Nya regler för kvalet i coronatider – hårdare regelverk

Uefa har släppt mer information om hur kvalen till Champions League och Europa League ska gå till i coronatider.
Sedan tidigare vet vi att det blir enkelmöten där bortamålsregeln inte gäller.
Nu handlar det om hur de europeiska ländernas reserestriktioner påverkar kvalet.

Annons

I korthet ska klubbarna två dygn innan lottningen anmäla vilka restriktioner man har i landet. Man kommer att kunna lottas mot samtliga klubbar ändå, men funkar det inte med resebestämmelserna är det hemmalaget som ska fixa en ny matcharena i ett land dit båda klubbarna får åka.

Värst blir det om ett land ändrar reserestriktionerna efter lottningen. Om Djurgården lottats mot Molde och Sverige stoppar resor från Norge två dagar senare, då döms DIF som förlorare och är ute ur CL-kvalet. Förlorar gör man också om klubben lämnat felaktig information till Uefa om resebestämmelserna. Har man missat Norge på listan över förbjudna länder, då flyttas inte matchen till en neutral plan utan den felande klubben döms som förlorare.

Sveriges utrikesdepartement avråder från icke nödvändiga resor till ett antal europeiska länder. Om en kvalmatch till Europa League eller Champions League räknas som nödvändig eller icke nödvändig är oklart. Just nu gäller reseavrådan för Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Österrike.

Om smittspridningen tar fart i Europa de närmaste veckorna kan det komma en våg av nya reserestriktioner, vilket skulle kunna få kvalet att bli en rysare på annat sätt än det fotbollsmässiga. Det kan också reglerna om hur smittan ska behandlas i klubbarna.

Spelarna ska testas för covid-19 innan match. Så länge det är tretton (varav minst en målvakt) på A-listan som testar negativt, ska matchen spelas, såvida inte värdlandets coronaregler säger något annat, som att hela laget ska sättas i karantän. Om någon av klubbarna inte har tretton spelare tillgängliga kan Uefa skjuta upp matchen, alternativt ge klubben chansen att plocka in spelare som är klubbens men inte med på A-listan. I de flesta fall betyder det juniorer. Om matchen inte kan spelas döms det smittade laget som förlorare.

Foto: Bildbyrån

Annons