Ole Törner: Konsten kan ge Zlatanstatyn ett nytt hem

Idag tog kommunstyrelsens arbetsutskott det väntade beslutet att Zlatan-statyn ska upp igen någonstans i Malmö.
Samtidigt säger alla signaler att man förstått att den varken kan eller bör placeras på Stadionområdet.
Räcker det för att den ska få stå ifred?
Knappast.
Men det finns en kompromiss. Sätt statyn på museum!

Annons

I evigheter har Malmö väntat på ett nytt konstmuseum. Det har diskuterats, utretts och förhalats, men sedan utredningen blev klar i februari ser det ut som planerna faktiskt kan bli av. Och oavsett om museet hamnar i Triangeln, Rosengård eller Nyhamnen känns nybygget som det perfekta nya hemmet för statyn.
Den blir en publikdragare och det ska ju ett museum ha.
Placeringen ger även en unik möjlighet att på museet väva in allt som hänt kring statyn i presentationen: Zlatan Ibrahimovics handlingar som utlöste situationen, den snabba opinionssvängningen, attackerna, debatten, bilderna på bortforslingen, återkomsten och så vidare, allt blir en del av konstverket. De som bara vill titta på statyn kan göra det, de som även vill höra till exempel en inspelning där MFF-supportrar pedagogiskt förklarar sveket för de som inte fattat problemet eller konstnären Peter Linde berätta om sin ångest kan göra det. Man kan titta på foton från invigningen av statyn, på statyn utan näsa och statyn i nedsågat och fallet skick.

Jag kan inte se något vettigt alternativ.
Stadionområdet är uteslutet.
Malmö IP, Centralstationen, Rosengård eller någon annan offentlig plats känns inte mycket bättre.
Det är naivt att tro att många inte skulle uppfatta det som en ren provokation.
Museet har bättre förutsättningar, både att berätta hela historien och betona den konstnärliga aspekten och faktiskt också ur bevakningssynpunkt. Vandaliseringsrisken minskar radikalt med den placeringen.

Egentligen kan jag bara se ett enda stort problem.
När museet väl finns på plats vill man kanske inte ha Zlatan-statyn och de ansvariga kan – med all rätt! – hävda att det är de som bestämmer den saken, inte politikerna.
Men då får man väl magasinera konstverket, precis som man gjort med majoriteten av all konst i Malmö.
Malmö och konstmuseet äger redan konst för miljarder som ingen får se och nästan allt som köpts in eller skänkts finns i magasin. En bråkdel visas och somligt plockas ibland fram. Ett nytt konstmuseum ger möjligheten att bättra på den bristen lite eller snarare pyttelite. Fortfarande kommer diverse magasin att vara den normala hemvisten för i stort sett all konst Malmö stad äger.
Därför köper jag definitivt inte argumentet att bara för att Malmö fått Zlatan-statyn av Svenska Fotbollförbundet måste man tvunget visa den.

Är istället övertygad om att det i magasinen gömmer sig väldigt mycket med ett betydligt högre konstnärligt värde än Peter Lindes bronsstaty.
I själva verket kan sättet att integrera hela historien om och kring hans staty vara den enda möjligheten att motivera att den ska visas på museet istället för en del av allt som nu finns i gömmorna.
Det är upp till de konstnärligt ansvariga på museet att avgöra.
Efter det att politikerna “skänkt” den till museet.

Sätter man upp den på stan blir den bara en ny Optimistorkester, med den stora skillnaden att de flesta gillar Optimistorkestern.

Idrottsmuseet säger kanske någon?

Två fel med den lösningen; a) politikerna har lagt ner det museet och slaktat samlingarna, b) det lilla som finns kvar ligger på Stadion-området.

Annons
Annons