Sebastian Jörgensen: ”Min agent har spelat i Malmö FF”
Livet går ganska lugnt för Sebastian Jörgensen, som för första gången i sitt liv bor utanför Silkeborg-trakten.
Han bor på ett hotell i Malmö i väntan på att få flytta in i Felix Beijmos tidigare lägenhet, och under tiden kikar han runt i staden när han är ledig.
Han ser sig själv som en ganska vanlig och stillsam person. När han var yngre var han en okej elev i skolan som mest föredrog idrott, och han har aldrig tänkt på något annat än att bli fotbollsspelare.
– Jag vill ses på sättet som jag är på planen. Jag har inga konstiga talanger eller andra saker som jag tror är värda att veta om. Jag tror bara att jag är en lugn person som älskar att spela fotboll, säger Jörgensen till Fotboll Skåne.
Han kände till de danska spelarna som är i MFF, men pratade inte med någon av dem innan han skrev på, i affär med en övergångssumma på 12-14 miljoner kronor. Han hade istället en annan ingång i föreningen.
– Min agent har faktiskt spelat i MFF: Brian Steen Nielsen. Han kan klubben och berättade att det här är ett superställe och en superstad.
Brian Steen Nielsen tillhörde MFF 2001-2002, och var då en rutinerad mittfältare med 66 landskamper för Danmark.
Under hela sin ungdoms- och seniorkarriär har Jörgensen uteslutande varit en offensiv spelare. Han har spelat tia, ute till vänster, och som falsk nia.
– Men jag föredrar att vara ute på högerkanten och gå inåt i planen, så att jag kan utnyttja min vänsterfot.
Kollade du på Arjen Robben när du växte upp, eller vem var det?
– Mest Lionel Messi. Han var riktigt bra på att göra de sakerna, men sedan är han extrem. Sedan Robben också och många av de där vänsterfotade avslutarna. Vi har till exempel Robert Skov (nu Hoffenheim) som jag fick träna lite med i Silkeborg.
– Sedan kommer jag aldrig kunna vara en dribbler som Messi, men det är alltid något man kan ta från dem.
Om du kunde lägga till en kvalitet som spelare, vad hade det blivit?
– Ibland när jag inte har haft en bra match så kan jag vara lite ”nere”. Att få självtilliten i att bara ”Ge mig bollen så kan jag göra något bra med den”. Det är nog det.
Hur har det varit att ha Rydström som tränare?
– Det är något annat än det jag är van vid, men jag har fått ett riktigt bra intryck. Han älskar det taktiska och att prata en massa. Nu har jag varit här en kort tid, men jag har bara en känsla av att han är en superbra tränare.
Hur mycket skiljer det mellan Malmö FF:s och Silkeborgs spelsätt?
– Bägge vill ha bollen och dominera matcher. Här är vi lite mer direkta och fysiska än vad vi var i Silkeborg, där vi bara spelade runt bollen.
– Och i Silkeborg spelade vi med två tior. Här spelar vi mer med två kantspelare, men det blir nog bra det också.
Silkeborgs tränare är Kent Nielsen, en 61-årig tidigare landslagslagsspelare som tog över laget 2019 när de var nykomlingar i högstadivisionen.
– Man vet såklart inte hur det hade varit med en annan tränare, men utan honom tror jag inte Silkeborg hade varit där de är i dag. Nu har vi varit i Superligaen fyra år och det är inte vanligt för den klubben. Vi fick till och med en bronsmedalj.
– Han har verkligen tagit Silkeborg till en annan nivå.
– Kent har gett mig en massa. Han har pushat mig riktigt mycket. Jag tror att han har vetat att jag är en bra spelare, men därför har han också varit hård mot mig. Det har gett mig väldigt mycket. Jag vet inte var jag hade varit om de hade haft en annan tränare, men jag vill tacka Kent för allt han gett mig. Jag tror aldrig att jag får en sådan tränare igen.
Jag läste några intervjuer med honom. Han klagade några gånger på ditt jobb i defensiven. Hur är han som person?
– Det är så han är: han är ärlig och när han inte tycker att du gör saker tillräckligt bra så säger han det till dig. Han är iskall där. Han är ”no bullshit”.
– Men han samlar också ihop hela laget och går först i ledet.
Det var många som diskuterade varför du var så bra 2021/2022, men mindre bra 2022/2023. Hur mycket tänkte du själv på det?
– När man är en offensiv spelare tänker man självklart när det inte blir mål, när du har gjort en massa mål tidigare.
– Men när du fokuserar på att jobba hårt på planen så kommer det till slut. Så är det i fotboll. Du är inte alltid på toppen. Ibland har även toppspelare en dålig säsong. Jag var 21-22 år, och då går det upp och ner.
Jörgensen inledde karriären i HA85, en liten klubb i Silkeborg, innan han hamnade i Silkeborg IF. Är det där han ska avsluta karriären sen?
– Många drömmer nog om att komma tillbaka där allting började. Om många år kanske man kommer hem till Silkeborg och stannar där. Jag gillar staden och det är där som jag kommer att bo när jag blir äldre, men vad som sker om 10-15 år… Det vet jag inte.
– Jag vill spela på så hög nivå som möjligt och bli så bra som möjligt. Det är svårt att spå. Nu har jag bara fokus på Malmö och sedan får man se hur länge jag spelar här. Om jag spelar här hela min karriären eller vad det blir.
En av spelarna som han gick igenom skolan och ungdomslagen med var Rasmus Carstensen. Den 22-åriga högerbacken hamnade i ”Årets lag” i Superligaen 2021/2022, när Silkeborgs högerkant bestod av Carstensen och Jörgensen. Carstensen såldes för drygt 30 miljoner kronor till belgiska Genk förra året och har bara fått spela fyra matcher med deras A-lag.
Och nu har MFF högerbacksbrist…
– Jag har snackat med om honom det, men jag tror inte det blir Malmö för honom. Men han spelar ju inte så mycket i Genk, så det hade varit kul.
Foto: Bildbyrån