari.

Bonke Innocent och Romain Gall lämnades utanför Malmö FF:s trupp till morgondagens Europa Leauge-match mot Wolfsburg. Nu vill MFF göra sig av med båda spelarna, skriver Sportbladet, som uppger att en rysk klubb har lagt bud på Innocent och att förhandlingar mellan klubbarna pågår.

Det ryska transferfönstret stänger på fredag.

18 februari. 

Laorent Shabani har tidigare i vinter varit iväg och provspelat med både danska Randers och även Dalkurd. Nu uppger UNT att 20-åringen är och provtränar med IK Sirius. 

– Egentligen söker vi ingen i de positionerna, men vi vill ändå se honom för det är en bra spelare. Det är Andreas Georgson och Markus Rosenberg som har rekommenderat honom och det är ett bra tillfälle att se honom, säger sportchefen Ola Andersson till tidningen.

15 februari.

Dalkurd har redan tagit en ung kantspelare från Malmö FF, Patriot Sejdiu på lån. Nu testar de en annan.

Laorent Shabani lämnade MFF när lärlingskontraktet gick ut i vinter. Han testade med Randers, men de tackade nej, och i dag spelar han en träningsmatch för Dalkurd. Han satt på bänken cirka tio gånger i MFF, men utan att få hoppa in.

15 februari.

Den 20-årige mittfältaren Nermin Karic följer med HIF på träningslägret i Cypern nästa vecka. Han har fått tillåtelse av sin nuvarande klubb Avellino i Serie C att träna och spela matcher med laget.
– Det är en spelare som vi har följt och han kommer att vara med oss och träna där nere helt enkelt så får vi se, säger Olof Mellberg till HD.

2017 lämnade Karic Sylvia i Sverige för spel i Italien. Han tillhör Genoa men var under hösten utlånad till Avellino där det blev ett mål på 13 matcher i ligan.  

14 februari. 

Enligt uppgifter till Fotboll Skåne är mittbacken Charlie Weberg överens med GAIS om en utlåning. Affären är nära att gå i mål, men än återstår några detaljer för klubbarna att komma överens om. 

Med andra ord är det högst oklart om Charlie Weberg åker med övriga laget till Cypern på måndag. 

12 februari. 

För två dagar sedan rapporterade vi i bloggen om att Robin Simovic närmade sig en italiensk klubb. Anfallarens kontrakt i Japan gick ut nyligen, och nu står det klart att han hittat en ny klubb. 

På sin officiella hemsida bekräftar Livorno nu att 28-åringen är klar för klubben. Därmed blir Italien nästa anhalt efter tiden i japanska Omiya Ardija. Robin Simovic kommer att spela i tröja nummer 31.

12 februari.

May Mahlangu tillhörde Helsingborgs IF under 2008 och 2013 och utvecklades till en allsvensk stjärna under sina sista säsonger på Olympia. 2014 flyttade han till IFK Göteborg där han stannade under ett år innan karriären gick vidare i turkiska Konyaspor.

Därefter har sydafrikanen spelat i Belgien, Rumänien och Bulgarien. 2020 kommer Mahlangu att spela fotboll än längre österut. Nu har han skrivit på för Ordabasy som spelar i Kazakstans högstaliga, vilket klubben uppger på sin hemsida.

Malangu har tidigare varit utlånad till Ordabasy som i fjol kom trea i ligan.

10 februari.

Kontraktet i Japan gick ut nyligen, och efter det har Robin Simovic varit klubblös. Nu är den tidigare HIF-anfallaren på väg att göra klart med en ny klubbadress och då bli lagkamrat med Viktor Agardius.

Il Telegrafo rapporterar nämligen att han är i Italien för att genomgå läkarundersökning och efter det bli en spelare för Livorno, som ligger på sista plats i Serie B.

4 februari.

Helsingborgs IF:s Charlie Weberg provtränade tidigare under försäsongen med Mjällby, men klubben valde efter det att avvakta och kolla på fler alternativ.

Nu ser det ut som att Mjällby väljer en annan mittback. Enligt Tormod Bergersen på Bergensavisen så kommer Brann att låna ut Jesper Löfgren till Mjällby igen. Han var där på lån även under hösten. Det lär innebära att deras intresse för Weberg är borta.

3 februari.

Tidigare på måndagen rapporterade nederländska medier att anfallaren Anthony van den Hurk är på väg till HIF. Nu skriver Helsingborgs Dagblad om en annan möjlig förstärkning: Alex Timossi Andersson kan återvända. Det ska i så fall handla om ett lån till sommaren, men fler klubbar är intresserade. Både HIF och spelaren är fåordiga kring en möjlig affär. 

