Patriot Sejdiu: ”För mig går placering före kraft”

I helgen lyckades Patriot Sejdiu med något som tidigare bara betydligt mer etablerade MFF-spelare klarat av; att göra mål i båda säsongens derbyn mot Helsingborgs IF.
Men på frågan vilket av de två målen han rankar högst tvekar han inte ett ögonblick.

Annons

– Klart att det alltid känns skönt att göra mål i ett derby, men det senaste nu i helgen går egentligen inte att jämföra med hemmamålet. Det var en helt annan känsla och fortfarande mitt största ögonblick. Lätt!
– Det går knappt att beskriva, det var bästa känslan. Jag var inne i två minuter och så gjorde jag det avgörande målet i en så tajt match.

I söndags placerade han in 1-0 till MFF och sedan avgjorde Dennis Hadzikadunic till 2-1. Hemma på Eleda Stadion hoppade han in i den 89:e minuten och gjorde 2-1 i den första tilläggsminuten inför jublande hemmasupportrar.
En stor skillnad var dock att på Olympia fick han förtroendet från start.
– Jag tycker att jag bevisat mig bland annat med att göra två mål mot Sirius. Sedan efter den matchen spelade jag inte så mycket, men nu när jag fick chansen igen, från start, lyckades jag göra mål igen.
Det var väl också ett bevis på att Åge Hareide ser dig som som en allvarlig konkurrent om startplatserna?
– Det är det jag kämpat för och det känns skönt att veta att han tar mig på allvar när det gäller att konkurrera. Jag gillar extra mycket att han säger att det har stor betydelse vad man gör på träningarna. Det är bara att fortsätta att kriga och kämpa på träningarna.

Du känns som rätt lugn i avsluten och placerar ofta in bollen istället för att ta i. Är det ett medvetet val?
– För mig går placering före kraft! Vissa går kanske mest på kraft, men de flesta målen jag gjort har varit placeringar. Samma sak året jag spelade i Dalkurd, då var alla målen jag gjorde skott jag placerade in. Det sättet fungerar mycket bättre för mig. Tar man det lugnt blir det mycket enklare.

Många pratar fortfarande om dig som talang, men du har fyllt 22. Blir det inte tjatigt det där med talang?
– Alltså vid 22 ska man egentligen vara en etablerad spelare. Men jag har ju haft den här oturen med alla mina skador. Det har gjort det mycket svårare för mig med korsbandsskada och allt annat. Jag var borta i 17 månader utan att spela en enda match. Sedan har jag haft mina operationer och missat ganska mycket. Nu när jag fått vara frisk har jag kommit ikapp. Många jämnåriga har kunnat träna på utan skador, men de känns ändå inte långt före mig. Så jag ligger ändå bra till.
– Året i Dalkurd stämde det mycket bra och jag kände att jag redan då kunde komma tillbaka och etablera mig i MFF, men så kom skadorna.

Hur länge ska du bo kvar i Hörby?
– Jag trivs där med mina föräldrar. Men jag funderar på att flytta in till Malmö inför nästa säsong eftersom det blir jobbigt ibland när vi kommer hem sent från bortamatcher. Jag gillar inte att sova på hotell eller att komma hem 2-3 på natten. Och sedan ska man in till träningen dagen efter.
Är du en morgonmänniska?
– Nej. Jag har svårt att gå upp på morgnarna, det är inte min grej.
– Men när jag väl är här på Stadion är allt okej. Jag trivs här. Det är som ett jobb där varje dag är rolig. Man får träffa lagkamraterna. spela fotboll och göra jobbet många andra drömmer om att få göra, så man ska aldrig klaga.

Hur hade det påverkat dig om MFF börjat spela med två man i anfallet?
– Då hade jag gärna velat vara en av dem. Jag kan inte vara targetspelare eftersom jag är rätt så liten, men jag kan droppa ner, löpa i djupled och allt det där. Wingback fungerar sämre eftersom jag inte är så bra på att försvara. Men om jag skulle hamna i en sådan position får jag göra det bästa av den.
Hur mycket jobbar du med att förbättra ditt försvarsspel?
– Hela tiden.
Vad är det som fattas?
– Tankesättet. Ibland blir det fel där. Jag tänker att om jag fuskar lite ligger jag rätt om vi skulle få en kontring eftersom jag redan är igång framåt.
Vad säger Åge om det?
– Att jag ska jobba! Och det är det jag försöker göra. Man ska göra det tränaren vill.
Är det sånt man begriper när man är 22, men inte när man är 16?
– Det borde ju vara en självklar grej att jobba stenhårt eftersom det är det viktigaste man kan göra. Men när man är yngre går det inte lika snabbt. I seniorfotbollen kan det räcka med att en spelare inte gör jobbet för att man ska släppa in mål. I ungdomsfotbollen är det inte riktigt så.
Plus att MFF:s ungdomslag ofta är överlägsna i sina matcher?
– När jag var i P17 och P19 var vi det dominerande laget. Vi var ofta riktigt bra och hade bollen 80 procent av tiden. Så det var mer offensivt och inte lika mycket hemåtjobb. Nu i A-lagsfotbollen är många lag låga mot oss och kontrar snabbt när vi tappar bollen.

Hur är det att ha två veckor matchfritt nu när ni bara kan träna och ha lite ledigt?
– De är skönt. Vi har haft många matcher och det är bra att vi kan återhämta oss ordentligt och sedan ska vi vara redo till Hammarbymatchen.

Patriot Sejdiu blev den 14:e spelaren i MFF genom tiderna att göra mål i båda derbyna mot HIF samma säsong.
Här är de som tidigare klarat det:
Isaac Kiese Thelin
Markus Rosenberg
Jo Inge Berget
Wilton Figueiredo
Afonso Alves
Niclas Kindvall
Ingvar Svahn
Bosse Larsson
Jan ”Nana” Ekström
Stellan Nilsson
Börje Tapper
Egon ”Todde” Jönsson
Kjell Rosén.
Ett rätt fint sällskap som Patriot Sejdiu nu blivit en del av…

Foto: Bildbyrån