MFF:s P17-tränare: Killarna känner sig mer sedda i år

Tränarbytet från Uwe Rösler till Jon Dahl Tomasson har redan fått återverkningar långt ner i ungdomsleden i MFF.
– Det har blivit en större närhet. Vi har en bättre dialog, mer samarbete och killarna känner sig mer sedda, säger MFF:s P17-tränare Max Westerberg till Fotboll Skåne.

Under matchstoppet på grund av Corona-pandemin har P17 tränat på i samma utsträckning som vanligt och ibland även kört internmatcher och pass tillsammans med P19. Hela tiden har A-lagsstaben varit flitiga gäster.
– Jon Dahl Tomasson, Remy Reijnierse och även Daniel Bäckström har tittat mycket på ungdomsspelarnas pass, både de mer matchlika och övriga. Flera P19-spelare har också fått träna med A-laget och det har i sin tur gjort att flera i vår trupp har fått göra det med P19, konstaterar Max Westerberg.

A-laget har haft ett par korta semesterperioder och P19 har anpassat sig mycket till senior-upplägget. P17 har bara haft ett kort uppehåll.
– Vi tog ledigt under påsklovet. Eftersom spelarna går i skolan försöker vi följa loven. Annars blir det ju inte så mycket ledigt eftersom de ändå ska vara i skolan.

För både P19 och P17 startar seriespelet söndagen den 14 juni. Båda lagen kommer att spela mot Kalmar FF. Det har klubbarna gemensamt kommit överens om. MFF P19 hade redan en hemmamatch mot Kalmar FF den dagen och då tog man beslutet att även P17-lagen skulle mötas i Malmö. Då blir det ett resetillfälle istället för två.
– Kalmar och vi tyckte det var en bra idé och det är det.

Kommer ni att spela träningsmatcher innan dess?
– Ja, vi håller på att planera för det. Vi har även en förhoppning om att vår Ligacupsemifinal mot BK Häcken ska kunna avgöras innan serien kör igång. Även om vi som sagt haft matchliknande moment på träningarna behövs det nog riktiga matcher också.

P17-truppen är spikad sedan länge.
Det enda nyförvärvet, Lass Hamawand från Lunds BK, är inkört sedan länge och Hugo Bolin, Viktor Andersson, Dante Eriksson, Emil Lindman, Josef Al-Imam, Simon Lindfors, Måns Braendshöi, Deniz Salievski och Adrian Neziri Muarem, som inför säsongen alla flyttades upp från U16, har också anpassat sig bra.

För ett tag sedan flyttades även 15-årige mittbacken Andre Perez upp från U16.

U16 vann SM-guld förra året och i princip alla som finns i P17-truppen i år spelade i U16-allsvenskan ifjor.

På ledarsidan har Joel Kjetselberg ersatt Robin Asterhed och Joel och Max har gemensamt tränaransvar. Mathias Korall är kvar som lagledare och fystränaren Lukas Sinkunas som tidigare var praktikant har blivit anställd.
– Därmed kan Lukas följa med laget mer. Sedan har Zlatan Azinovic tagit över Janne Möllers målvaktstränarroll. Janne är kvar på akademierna, men Azinovc är mer knuten till de äldre ungdomslagen, däribland P17.
För en av spelarna har det dessutom funnits en liten, liten ljusglimt i Coronatillvron.
– Ludvig Nicklasson har varit borta länge med en höftskada. Han är inte helt okej än, men har i alla fall fått mycket tid att rehaba och komma ikapp, säger Max Westerberg.

LBK-förvärvet Lass Hamawand är 15 år, central mittfältare och spelade i Lunds BoIS och Lunds SK innan han med bra spel i Lunds BK uppmärksammades av MFF.

Foto: Bildbyrån