MFF:s ungdomsbas: ”Stänger skolorna ändras förutsättningarna”

Alla de yngre lagen i Malmö FF tränar och förbereder sig på att snart även spela seriematcher. Därmed följer och anpassar man sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det lokala förbundets beslut. Men läget kan ändra sig snabbt.

– Vi följer och anpassar oss och lyssnar också på bedömningen att det är bra att barnen rör på sig. Men rekommendationer kan ändras, det har vi redan sett. Något som definitivt skulle påverka är om man bestämmer sig för att stänga skolorna, säger Per Ågren, sportchef i MFF i åldersklasserna P16 och nedåt.
– Att barnen träffas och tränar hos oss är inte annorlunda än att de gör det i skolan. På högstadiet är det i och med idrottsklasserna dessutom oftast samma elever som först går i skolan och sedan tränar med våra lag. Det blir samma grupper som har kontakt.

För P16 är det annorlunda. Där administreras serierna av Svenska Fotbollförbundet och beslutet om och när de ska starta seriespelet är ännu inte taget.
– 15 april är nästa anhalt. Då ska det komma ett centralt beslut.
– Högre upp följer P19 seniorlagets upplägg och schema i träningen och P17 följer resten av vår ungdomsverksamhet.

MFF har även infört omfattande restriktioner i ungdomslagens träning. Allt sker till exempel utomhus.
– Spelarna byter om hemma, vi gör inte de taktiska genomgångarna inomhus utan ute vid planen, vi använder inte handskakningar, håller koll på egna vattenflaskorna och jobbar även med att till exempel undvika allt spottande ute på planen.
– Ett undantag från regeln att det ska vara utomhus är Fotbollsskolan som vi kör igång efter påsk. Där är vi i Kombihallen, men vi har då gått ut med att föräldrarna inte ska gå in i hallen utan hålla sig utanför.

När det gäller träningsmatcherna letar MFF lokalt motstånd på ett helt annat vis än tidigare. Normalt matchar man mycket mot danska lag, men det är helt uteslutet nu och i görligaste mån försöker man undvika att resa.
– Vi vill inte sitta i en buss till Kalmar, som exempel. Sedan ett tag tillbaka hade vi även inlett ett samarbete med Hammarby och AIK där vi åker till varandra och möter det ena laget på lördagen och det andra på söndagen. Det ger alla tre lagen mycket, och det är bra och prestigefulla matcher, men just nu ligger det samarbetet nere. En sådan utbyteshelg blev inställd alldeles nyligen, berättar Per Ågren.

MFF:s ungdomsavdelning har även börjat jobba framåt mot sommaren då klubben arrangerar sommarfotboll i Bjärred, Ljungby, Åhus, Skanör, Tomelilla, Ystad och Vellinge.
– Beslutet just nu är att sommarfotbollen ska genomföras alla veckorna på de olika platserna med start i Bjärred, där det är aktuellt efter midsommar. Men för att man ska känna sig trygg med en anmälan har vi infört möjligheten till avbokning med full återbetalning fram till den 1 juni.