Timossi Andersson flyttade till Bayern München sommaren 2018, och berättade då för HD att det inte var ett svårt val eftersom han kände sig mer uppskattad där än i HIF. Han hintade också då om att en del av det handlade om hur Per–Ola Ljung gav honom mindre speltid på grund av U–landslagsuppdrag. 

31 januari. 

Greuther Fürth blir nästa klubbadress för högerbacken Felix Beijmo. På sin officiella hemsida bekräftar Werder Bremen att man lånar ut den tidigare MFF-spelaren till Greuther Fürth säsongen ut. Klubben spelar i 2. Bundesliga. 

– Det här är en bra möjlighet för Felix att få mer speltid i andradivisionen för att kunna ta nästa steg i sin utveckling, säger sportchefen Frank Baumann.

30 januari.

Vad kommer att hända med Felix Beijmo? Han är långt ner i frysboxen i Werder Bremen och ska lämna i vinter, men frågan är var, när, och hur.

Danska Tipsbladet skriver att Midtjylland är intresserade och att det kan bli ett lån. Det danska transferfönstret stänger i morgon, så en affär måste snabbt sättas ihop om han ska hamna där.

Deichstube skriver att Beijmos övergång, oavsett klubb, troligen blir ett lån och sportchefen Frank Baumann säger att det finns flera intresserade klubbar.
– Och det inkluderar klubbar som kan genomföra övergångar även efter fredag.

Deichstube spekulerar i att MFF skulle kunna vara en av de klubbarna, och att Beijmo fortfarande funderar på sina alternativ. 

30 januari.

Precis som Fotbolldirekt rapporterade i går är Patriot Sejdiu klar för Dalkurd. Malmö FF bekräftar att kantspelaren går dit på lån i ett år. När han återvänder till MFF kommer han ha ett år kvar på sitt lärlingskontrakt.

29 januari.

Enligt Fotbolldirekt är Patriot Sejdiu på väg till Dalkurd. Det ska i så fall handla om ett lån, och Dalkurds sportchef bekräftar att de har haft kontakt med Sejdiu och Malmö FF.

Sejdiu flyttades upp till MFF:s A-lag tidigare den här månaden. Han är född 2000 och spelar primärt som yttermittfältare, men kan även vara vingback. 

29 januari.

Jakob Tånnander är målvaktstalangen som aldrig riktigt fått chansen i Malmö FF. Efter att ha varit utlånad till Lunds BK i Division 1 de senaste säsongerna lämnade han i vintras Malmö FF i samband med att kontraktet gick ut. 

Nu har 19-åringen hittat en ny klubb, efter att i december provtränat med IFK Norrköping. Jakob Tånnander har kritat på för den finska storklubben HJK Helsingfors. Det rapporterar Ilta-Sanomat. Detta enligt Fotbollskanalen

28 januari.

Armin Gigovic drar utländskt intresse till sig. HIF:s 17-åring har själv sagt att han inte har bråttom iväg, men nu skriver FotbollDirekt att ett bud på över tio miljoner kronor har lagts från en icke namngiven klubb.

”FD erfar att Helsingborgs plan är att försöka sälja Gigovic i sommar – med förhoppningar om att få ett ännu högre pris – om ingen klubb motsvarar klubbens krav i januari.” skriver sajten.

Gigovics nuvarande kontrakt går ut 2021. Scoutingchefen Adil Kizil vill inte bemöta uppgifterna.
– Tyvärr har jag inga kommentarer till det. Gigovic är en av Sveriges största talanger, om inte den största. Så jag förvånas inte om det finns stort intresse kring honom, säger Kizil.

24 januari.

För snart två veckor sedan lämnade Martin Olsson januariturnén då det var nära med en engelsk klubb. Enligt Expressen var det i princip klart med West Bromwich, men efter det har det varit tyst.

Express and Star skrev för en vecka sedan att det rörde sig om ett provspel för Olsson då klubben har skadeproblem i backlinjen. Tränaren Slaven Bilic sa vid den tidpunkten att de ville se hans fysiska status. 

Bilic säger nu till Birmingham Mail att West Brom vill ta in ett par spelare till i vinter, men hintar om att det kan bli spelare i mer offensiva positioner.

Fotboll Skåne har frågat chefsscouten Adil Kizil om HIF kan vara aktuellt. Kizil sa då att Helsingborgs IF inte har någon kontakt med Olsson, men att tränaren Olof Mellberg och Olsson känner varandra väl. 

