Rasmus Bengtsson kritisk till VAR: “Det dödar känslorna lite”

Malmö FF blir första svenska lag att spela en tävlingsmatch med VAR. Rasmus Bengtsson hoppas att det dröjer innan systemet införs i Sverige.
– Förhoppningsvis blir det efter jag slutat, säger mittbacken till TT.

Malmö FF blir i 16-delsfinalen av Europa League mot Wolfsburg första svenska lag att spela en tävlingsmatch med videodomare. Mittbacken Rasmus Bengtsson ställer sig tveksam till VAR.
– Rent personligen har jag väl inte varit någon jättefantast av VAR. Det görs mänskliga misstag av domare och spelare och det är lite charmen med fotboll. Det är det som skapar känslor och det försvinner lite med VAR, även om något mer beslut blir rätt, säger Bengtsson till TT.

Videodomare användes inte i Europa Leagues gruppspel, där Malmö FF vann gruppen framför FC Köpenhamn, Dynamo Kiev och Lugano. Däremot används VAR i slutspelet av turneringen.
– Man kanske inte springer och tänker på det under match, men man kanske måste vara lite mer vaksam i vissa situationer. Nu vet man att de har koll på allt och skulle man göra något tjuvknep kan man bli straffad. Det finns tjuvknep för både offensiva och defensiva spelare, men nu har man ögonen på sig.

VAR har använts i stora tävlingssammanhang sedan 2018. Alla de stora ligorna har de senaste säsongerna använt sig av videodomare. Systemet har kritiserats av många och Bengtsson kan förstå kritiken.
– Man firar inte direkt när det blir mål utan man vet att de kanske tittar på VAR. Det dödar känslorna lite.

Medlemmar i både Malmö FF och Helsingborgs IF har skickat in motioner till klubbarna som man vill ska ta ställning mot videodomare. I Sverige kan videodomare inte införas innan säsongen 2022. För en vecka sedan tog SEF och klubbarna ett enigt beslut om att utreda frågan om VAR under 2020 och 2021 innan ett beslut tas. Rasmus Bengtsson ser gärna att beslutet dröjer några år.
– Förhoppningsvis blir det efter att jag har slutat, säger 33-åringen.

Första matchen mot Wolfsburg spelas i Tyskland den 20 februari och returmötet på Eleda Stadion spelas en vecka senare.

Foto: Bildbyrån