MFF:s icke uppmärksammade vintervärvning: Nikolaj Duus Möller

Bologna ville lyfta upp Duus Möller, men han själv lockades av att återvända till MFF.
194 centimeters-anfallaren har imponerat och tränar ofta med A-laget.
– Jag spelar med få tillslag, hjälper laget, bra på huvudet, stark, förlorar aldrig dueller felvänd, svår att ta bollen ifrån, säger han till Fotboll Skåne.

MFF har det senaste året värvat färre spelare, och istället satsat ännu mer på bevisad kvalitet: Isaac Kiese Thelin, Jonas Knudsen, Felix Beijmo, Ola Toivonen.

Det finns dock ett undantag: anfallaren Nikolaj Duus Möller, som fyller 18 år nästa månad.

Efter 18 månader i Bologna återvände han i vintras till MFF:s P19. Att han har varit i Italien ångrar han inte det minsta. Han tog stora steg där, liknande som Anel Ahmedhodzic gjorde i Nottingham Forest.
– Jag är inne lite på samma spår som Anel, säger Duus Möller om sitt val att lämna MFF som 16-åring sommaren 2018.
– Jag är sjukt nöjd över flytten dit. Jag lärde mig mycket, jag fick en helt ny energi och motivation för fotbollen. I Italien fick jag lära mig ett helt annat anfallsspel. De vill att varje spelare i laget ska försöka att bli som den bästa i världen. De lägger verkligen ner tid och ger dig mycket hjälp.
– Vi kunde ha två timmar där man bara tränade i anfallsrollen. Det är inte riktigt så i Sverige. Jag ser på fotboll helt annorlunda nu. Tidigare var det att “spela som en targetspelare”, men det är ju så mycket mer. Hur man ska löpa i boxen, vad man ska göra i situationer där och där…

Duus Möller, ett danskt namn från sin mammas sida, kom för första gången till MFF som tolvåring från Ramlösa.
– Jag kom till MFF som ytter, för då var jag ganska snabb och inte så stor som jag är nu.
– Sedan i 15-16-års ålder började jag att växa och hade då inte samma acceleration som innan, så jag skolades om till innermittfältare. Allt annat satt kvar, allt i det tekniska, men jag fick vara mer i centrala positioner.
– Och jag känner mig inte alls klumpig eller så, jag känner mig liten och smidig.

Nu är han anfallare, och på grund av sina 194 centimeter och tekniska kvalitéer så kallades han för ”Ibra” i Bologna. I Bologna var han första året helt given i P17-lagets startelva, trots lite problem med någon hjärnskakning och brutet revben. Det blev inte så många mål, men han vägde delvis upp det med några assist.
– Jag fick erbjudande om ett proffskontrakt i Bologna, att spela för Primaveran (sista steget innan A-laget), men jag har alltid haft kvar kontakten med MFF. Jag har pratat med Jeff (Aubynn) hela tiden och han har velat ha tillbaka mig.
– Jag kom hit på ett sommarlån, och jag hade ett möte med MFF samtidigt som jag erbjöds proffskontrakt i Bologna. MFF berättade då om sin ungdomssatsning, hur de skulle börja med den och jag såg en lättare väg upp i ett A-lag. Och MFF är en klubb som jag alltid verkligen har gillat.
– Men det var inte ett enkelt val, jag trivdes i Bologna också.

Även Amin Sarr lyfte fram Aubynn. Vad gör Aubynn till en bra tränare?
– Han vet hur det känns att vara på planen. Han har varit en bra spelare, han lever sig in i det.

När MFF-supportrarna får se dig spela i A-laget, vad kan de då förvänta sig?
– Jag känner att jag är en modern anfallare. Jag spelar med få tillslag, hjälper laget, bra på huvudet, stark, förlorar aldrig dueller felvänd, svår att ta bollen ifrån. Defensivt känner jag att jag kämpar på mycket.

I dagsläget tränar han åtminstone ett par gånger i veckan med MFF:s A-lag, och ibland kan det bli hela träningsveckor med dem.
– Han är en bra talang som vi har tagit upp. Vi har haft mer eller mindre alla (från P19) uppe i truppen för att kolla på dem, säger Jon Dahl Tomasson.
– Han har en fin touch. En fantastisk touch, men han behöver komma in lite mer i boxen.
– När man kommer tillbaka som han har gjort från Italien så tar det lite tid innan man kommer igång. Nu har han kommit igång och ser spännande ut.

Annons