Ole Törner: Vilken klubb äger MFF Dams fem SM-Guld?
I en tid utan matcher kan det vara läge att beta av principiella frågor.
En självklar sådan har blivit aktuell tack vare MFF:s återstart av dam- och flickverksamheten:
Har MFF Dam fem eller noll SM-guld?
Historien och verkligheten säger fem.
Statistiken och juridiken säger noll.
Fram till dess att MFF körde igång igen i år var frågan enkel.
MFF-damerna vann fem SM-guld från 1970 till 2006 och toppade Allsvenskans maratontabell när laget blev LdB FC Malmö 2006. Men gulden tillhör FC Rosengård.
Förklaringen är att poängen och meriterna följer organisationsnumret.
Därför finns det en direkt linje mellan det MFF som startade 1970 till dagens FC Rosengård.
2005 och 2006 spelade man som en egen förening med ett avtal med Malmö FF om att få fortsätta kalla sig MFF. Det avtalet gällde även 2007, men resurserna att klara sig på egen hand var ytterst knappa och man var hela tiden på randen till konkurs. Sista året gick med 1,9 miljoner minus. Då klev affärsmannen Kent Widding Persson in med 4,5 miljoner direkt för att täcka vad han kallade omprofileringskostnader plus ett löfte om sponsring med tre miljoner per år i tre år och en option på fem år till. Villkoret var att klubben och laget skulle byta namn till LdB FC Malmö, som var ett av varumärkena för hans företag Hardford. Så skedde och 2010 och 2011 vann LdB SM-guld.
2013 gick LdB FC Malmö samman med FC Rosengård (som i sin tur var en sammanslagning av Malmö BI och Turk Anadolu FF, först under namnet MABI och sedan FC Rosengård). FC Rosengård hade ett herrlag i division 2 och en bred ungdomsverksamhet och LdB FC Malmö ett mycket starkt damlag och flickverksamhet. Båda föreningarnas årsmöten klubbade igenom att namnet på den nya föreningen skulle bli FC Rosengård. Det var också namnet sponsorerna tyckte hade mest uppmärksamhetsvärde och i praktiken krävde.
Årsmötena som klubbade sammanslagningen hölls i december 2012 och 2013 inleddes samarbetet, men den säsongen tävlade damlaget fortfarande som LdB FC Malmö i Damallsvenskan och det var också under det namnet man vann SM-guld. Det gjorde klubben av formella skäl och det finns absolut ingen tvekan om att MFF Dam, LdB FC Malmö och FC Rosengård är samma lag med bibehållet organisationsnummer.
Då är praxis solklar. FC Rosengård har elva SM-guld och rätt till en stjärna på tröjorna trots att fem av de elva gulden har tagits som MFF och tre som LdB FC Malmö.
SFS, Sveriges fotbollshistoriker och statistiker – som SvFF oftast lutar sig mot – tillämpar också samma princip och gör det även i maratontabeller och rekordlistor.
Det som krånglar till allt nu är att Malmö FF gjort det ingen förening förr har gjort, nämligen återstartat en verksamhet där klubben tidigare vunnit SM-guld, cupguld och nått stora framgångar.
FC Rosengårds allsvenska damlag är samma lag som MFF startade 1970.
Men MFF är också exakt samma förening som bildades 1910 och vann de där titlarna.
Så vad gäller i det här – unika – fallet?
Jag vet inte!
Historien säger som sagt en sak, vissa kanske till och med tycker att meriterna moraliskt sett tillhör MFF, andra att man avsade sig allt sådant genom det korkade beslutet att inte ha kvar verksamheten. Praxis säger också att det är FC Rosengårds segrar, men juridik och statistik är aldrig självklar. Därför behövs det ett avgörande!
Bäst lämpade är SFS, på SvFF:s uppdrag.
De måste välja mellan tre alternativ:
1) MFF Dam har noll SM-guld.
2) MFF Dam har fem SM-guld och FC Rosengård har sex.
3) MFF Dam har fem SM-guld och FC Rosengård elva.
Trean verkar helt uppåt väggarna, det går inte att hitta på extra SM-guld, men för att behandla hela frågan måste det alternativet uteslutas.
Själv tycker jag att när MFF släppte iväg damlaget sa man adjö till titlarna och poängen sektionen tog.
Att årsmötet sa ett rungande nej till sammanslagningen med LB07 och friplatsen i Elitettan plus att det nya laget sedan även valde att starta i division 4 istället för att utnyttja en vakans i division 3 tycker jag också stöttar den linjen.
Nya MFF Dam vill starta från noll. Då ska man göra det på riktigt och bygga sin egen meritlista.
För det finns ju inget som hindrar att en klubb har två olika historieperioder att vårda. En gammal som snart äntligen lyfts fram i museet. Den epoken kan man hylla även om titlarna formellt får och ska räknas in av någon annan. Plus en ny epok som knappt har börjat, men som redan intressemässigt har skrivit historia.