MFF ställs mot ’Ungerns Klopp’: ”Våldsam press och dynamiskt”

När Tamás Bódog senast var arbetslös fick han bland annat åka till Liverpool och studera vännen Jürgen Klopps arbetssätt.
Honvéds tränare har dock haft svårt att bygga en egen huvudtränarkarriär.

Annons

Det är egentligen ingen tvekan om att MFF är favoriter mot Honvéd i morgondagens EL-kvalmatch.

Men Jon Dahl Tomasson skickade upp en varningssignal inför matchen.
– ”Josélinho” (José Martinez) var i Ungern och såg dem spela. Tränaren är ju inspirerad av den tyska skolan.
– Våldsam press och dynamiskt. Det är stor skillnad på första och andra halvlek när de spelar, om man kollar på energinivån.
– Men det är ingen tvivel om att det är kvalitet.

Tränaren är Tamás Bódog, som anställdes i somras. Hans tränarkarriär har byggts upp med hjälp av två av de största tyska fotbollsnamnen.

I slutet av 90-talet hade Bódog först Ralf Rangnick som tränare i Ulm, när den lilla klubben hoppade upp ett par divisioner på ett par år. Han hamnade senare i Mainz, där han först spelade en del på högerkanten tillsammans med Jürgen Klopp innan Klopp blev lagets tränare.

Bódog var under de sista åren i spelarkarriären mer av en tränare än en spelare och han fick då knappt någon speltid, innan Klopp anställde honom som tränare för reservlaget.

Han har fortfarande god kontakt med exempelvis Klopp, och han jobbade bland annat i RB Leipzig som assisterande tränare (där han anställdes av Rangnick) innan han var i Bröndby som assisterande. Han har kallats för en “ungersk Klopp” i inhemsk media, även om det har syftat mer på vilket spelsätt han försöker spela än faktiska resultat och personlighet.
– Rangnick är en sensationell tränare och jag lärde mig yrket av honom, har Bódog tidigare sagt till Magyar Nemzet.
– Klopp och jag kom närmare varandra: först som lagkamrater, sedan som min tränare. En seriös man som vet hur man jobbar med människor och som förstår mänskliga värden. Kortfattat: en bra lärare.

Huvudtränarkarriären har dock inte kommit igång starkt för Bódog. I bottenlaget Diósgyőr hängde det bland annat Klopp-citat på väggarna, men han fick bara vara kvar där som huvudtränare i ett år. Han tog över Kisvárda i februari i år och fixade kvar dem i högstadivisionen, innan han anställdes av Honvéd för att spela en enligt klubben “proaktiv fotboll” som ska vara “utan kompromisser”.

Fyra matcher in på säsongen har laget två vinster och två förluster. På dagens presskonferens nämnde också Jon Dahl Tomasson ett par spelare som de har extra koll på, som mittfältaren Dániel Gazdag samt lagkaptenen Patrik Hidi och hans vänsterfot.

Foto: Bildbyrån

Annons