Moisander snart redo för spel och rollen som pådrivare

MFF:s nyförvärv Niklas Moisander är förmodligen den spelare i truppen som har bäst koll på HJK från Helsingfors. Han varnar för att det är ett bättre lag än många tror.
– Det blir en svår match tror jag. De har gjort det bra och jag tror säkert att de är ett bättre lag än Riga, säger han.

Annons

– Men det blir kul, kul för mig, kul för oss, kul för Halsti.
– Jag har okej koll på HJK. Jag känner några spelare där. Några hela matcher har jag dock inte sett, så mycket har jag inte följt den finska ligan frånsett matcherna där min bror spelar (Henrik i Inter Åbo). Men HJK är Finlands absolut bästa lag och de har som sagt gjort det bra nu i förra omgången. Och jag har läst en del finska tidningar och sett att de är entusiastiska över att de ska ha chansen mot oss. Vi får visa att det inte är så.
Tror du att de kommer att spela lika defensivt som Riga?
– Det tror jag inte och det var naturligtvis svårt mot ett lag som backar så mycket som Riga. Det blir kompakt och svårt att hitta luckor. Vi kunde gjort det mycket bättre, men det var viktigt att vi gick vidare och jag tror att det kommer att bli ett helt annat spel mot HJK. De försöker också spela fotboll.

Den 35-årige mittbacken presenterades som nyförvärv i MFF den 1 juli och han blev spelklar den 15 juli, men än så länge har han bara tränat med laget. Han var inte med i truppen till Degerforsmatchen i lördags. På presskonferensen inför HJK-mötet berättade dock MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson att Niklas Moisander kommer att sitta på bänken ikväll.
Och redan inför Degerfors började Niklas känna sig redo.
– Det är naturligtvis lite konstigt att komma till en ny klubb mitt i säsongen. Det har jag aldrig tidigare gjort i min karriär. Därför måste vi stämma av vilken match som är lämplig att börja i. Men det känns bra. Jag har tränat hårt de senaste veckorna och jag känner mig redo.
– MFF:s fysteam har gjort det bra. Vi har tränat nästan varje dag tillsammans. Det blir dock svårare i och med att vi har så många matcher nu. Laget tränar inte varje dag och ibland är det ganska lätt träning eftersom vi spelar hela tiden. Så det har varit lite sökande, men jag har gjort mitt jobb och känner att jag är redo att börja spela snart.

Jon Dahl Tomasson berättade att du kommit in på träningarna och direkt börjat driva på de andra. Är det inte svårt att ta på sig en sådan roll som en ny spelare i ett lag?
– Jo, det är naturligtvis svårt. Men jag är äldre, har erfarenheten numera och jag vet också att det är något de vill ha av mig. Sista åren i Werder Bremen gjorde jag likadant så det är något som kommer naturligt. Men givetvis finns det en hierarki här också och det är något man måste respektera och ta hänsyn till. Det finns många som varit här länge, men jag vill vara viktig för laget.

Niklas Moisander har dessutom ett rykte om sig att vara en pådrivare på matcherna, en spelare som balanserar på gränsen och visar rejält med humör. Det var bland annat nästan det första förre lagkamraten i Bremen Felix Beijmo sa när han skulle beskriva Moisander som spelare.
– Jag tror att jag lugnat mig lite. Fast Pontus Wernbloom sa det också när vi spelade tillsammans, lite grann Dr Jekyll och Hyde. Jag är jättelugn utanför planen, men ibland kan det hända att jag blir arg där ute och även om jag lugnat mig är jag väldigt motiverad att vinna och över att alla ska göra sitt bästa. När någon inte gör det måste man säga ifrån.

Därför gillar han också att efter bottenstrid i Werder Bremen komma till ett lag som alltid ska slåss i toppen. Det känner han igen från tiden i Ajax.
– Jag har ju erfarenhet från både ock. Sista tiden i Bremen var det inte roligt. Men jag vill gärna jämföra Ajax med MFF. I Ajax måste man vinna och man vill spela i Champions League eller Europa League. Den känslan får jag här också och det är givetvis mycket roligare att spela då än att kämpa för nytt kontrakt, betonar Niklas Moisander.

Foto: Bildbyrån