Ole Törner: Försäsongen är inte över när tävlandet börjar

Syrianska i cupen är årets första tävlingsmatch för MFF. Men det är samtidigt fortfarande väldigt mycket försäsong. Det är i det ljuset man ska se draget att spela två matcher samma dag och hemlighetsmakeriet om vilka spelare som ska ingå i de olika matchtrupperna.

Annons

Tränarteamet är fortfarande kvar i fasen där spelarmaterialet utvärderas och processen att sätta det nya spelsättet och fullt ut tydliggöra skiftet på tränarposten pågår. Givetvis är man längre framme än vid den första träningen för nästan exakt en månad sedan och frånsett den pinsamt usla andra halvleken mot Varbergs BoIS har pilarna pekat uppåt. Men processen pågår. Om man lär sig av misstag kan det till och med vara bra, det som hände från minut 30 och framåt mot den allsvenska nykomlingen.

Nya MFF är inte färdigbyggt till Syrianska och kommer heller inte att vara det till matcherna mot Wolfsburg.
Men som jag skrivit tidigare; det gör inte så mycket. Det är betydligt viktigare att vara noggrann i hela processen och låta den ta exakt lika lång tid som krävs.

Syrianska har stora bekymmer. Än är det inte avgjort om laget spelar i division 1 eller 2 den kommande säsongen eller med vilka spelare. Det kan bli ett halvt juniorlag mot MFF och att kartlägga motståndet är den här gången i praktiken omöjligt. Det enda MFF vet är att klubben borde ha två startelvor som just nu båda SKA besegra Syrianska – så varför inte utnyttja det?

Matcherna mot Wolfsburg kommer i en tidsperiod som även i vanliga fall är helt fel för svenska lag. I Europakvalet får MFF möta lag som inte är i tävlingssäsong och gynnas oftast rejält av det. Nu är det tvärtom och den tendensen förstärks alltså av att MFF dessutom är mitt uppe i ett nybygge. Svårt har blivit mycket svårt. Så varför då äventyra det som kommer efter med att sätta allt fokus i förberedelserna från 13 januari till den 20 februari mot Europa League?

Ifjor blev det för mycket Chelsea och för lite annat. Nu känns mixen bättre. Malmö FF har en chans ändå mot Wolfsburg med rätt attityd, inspiration, ett hyfsat resultat borta och en fullsatt Eleda Stadion hemma. Chansen är liten och alla Bundesligalag är bra även när formen är dålig, men MFF har faktisk redan slagit ut Dynamo Kiev som jag tror är bättre än Wolfsburg.

MFF ska alltså besegra Syrianska – och Karlskrona – och kan slå ut Wolfsburg även om försäsongen fortfarande pågår. Därför tycker jag att JDT och company ska ta rätt lugnt på eventuell kritik mot att två matcher samma dag är ett konstigt upplägg och att man alltid ska ställa upp med bästa laget i årets första tävlingsmatch. Annorlunda omständigheter kräver annorlunda metoder.

MFF avslöjar inte vilka spelare som ska vara med mot Syrianska klockan 16.00 och Jönköping Södra klockan 20.00. Magkänslan säger dock att det blir mer A-betonat mot Södra och att det är den matchen som är det riktiga genrepet inför Wolfsburg på torsdag.

Mot Varberg ställde MFF upp med Oscar Lewicki, Anel Ahmedhodzic, Rasmus Bengtsson och Behrang Safari i backlinjen. Kör man den mot J Södra kan man istället ha Eric Larsson, Lasse Nielsen, Hugo Andersson och Jonas Knudsen mot Syrianska.

Om “förstafyran” ser det som en chans att övertyga om att de ska fortsätta att spela mot Wolfsburg och “andrafyran” ser det som en möjlighet att bevisa att de på allvar ska vara med i konkurrensen är det snarare en win-win-situation. Och så kan man fortsätta lagdel för lagdel.

Det innebär inte att man inte tar cupen på allvar. Där är det inte startelvan som avgör utan attityden och till sist resultatet. Betyget av upplägget sätts av utfallet. Seger och allt är bra, poängtapp och sågen ska fram. Men i så fall för utförandet, inte metoden…

Annons