Ole Törner: Flytta MFF-museet en väldigt spännande idé

Rundvandringarna i MFF-museet i Stadion är extremt uppskattade och fullbokade.
Även i övrigt drar museet folk. Ibland.
Men det är ingen direkt hemlighet att det ligger lite avsides, knappast lockar spontanbesökare och att öppettiderna är rätt snålt tilltagna och beroende av frivilliga.
Därför är det väldigt intressant att höra att det finns en idé som i ett slag skulle lösa allt.
Flytta museet!

Annons

Istället för att som nu behöva gå in i ingång 51 och ta hissen upp i bygget skulle MFF-museet flyttas ner till markplan i omedelbar anslutning till shopen och Erics restaurang.
Som det är nu är det lite grann så att vet man var museet ligger så vet man, annars är det en gissningslek och många turister och andra besökare som rör sig vid Stadionområdet på sommaren har ingen aning.
Lokalen museet skulle flytta in i är den där Friskis & Svettis har sitt gym. Då blir det ett rejält utrymme att göra något snyggt och storslaget i och man hamnar i ett läge där museet, shopen och restaurangen ligger kloss i kloss bredvid varandra. Dessutom i direkt anslutning till Stadiontorget där folk rör sig. Allt syns. Direkt.

Tänk tanken att sedan optimera fördelarna genom att ordna direktförbindelse mellan de tre utrymmena. En besökare kan då gå in i shopen, betala entré till museet och vandra runt och avsluta – eller börja – vistelsen med att ta en fika eller käka i restaurangen. Det skulle bli ett internationellt stuk på besöket!

Problemet?
Framförallt, och givetvis, att lokalen har en betalande hyresgäst.
Att MFF äger Eleda Stadion innebär att klubben kan bestämma över anläggningen. Men det innebär också att klubben är en hyresvärd med ett ansvar och en inkomst.
Kan MFF avstå intäkten? Kan MFF ordna ersättningslokal till Friskis & Svettis? Vill Friskis & Svettis överhuvudtaget flytta? Är det en fördel att som nu ha en hyresgäst med verksamhet med många besökare från tidig morgon till sen kväll på området? Tycker MFF att det trots allt är viktigast att behålla det nuvarande upplägget?
Frågorna är många. Men erkänn att tanken på ett upplevelsestråk i markplan lockar!