Ole Törner: Sista 60 fanns det absolut ingenting som var bra i MFF

Att dra slutsatser från resultaten i träningsmatcher är lika begåvat som att försöka valla en katt.

Med det sagt var givetvis 1-3 i baken mot Varbergs BoIS ett riktigt svagt resultat och spelet i den andra halvleken genomgående uselt. Vädret varierade som i april med åska, regn, sol och vind samtidigt som MFF höll en konstant låg nivå. Men i säsongen är det inte april. Än.

Annons

Förfallet började egentligen redan i den första halvleken. Efter en mycket stark start. 1-0 kom tidigt och de första tio minuterna var snudd på det bästa MFF presterat i år. I 10-15 minuter till såg det bra ut. Men sedan började MFF tappa rejält både i organisation och kvalitet. Sista 45 var det alldeles för många onödiga och slarviga bolltapp. Dåligt tempo och ett helt gäng spelare som transporterade bollen istället för att hitta ytor och göra något intelligent med den.

Efter matchen hade Jon Dahl Tomasson en kortare utläggning om att när det bli så i det egna bollinnehavet påverkar det även ambitionen att återerövra bollen när man tappar den. Femsekundersregeln – att ta tillbaka den inom den tidsrymden – sätts ur spel för att de som ska utföra jobbet får göra det från helt fel startpositioner.
Och då kan även ett lag som Varbergs Bois få lugn och ro och utnyttja MFF:s misstag. Det är ingen diss av Varberg utan mer ett konstaterande. Laget är nykomling i Allsvenskan med en ganska svag trupp och kommer att få slåss i botten. Mot MFF gjorde man det riktigt bra – och både 2-1 och 3-1 var ruggigt snygga och påpassliga mål av Albert Ejupi – men det ändrar inte något i det egentliga styrkeförhållandet mellan lagen och som kommer att visa sig i Allsvenskan. Den enda säkra slutsatsen är att MFF gjorde 55-60 så usla minuter att gör man det igen i någon av de 30 matcherna i Allsvenskan så kommer man definitivt att förlora – oavsett vilket lag man möter.

Men då börjar man tangera den där kattvallningen.

Bra i MFF?

Jag gillar att JDT fortsätter att konsekvent matcha unga spelare från Uwe Röslers frysbox och att de svarar upp mot förtroendet. Anel Ahmedhodzic har erövrat platsen bredvid Rasmus Bengtsson och har både modet och passningsfötterna som krävs för att vara mittback i MFF. Hans passningar upp genom försvarslinjen är både bra och konsekventa. Adi Nalic startade som MFF, mycket bra och han tappade inte mer än någon annan sista 45. Erdal Rakip var en startspelare i MFF när han lämnade och kommer att bli det igen. Okej, han är ingen AC, men det är ingen annan heller.

Behrang Safaris hörnor var riktigt bra. Alla de fyra första blev farliga.

Både David Edvardsson och Johan Rapp från P19 fick debutera i A-laget. För dem blev därmed även en 1-3-match ett minne för livet. Edvardsson gjorde inte bort sig och Rapp hann knappt komma in innan matchen var över.

Såg tyvärr inte träningen och de 3 x 15 minuterna med resten av spelarna på morgonen. Men rapporterna tyder på att det stämde betydligt bättre där och jag gillar Jon Dahl Tomasson och den övriga stabens sätt att jobba lite mer okonventionellt för att hålla igång hela truppen. Lördagen där MFF först ska spela i Svenska Cupen mot Syrianska klockan 16.00 och sedan en träningsmatch mot Jönköpings Södra klockan 20.00 är ytterligare ett bevis på det. Hela truppen ska matchas, studeras, komma upp i nivå och vässa konkurrensen. Sedan krävs det ju ingen Einstein för att fatta att extramatchen mot J Södra även är ett sätt att kompensera för att Syrianska just nu är ett lite för dåligt motstånd som genrep inför Wolfsburg. De åkte ur Superettan, tappade spelare, ska bygga om och har just nu mest juniorer i truppen. Varberg är betydligt bättre än Syrianska.

Dåligt i MFF?

Sista 60: Allt.

Sett till normal kvalitet underpresterade dock Fouad Bachirou mest.

Matchen blev också ett bevis på att Mathias Nilsson ännu inte är mogen att stå i Allsvenskan. Enstaka inhopp ja. En längre matchsvit nej.

Annons