MFF-målvakten är bara ett play off från VM-spel med Mali

MFF-målvakten Ismael Diawara är nu bara ett Play off från VM-spel med Mali.
På måndagskvällen kom han hem till Malmö efter att ha hållit nollan i den sista gruppspelsmatchen där Mali besegrade Uganda med 1-0.

Annons

– Jag har knappt tänkt på att kunna spela i VM, men nu när det börjar närma sig så börjar man ju tänka att det hade varit sjukt roligt.
Ismael Diawara är uppväxt i Örebro och började spela fotboll i Rynninge IK, men det var när han tagit klivet upp till Degerfors IF som Malis fotbollsförbund började bli intresserat.
– Båda mina föräldrar är från Malis huvudstad Bamako och jag har kvar släkt därnere. Men själv har jag bara varit tre gånger i Bamako. Två gånger på semester och en när jag skulle fixa pappersarbetet.

När första lokal afrikansk media och sedan förbundet tog kontakt och undrade om Ismael kunde tänka sig att spela för Mali hade han nämligen inget malinesiskt pass.
Det gick dock snabbt att skaffa tack vare hans föräldrars ursprung och Ismael tvekade heller inte att ta chansen till landslagsfotboll.
Trots de jobbiga resorna.
– När man är på flygplatsen tänker man alltid “vad är det jag håller på med”. Men när man väl är på plats och tillsammans med gruppen och tränar är det alltid lika värt det, till slut.
– Jag har dessutom kommit snabbt in i systemet, lärt mig hur allt funkar under uppladdningen och kring matcherna. Så nu var jag redo för match och allt vad det innebär.

Det var heller ingen slump att Mali vann gruppen där de övriga lagen var Uganda, Kenya och Rwanda. På de sex matcherna vann Mali fem, spelade oavgjort i en och släppte inte in ett enda mål. