MFF:s nye tränare: ”Spelarna vill kontrollera spelet med boll”

Malmö FF:s spelare ville bli bättre på sitt bollinnehav.
Jon Dahl Tomasson ville ha en erfaren person vid sin sida.
Lösningen på bägge delarna blev rutinerade Remy Reijnierse från Nederländerna.

Remy Reijnierse kliver direkt in som en av de mest erfarna i Malmö FF. Han har testat på mycket i Nederländerna: varit akademichef för PSV, hållit i de högsta tränarutbildningarna, och jobbat för diverse nederländska landslag. De senaste jobben inkluderar också att vara assisterande i Stuttgart och Sheffield Wednesday.

I höstas var han assisterande förbundskapten till det U17-landslag som tog sig till semifinal i U17-VM. Vad han skulle göra efter det var inte lika tydligt. Flera unga huvudtränare erbjöd honom rollen som deras assisterande, men han tackade nej. Han ville hitta rätt.

Samtalet som kändes rätt var när Jon Dahl Tomasson hörde av sig för ett par veckor sedan. Det definitiva beslutet kom i torsdags.

Av första träningen att döma är det två lite olika personligheter. En Tomasson som skämtar och blir lite filosofisk i sina svar, och en Reijnierse som är rakt på sak.
– Alla unga tränare behöver någon som ger reflektioner och feedback. Det är min roll, säger Reijnierse.
– Jag har varit assisterande i 25 år. Jag har aldrig haft några ambitioner av att vara huvudtränare. Min enda ambition är att ha ett roligt jobb med bra människor runt omkring mig.

Tomasson hade Reijnierse när han gick tränarutbildningar och de har haft mycket kontakt under åren. Reijnierse räknar sig dock inte som en direkt mentor till Tomasson. Han skrev på ett treårskontrakt med MFF och vill göra något långsiktigt med laget.
– Jag tror att alla lag behöver tre år för att nå sin toppnivå. Man behöver tid att bygga upp och det positiva här är att laget redan har utvecklats mycket. Det är många mogna spelare. Man kan förvänta sig resultat.

Reijnierse har inte sett någon MFF-match än, men han går in i jobbet med att veta vad prio ett är i spelet.
– Vi har redan pratat med många spelare. Spelarna ville kunna kontrollera matcherna mer med boll. De är villiga att göra det. Vi vill göra det som tränare. Det är den punkten vi vill förbättra.
– Alla vet att nederländska tränare fokuserar på bollinnehav och självklart har vi bra idéer kring det. Även Jon har det.

Foto: Bildbyrån