Ole Törner: Är övertygad om att Malmö FF gör över 200 mål

Vissa traditioner är värda att bevara.

MFF:s träningsstart är en sådan. I år fick den ju dessutom en extra boost tack vare att klubben valde att köra en kvällens dubbel med först herrarna och sedan damerna på Malmö IP. Lite uppspeedat blev programmet också så att alla slapp sitta eller stå och frysa i över tre timmar.

Annars var det mesta sig likt. Bengaler, fyrverkerier så att det kändes som nyår igen och massor med folk på plats. MFF klickade i entrén för att hålla koll och när man slutade med det fem minuter före starten hade man nått 1500 åskådare. Det blev ett par till och bäst av allt: många visade att det var allvar bakom orden om hur kul det är att klubben nu även ska ha ett damlag i seriespel. 800-1000 stannade kvar till det var dags för damlaget att åka upp med MFF-bussen och göra entré på Malmö IP.

Intrycket från damlagets premiärträning var förresten samma som från den ännu mer kylslagna testträningen. MFF har tagit i på ett sätt som faktiskt kan hota hypen inför seriespelet. I klartext: Det här laget är alldeles, alldeles för bra för division 4. Oavsett hur roligt supportrarna tycker att det är att MFF har ett lag i seriespel och att det vinner matcherna och avancerar till division 3 kan det bli ett bekymmer att hålla intresset uppe när vinstmarginalen ibland blir 20 eller 30 mål!

Eller så kommer det att bli lika kul att se den tionde 20-0-segern som den första? Det är elva lag i serien, vilket innebär 20 matcher. Jag är övertygad om att MFF kommer att göra över 200 mål.

I vilket fall som helst blir premiären något extra. MFF har lobbat hos Skånes Fotbollförbund för att få den första omgångens match på hemmaplan och då blir det en fest på Eleda Stadion. Det blir det i omgång två också om MFF får börja borta, men varför skjuta upp det historiska ögonblicket?

Herrarna fick både höra och se att guldet ska hem igen och det finns ingen, varken i ledarstaben eller bland spelarna som inte är fullt medvetna om det kravet. Och accepterar det.

I och med att MFF på eftermiddagen före träningen presenterade både Remy Reijnierse som ny assisterande tränare och en treårig förlängning av kontraktet med analytikern José Martinez är nästan hela staben på plats. Nästa rekrytering kommer att bli ytterligare en assisterande tränare och där tycker jag att det är givet att hämta den personen från den egna ungdomssektionen. Precis som man gjorde med Andreas Georgson, som nu gör succé i Brentford. Perioden med Uwe Rösler fick man inte så stor utdelning av att ha en brygga mellan A och U eftersom han inte var intresserad av att släppa fram de egna talangerna, eller snarare att han inte tyckte att de var bra nog. Att ersätta Georgson med Jeffrey Aubynn eller någon annan av alla de duktiga och välutbildade tränarna i MFF U skulle dels sända signalen att klubben menar allvar med att man SKA ge de egna produkterna chansen, dels bevisa att Rösler var för kategorisk i sitt omdöme och att de faktiskt är bra nog.

Alla ledarna från MFF:s ungdomsled passar dessutom perfekt in i mixen som redan finns i staben med en holländskinspirerad dansk huvudtränare, en holländsk assisterande tränare och en spansk analytiker. Alla ungdomslag i MFF är sedan länge vana vid att alltid spela sig upp från försvaret även i trängda lägen samt prioritera bollinnehav och passningsspel. MFF 2020 har alla förutsättningar att bli en mycket intressant årgång att följa – och kanske till och med klara att vinna Svenska Cupen.