23 januari.

MFF har hoppats lite på Jimmy Durmaz i vinter, men han verkar bli kvar i Turkiet. De senaste dagarna har han skrivits samman med en mängd turkiska klubbar, men nu kan Galatasaray släppa honom på lån till Besiktas.

Det skriver flera turkiska medier, inkluderar Haberler. Det finns ett par saker som kan stoppa en övergång. Besiktas har dålig ekonomi och går dåligt i ligan, så ett tränarbyte är inte uteslutet. Skulle tränaren få sparken är Kayserispor ett annat alternativ för Durmaz. 

21 januari.

HIF:s mittback Charlie Weberg tränar med Mjällby. Olof Mellberg säger till Fotboll Skåne att det är på initiativ från både HIF och Weberg.
– Om han kan hitta alternativ där han har större möjligheter till (speltid) tror jag det är positivt.
– Via agenterna kände han att det kunde vara en bra möjlighet att träna där några dagar.

Mjällbys sportchef Hans Larsson skriver i ett SMS att det i första hand är aktuellt med ett lån.
– Just nu är han är och vi känner på varandra, så får vi se vad det leder till. 

21 januari.

Werder Bremen har högerbacksbrist, men har trots det inget intresse av att ha kvar Felix Beijmo. Beijmo, som var utlånad till MFF i höstas, hade tidigare tillåtelse att träna på egen hand under en period där han letade efter en ny klubb.

Inget har hänt och nu skriver Die Deichstube att Beijmo tränar med Werder Bremens U23-lag. Werder Bremen säger dock att de fortsatt letar efter en ny klubb till Beijmo.

20 januari. 

Enligt uppgifter till Fotboll Skåne tränade HIF:s mittback Charlie Weberg med den allsvenska nykomlingen Mjällby AIF under måndagen. 21-åringen ska träna med laget i morgon, tisdag, också. 

Tidigare har Charlie Weberg flaggat för att han vill ha mer speltid. Med tanke på att Helsingborgs IF plockat in både Egzon Bejtulai och Erik Figueroa (båda kan spela mittback och ytterback) sista veckorna har kampen om platsen bredvid Andreas Granqvist blivit allt tuffare.

20 januari.

Franz Brorsson ser ut att spela i Danmark i år. Expressen skriver att en utlåning av mittbacken till Esbjerg väntas att bli officiell senare idag – förutsatt att läkarundersökningen passeras.

Brorsson hade en kämpig säsong i fjol med skador och tuff konkurrens. Nu finns även Anel Ahmedhodzic, som har återvänt efter en lyckad lånesejour i Hobro, bland mittbackarna i MFF.

20 januari.

Helsingborgs IF är på väg att ta in ännu ett nyförvärv. KVP skriver att Erik Figueroa, 29, i stort sett är klar för klubben och att en presentation väntas i början av veckan.

Figueroa, som kan spela som mitt– och vänsterback, är fostrad i AIK men gjorde tre a-lagssäsonger för Hammarby 2009-11. Det senaste året har han spelat för chilenska Union La Celera. Under 2017 representerande han BP där han hade Olof Mellberg som tränare.

19 januari.

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring Malmö FF:s och Helsingborgs IF:s silly season.
Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Sommaren 2018 var det två spelare som gjorde flytten från MFF till Bologna: Mattias Svanberg och Nikolaj Duus Möller. Den sistnämnda är på väg att återvända.

Under sin första säsong i Bologna var han startspelare i U17, men han har tränat med MFF:s P19 i vinter och det som återstår för en övergång är att allt ska bli klart i pappersväg. Han står redan uppskriven i P19–truppen på MFF:s officiella hemsida. Duus Möller, som är anfallare, spelade två landskamper för P18–landslaget i veckan.

Alvin Holmgren, som mestadels har spelat i MFF U17 och även gjorde U–landskamper 2018, har däremot lämnat MFF i vinter och tillhör numera Helsingborgs IF. Kantspringaren ska spela för HIF:s P19–lag.

Bägge spelarna är födda 2002. 

19 januari.

Ett halvår i Bröndby, ett halvår i Roda, ett år i Lyngby, ett halvår i Beitar Jerusalem, ett halvår i Elfsborg, drygt ett halvår i Helsingborgs IF – och bara fyra månader i Ness Ziona?

David Boysen fortsätter att hoppa runt. Dansken, som fick tio matcher i HIF under 2019, har bara spelat fem matcher för israeliska bottenlaget Ness Ziona efter att han skrev på för dem i september, men klubben har redan sagt åt Boysen att han ska hitta en ny klubb. Det rapporterar israeliska Sport1.

