RF:s besked om krispaketet – 159 miljoner kronor till fotbollen

Fotbollen får ta del av 159 miljoner kronor av regeringens krispaket. Men pengarna ska i första hand inte till klubbar som värvat dyrt under året.
– Det är förbundens huvudansvar att se till att våra villkor följs, säger Björn Eriksson till Fotboll Skåne. 

Coronapandemin har skapat en ekonomisk kris för idrotten då de flesta inkomster fallit bort. Sedan tidigare har det stått klart att regeringen skjuter in en miljard kronor till idrotten som ett stöd för de bortfallna inkomsterna. Stödet är en fördubbling av de 500 miljoner kronor som idrotten fick ta del av i våras.

Under måndagkvällen höll Riksidrottsförbundet ett möte där man bestämde att 554 miljoner kronor ska betalas ut till över 2300 idrottsföreningar och till större evenemang. Pengar som börjar betalas ut den 23 november.

Fotbollen tilldelas 159 miljoner kronor när både föreningar som sökt via förbundet samt direkt till RF läggs samman. Hur själva fördelningen ser ut inom sporten är nu upp till SvFF och SEF.

Tidigare har RF:s ordförande Björn Eriksson varit ute i medier och pratat om att pengarna i främsta hand ska till de klubbar som varit ansvarsfulla under pandemin och inte stått för stora investeringar i spelarvärvningar.
– Vi har pratat om den här frågan på mötet och det kommer landa i en pott hos svenska fotbollförbundet tillsammans med villkoren för vad man bör ta hänsyn till. Det är deras huvudansvar att följa detta, säger Eriksson till Fotboll Skåne efter mötet.

I villkoren som RF tagit fram i samråd med regeringen står det tydligt att klubbar som inte investerat i spelarköp ska belönas när miljardstödet nu är på plats.
– Alla har varit eniga om att det är dessa villkor som gäller. Imorgon (läs tisdag) ska vi träffa både fotbollen och ishockeyn för att höra hur de tänker att fördela dessa pengar. Det är regeringen som bestämmer, sedan gäller det att överföra detta i praktisk politik. Vi vill belöna de som visat stort ansvar.

446 miljoner kronor återstår av regeringens krisstöd till idrotten. RF meddelar på sin hemsida att de kommer att kompensera för de ekonomiska effekterna för kvartal fyra, något klubbarna kommer att kunna ansöka om i januari.

Foto: Bildbyrån

Annons