Ole Törner: Bästa och sämsta lagen att lottas mot i CL-kvalet

Med det långa uppehållet i Allsvenskan blir månadens stora MFF-grej lottningen till Champions League-kvalet.
Mindre än två veckor återstår och de flesta verkar vara helt överens.
Kandidaterna till den lättaste lottningen är många, men när det gäller den svåraste finns det bara en.
Ingen varken i eller utanför MFF vill ha Bodö/Glimt.

Annons

Cynikern säger att just därför kommer det att bli Bodö/Glimt.
Ingen kan nämligen säga att MFF har haft tur i de här lottningarna. Oftast tvärtom faktiskt, så att det känts som om det alltid blivit tuffast möjliga.
När jag pratade med Niclas Carlnén på tisdagens match mellan MFF och FC Staffanstorp påpekade han dock att första omgången brukar vara ett undantag.

Han har kanske rätt där. Vi får se…

Tycker dessutom att MFF ska vara favorit även mot det norska kometlaget.
Rutin är extremt viktigt i Europaspelet. Den har MFF i överflöd. Bodö/Glimt har inte så mycket av den och den skillnaden ska inte underskattas.

Bland annat är erfarenheten av Europaspel en del i förklaringen att det går så mycket bättre för MFF än de övriga allsvenska lagen.

Det är mycket svårare att hitta balansen mellan spel i den nationella serien och i Europa än många tror. Att ofta göra det och lära sig av det är en nyckel. Om Bodö/Glimt är en nitlott för MFF tror jag faktiskt att man kan vända på det och säga att när Glimt tittar på listan över de 16 seedade lagen man kan få är det MFF som är en nitlott för dem. MFF vill inte ha Bodö/Glimt och Bodö/Glimt vill inte ha MFF. Om norrmännen mot förmodan skulle vilja det för att det vore kul att möta en nordisk granne med färskt CL-spel och en härlig utmaning är det ett tecken på just den naivitet bristande rutin kan föda. Lottningen på vägen fram mot gruppspel går inte ut på att få kul matcher utan enklast möjliga motstånd. Punkt.

Tror också att det strax bakom Bodö/Glimt lurar en annan oturslott i Maccabi Haifa.

Så här vill jag dela in de 16 lagen MFF kan lottas mot:

NITLOTTEN: Bodö/Glimt

Dominant i Norge förra säsongen, en ny maktposition som ser ut att bevaras även i år. Klok och genomtänkt strategi. Spelar på konstgräs. Ett starkt EL-kval i benen som gav i alla fall en del erfarenhet och gör att jag kanske pratade i nattmössan när jag påpekade den stora skillnaden i rutin.

DEN DÅLIGA LOTTEN: Maccabi Haifa

Mästare i Israel är ingen dålig merit. Kan bli en bortamatch i stark värme. En del nostalgi är det dock; Maccabi Haifa var laget MFF mötte i föreningens historiska första CL-kvalmatch 2005. Och slog ut tack vara ett sent mål av Peter Abelsson.

DEN BESVÄRLIGASTE RESAN-LOTTEN: Neftchi Baku från Azerbajdzjan

Innan pandemin är över kan alla länder vara svåra och det är inte givet att geografin spelar någon roll där. Men rent resmässigt är Azerbajdzjan i normala fall den största utmaningen. Tänk om MFF bara några dagar efter bortamatchen mot IFK Norrköping på plast ska ladda om och åka till Azerbajdzjan.

MELLANMJÖLK-LOTTNINGEN

Shakhtior Saligorsk, Belarus (resan igen – plus att Belarus är ett land man just nu inte vill ha något utbyte med), HJK Helsingfors (känns som ett lag på uppgång, MFF har kört över det i ett par träningsmatcher, men det går att sätta frågetecken för HJK:s inställning till de matcherna och laget är som sagt nog bättre nu – risk för underskattning) och Riga FC, Lettland (MFF har haft lite större problem att besegra lagen från Baltikum än man borde haft; minns Zalgiris Vilnius och Ventspils).

LAG SOM MFF BARA SKA SLÅ

Linfield, Nordirland, Fola Esch, Luxemburg, Shamrock Rovers, Irland, Connah´s Quay, Wales, Valur Reykjavik, Island, Mura Murska Sobota, Slovenien, Teuta Durres, Albanien, Borac Banja Luka, Bosnien och Hamrun Spartans, Malta. Går det att undvika Albanien, Bosnien och Slovenien är det inte helt fel, mästarna från de länderna är absolut inga blåbärslag.

Här kan man även peta in lotten med segraren från preliminärkvalet eftersom det lär bli Prishtina från Kosovo eller Torshavn från Färöarna (en serie med Prishtina, Torshavn, Inter Clug d´Escaldes från Andorra och Folgore från San Marino, bara segraren går vidare och blir ett av de 16 lagen MFF kan ställas mot – preliminärkvalet avgörs på Färöarna den 22-26 juni, det vill säga efter lottningen den 15 juni).