Samma tidning skriver också att han har ett bud från en klubb i Australien. 

18 januari.

Malmö FF-supportrarna hoppas att Jimmy Durmaz snart ska återvända. Det ser ut som att han kan lämna Galatasaray i vinter, men frågan är om MFF är en möjlighet?

Flera turkiska medier – inkluderat Hurriyet – skriver att Galatasaray och Kayserispor diskuterar en bytesaffär med varandra. Galatasaray ska då få mittfältaren Bernard Mensah, och Kayserispor får Jimmy Durmaz, Emre Tasdemir, och två miljoner euro.

Erbjudandet ska ha kommit från Galatasaray och Kayserispors första intryck var att de gillade förslaget. Bägge klubbarna, och de tre spelarna, måste dock gå med på det.

16 januari.

Alexander Farneruds kontrakt med Helsingborgs IF löpte ut i slutet av året. Nu är 35-åringen klubblös och har enligt SvenskaFans provtränat med den tyska klubben SG Sonnenhof Großaspach i 3. Bundesliga.

Nu bekräftar samma sajt, SvenskaFans, att Alexander Farnerud inte erbjuds ett kontrakt av klubben. Detta efter att han inte imponerat tillräckligt under den halvlek han fick spela i träningsmatchen mot FC Saarbrücken.

Det återstår att se var Alexander Farnerud spelar under våren.

15 januari.

Flytten till Galatasaray har inte fungerat för Jimmy Durmaz. På drygt ett halvår har hans speltid varit cirka 340 minuter i ett Galatasaray som går dåligt.

Adana FM skriver att Kayserispor, sist i turkiska högstadivisionen, nu är intresserade, och Takvim skriver att det har kommit in ett bud, men specificerar inte från vilken klubb det gäller.

En klart mer osäker källa är Asist Analiz, en hemsida som skriver om sport. I deras något vaga uppgifter står det att flera skandinaviska klubbar har haft kontakt med Durmaz och att det kan vara nära en affär. Under de senaste åren har det varit små rykten om en återkomst till Malmö FF.

11 januari.

Under delar av 2019 tränade Martin Olsson med Helsingborgs IF eftersom han stod utan kontrakt. Då pratades det om en flytt till HIF, men nu rapporterar Fotbollskanalen att en sådan flytt inte längre är aktuell.

Martin Olsson lämnar nämligen januariturnén i Qatar för att skriva på för en engelsk klubb.
– Det är inte 100 procent klart än men jag ska dit nu, säger 31-åringen till Fotbollskanalen.

10 januari.

Lizzie Fluke verkar den senaste adderingen till Malmö FF. Hon skriver på sitt Twitterkonto att hon har fått en anställning i ett år med titeln “assistent strength and conditioning coach” för herrlaget. Det är samma titel som Jamie Mackay har, eller haft haft.

Fluke ska bland annat ha jobbat för skotska rugbyförbundet, med flera flicklandslag i Skottland, och var även fem år i Hibernian FC.

9 januari.

Helsingborgs IF har bekräftat att försvararen Carl Thulin lånas ut till Eskilsminne IF under 2020. Han var utlånad dit redan 2019, och förutsättningarna är identiska i år: vid behov kan han kallas tillbaka av HIF. Förra året gjorde han 20 matcher i Division 1 och två matcher i Allsvenskan.

HIF har nu 18 utespelare och tre målvakter i träningsgruppen. Där inkluderas Andreas Landgren, Kalle Joelsson, och Assad Al Hamlawi, som återhämtar sig från skador.

8 januari.

Enligt Helsingborgs Dagblad talar mycket för att Carl Thulin kommer att spela även kommande säsong i Eskilsminne IF. Karl-Johan Olsson, sportchef, gör ingen hemlighet av att klubben gärna ser att backen stannar.

2019 löd 20-åringen under ett samarbetsavtal mellan Helsingborgs IF och Eskilsminne IF. Det innebar att han hade möjligheten att spela i båda klubbarna. Det blev 20 matcher i Division 1 och totalt två i Allsvenskan.

Carl Thulin har ett år kvar på sitt HIF-kontrakt.

8 januari.

Patriot Sejdiu har fått ett lärlingskontrakt med MFF:s A-lag, meddelar föreningen. Kontraktet sträcker sig till och med 2021.

Han var den enda spelaren född 2000 som till slut var kvar i U19-laget, då MFF ville se honom ännu mer innan de tog ett beslut. Han är en yttermittfältare som framför allt är snabb och bra en-mot-en.

