SEF protesterar mot hårdare spelregler: ”Motsatt effekt”

Regeringen vill dra åt spelmarknaden under coronakrisen. Ett förslag som svensk elitfotboll nu protesterar emot.
– De här åtgärderna kan få motsatt effekt, säger Mats Enquist, SEF:s generalsekreterare till DN

Mitt i coronakrisen har den svenska regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) lagt fram ett förslag om att skärpa regleringarna kring spelbolag i Sverige. Detta för att förebygga spelmissbruk under den djupa krisen där åtgärderna bland annat handlat om en insättningsgräns på 5000 kronor per vecka och att bonuserbjudande enbart får vara värt 100 kronor.

Inför den här säsongen blev Unibet samarbetspartner med Allsvenskan, i ett sponsoravtal som är värt omkring 780 miljoner kronor. Nu sätter sig den svenska fotbollen emot regeringens förslag.

– Det är viktigt att skydda konsumenterna, men vi menar att de här åtgärderna kan få motsatt effekt eftersom de riskerar att missgynna de licensierade bolag som sköter sig och gynna den svarta marknaden. Det kan i sin tur innebära att licensierade bolag lämnar den svenska marknaden och att de då inte längre kan stödja svensk idrott som de gör i dag, säger Mats Enquist, SEF:s generalsekreterare till DN.

Han säger även att det bör vara spelinspektionen som borde lägga fram denna typ av restriktioner, inte politikerna. Från SEF ser man att det utökade samarbetet med Unibet lett till ökade satsningar för att förhindra problem med spelmissbruk och matchfixning, något som motarbetas med det nya förslaget.

– Det har funnits ett stort problem inom spelbranschen i stort med alltför offensiv reklam och erbjudanden som är oansvariga, men det börjar saneras. Jag tror att vi måste ge det här lite tid, och samverka med de bolag som vill ta ansvar, säger Enquist till tidningen.

Foto: Bildbyrån

Annons