Möjligt med ett komprimerat och senarelagt Europacupkval

Efter två dagar med möten kan UEFA i morgon möjligen komma med beslut kring fotbollsåret 2020.
En av dagens mötesdeltagare var Malmö FF:s Niclas Carlnén.
– Man vill verkligen att det sportsliga är det som ska avgöra, säger Carlnén till Fotboll Skåne.

Det är en viktig vecka för UEFA. På tisdagen var det möte med medlemsförbunden, i dag med European Club Association (ECA), och i morgon träffas deras exekutiva kommittée.

De stora samtalsämnena är hur uppskjutna turneringar ska kunna avslutas, samt hur det ska fungera att sätta igång nästa tävlingssäsong.

På dagens 1,5-2 timmar långa möte var ECA:s och Malmö FF:s Niclas Carlnén en av deltagarna.
– UEFA är tydliga med att de vill att alla ligor ska avslutas på planen. Det är FIFA också, eftersom de inte vill öppna transferfönstret innan ligorna är slut. Det hänger ihop, säger Carlnén till Fotboll Skåne.

Det har i flera medier, bland annat spanska AS, kommit uppgifter om att UEFA vill att samtliga uppskjutna ligor och cuper ska vara avslutade innan juli är slut. För att klara av det kan bland annat CL-slutspelets kvartsfinaler kortas ner till enkelmöten. Det ska dock finnas öppningar för att avsluta turneringar under helgerna i augusti, om det skulle behövas. Ett problem där är att det i Nederländerna redan har klubbats igenom att ingen fotboll ska spelas innan september.

Ur ett allsvenskt perspektiv är det troligen mest intressant med två saker: Europa League-platsen kopplad till vinnaren av Svenska Cupen, samt hur Europacupkvalen blir.

UEFA:s regelverk säger att man ska ta sig in i Europacuperna på sportsliga meriter, och därför ska ambitionen vara att spela klart cupen. När det gäller Europakvalet i sommar/höst kan det bli lite annorlunda planerat.
– Det pratas, precis som tidigare, om att kvalet kanske sker lite längre fram än vad det brukar vara.
– Man vill verkligen att det sportsliga är det som ska avgöra, med motsvarande kval som tidigare fast kanske mer komprimerat. Det är ambitionsnivån och den är bra, och sedan är det många faktorer som vi inte kan påverka. Lagen som ska kvala är både från EU-länder och icke-EU-länder. Ska man resa mellan dem för att spela matcherna? Vilka regelverk gäller? Hur gör man med transport? Sånt vet vi kanske inte innan vi har fått reda på mer om spridningen.

Det kan i morgon ramla in några nya beslut från UEFA.
– För oss handlar det mest om att komma igång så att vi är klara innan årsskiftet.
– Det är lite lättare för oss, för vi har ingen deadline till Europakvalet mer än Svenska Cupen och den cupen är bara tre omgångar.
– Kan vi följa planen att spela allsvenska matcher från 14:e juni borde inte det vara några problem. Det som blir väldigt intressant är hur FIFA hanterar landslagssamlingarna. Det är tre inplanerade samlingar. Där hade det varit bra om klubbarna kunde få tillgång till fler datum än vad vi har nu.

Foton: Bildbyrån

Annons