8 januari.

Nu startar vi den här bloggen! Vi kör en liten summering om vad som har hänt på sistone.

MALMÖ FF

Jon Dahl Tomasson (assisterande tränare Danmark) är ny huvudtränare. Nu ska resten av ledarstaben sättas med två-tre assisterande tränare. 

Fotboll Skånes källor säger att Jeffrey Aubynn (MFF U19) är en kandidat som MFF funderar på. Fotboll Skåne var i helgen i kontakt med José Martínez, analytikern med utgående avtal, som sa att det då inte fanns något nytt att rapportera kring hans situation.

När det gäller nyförvärv ska det värvas en anfallare, då Markus Rosenberg har slutat. Namnen har varit många: Ola Toivonens (Melbourne Victory) kontrakt går ut i sommar och han berättade för Fotbollskanalen att han är sugen på att flytta till Sverige då. Christian Gytkjaers (Lech Poznan) har också ett avtal till sommaren, men Lech Poznan har sagt att de inte släpper Gytkjaer innan EM, enligt polska Przeglad Sportowy.

I några timmar ryktades det om Vidar Örn Kjartansson (Rubin), men enligt Fotbolldirekt finns inget intresse från MFF. 

I stället lär det blir Isaac Kiese Thelin (Anderlecht). Det handlar då om ett lån med köpoption. Fotbollskanalen skriver att anfallaren är på plats i Malmö då han inte åkte med Anderlecht på deras träningsläger. Han gjorde succé under sitt halvår i MFF år 2014, men har haft problem att imponera i Frankrike, Tyskland, och Belgien, med undantag för en säsong i Waasland-Beveren.

Det skulle vara den första spelarvärvningen i vinter. Hittills är det bara spelare som har återvänt från lån: Anel Ahmedhodzic (Hobro, mittback), Adi Nalic (AFC Eskilstuna, offensiv spelare), Hugo Andersson (Trelleborg, mittback), och Pavle Vagic (AFC Eskilstuna, central mittfältare). Alla fyra vill stanna kvar i MFF:s lag 2020.

Felix Beijmo är tillbaka i Werder Bremen. Om han har någon MFF-framtid återstår att se. Han sa tidigare till Kvällsposten att det delvis hänger på den nya tränaren i MFF.

Enligt italienska journalisten Nicolò Schira är Genoa intresserade av Carlos Strandberg. Schira skriver på Twitter att det finns förhandlingar. Strandberg, som aldrig riktigt kom igång i MFF, har gjort en del mål som utlånad i Saudiarabien och hans kontrakt med MFF sträcker sig över 2021.

Målvakterna Marko Johansson och Mathias Nilsson ska lånas ut. Enligt Minboll blir det Mjällby för Johansson. Fotboll Skånes källor säger att Johansson var på plats i Blekinge i går och stod vid sidan av på träningen. Felix Konstandeliasz (Lunds BK), Jakob Tånnander, och Laorent Shabani fick inte förlängda kontrakt. 

HELSINGBORGS IF

På tisdagens träning sa Olof Mellberg att två-tre spelare till ska in, och att det finns ekonomiskt utrymme för det. Han sa att det kunde bli en värvning till anfallet, en till mittfältet, och en till backlinjen, men det är framför allt offensivt som HIF är tunna.

Enligt Aftenposten är HIF intresserade av mittfältaren Kent-Are Antonsen. Marcus och Martin Olsson är klubblösa och de berättade i Helsingborgs Dagblad att de håller igång med fysträning i staden, men det är oklart om de är aktuella för HIF eftersom de prioriterar att flytta utomlands. I övrigt är det får konkreta rykten kring HIF.

De har sedan tidigare värvat Ravy Tsouka (Västerås, back), Egzon Bejtulai (Shkendija, back), Joseph Ceesay (Djurgården/Dalkurd, kantspelare), Brandur Hendriksson (FH, central mittfältare), och unga Assad Al-Hamlawi (Ängelholms FF, anfallare). Dessutom gjorde de lånet med Alexander Nilsson (IFK Hässleholm, målvakt) till ett permanent avtal.

De har släppt Wanderson, Alexander Farnerud, Markus Holgersson (slutar), Fredrik Liverstam (Trelleborg), Mamudu Moro (Mjällby), Tobias Mikkelsen, och Mattias Almeida

Lånen med Kundai Benyu (Celtic), Tashreeq Matthews (Dortmund), och Ibrahim Bancé (ASEC) förlängdes inte.