Ole Törner: Snart jubileum – 110 år sedan 19 ynglingar bildade MFF
När 19 ynglingar den 24 februari 1910 samlades för att bilda föreningen Malmö FF hade garanterat ingen av dem en tanke på vad klubben senare skulle uppnå.
Allsvenskan fanns ännu inte, än mindre något organiserat Europeiskt cupspel.
Det som fanns var ett kompisgäng som äskade fotboll och en akut vantrivsel i IFK Malmö som fick de 19 att vilja bilda en egen förening. I praktiken hade man gjort redan tidigare.
Historien började nämligen när gänget som 1905 träffats vid ett arrangemang på Gamla IP inspirerades av en uppvisningsmatch mellan Örgryte IS och danska B 1893. Efter att ha sett den matchen bestämde man sig för att själva börja spela i organiserad form och 1906 antog man namnet BK Idrott. Efter ett par år fick spelarna erbjudandet att på försök bli en del i IFK Malmös fotbollssektion. Det sa man ja till 1909, men i den klubben trivdes de aldrig. Istället bestämde de sig snabbt för att på nytt sköta sin egen verksamhet och den 24 februari 1910 klubbades beslutet att lämna IFK Malmös fotbollssektion och bilda den nya föreningen Malmö FF.
Gamla idrottsplatsens restaurang där Fritz Landgren, Arvid Thulin, Bror Hansson, Eben Lindkvist, Bertin Nilsson, Knut Björklund, Carl Granquist, Frans Granquist, Emil Hansson, Alfred Mårtensson, Werner Mårtensson, Hjalmar Nilsson, Oscar Persson, Erik Rundkvist, Axel Borgström, Edvin Göransson, Ludvig Törnqvist, Ivan Malmberg och Carl Persson samlades i sammanträdesrummet med ingång från den västra gaveln är sedan länge riven. Jubileumsåret 2010 satte dock MFF upp en minnesplatta på platsen, på den stenlagda parkeringsytan mellan Malmö Opera och Malmö IP, och där firar man sedan dess varje år bildandet på födelsedagen.
Sedan Svenska Fotbollförbundet godkänt namnet Malmö FF spelade laget 15 matcher under premiäråret. Det blev direkt en positiv statistik med åtta vinster och sju förluster, men den allra första matchen borta mot IFK Hässleholm förlorades med 1-2.
Redan i den fjärde matchen spelade MFF för första gången mot internationellt motstånd. Lämpligt nog mot laget som tände lågan hos de 19, B 1983. Danskarna vann med 3-2.
Första segern togs mot MLI (Malmö Latinskolas idrottsförening). Den matchen slutade 4-2. Tidigt besegrades även IFK Lund med 4-0.
Långt ifrån alla av de 19 blev kvar länge i klubben. Studerar man de tidiga årsböckerna och protokollen syns dock tydligt att Fritz Landgren var den stora centralgestalten.
Han spelade i laget hela den första tioårsperioden, var lagkapten i åtta år och spelade 153 matcher som målvakt. Med tanke på hur få matcher som spelades då jämfört med nu var det en hög siffra. Ändå var det utanför planen han fick störst betydelse. Vid 25-årsjubileumet hyllades han också fullt förtjänt som ledaren som byggt upp föreningen både administrativt och sportsligt och förvandlat en kvartersklubb till en kraft att räkna med. På sätt och vis var han Eric Persson före Eric Persson.
Han blev dock ordförande först 1916 då han ersatte Bertin Nilsson, som i sin tur ersatt Werner Mårtensson. Tyvärr fick MFF:s historiska förste ordförande inte ens uppleva 10-årsjubileumet. Han dog i spanska sjukan vid ett besök i Berlin 1918.
Landgren satt som ordförande i MFF 1916-1918, 1922-1926 och 1929-1934. Under den sista perioden kom Eric Persson in i styrelsen, som sekreterare.
Men det är, som ni nog känner till, en helt annan historia.
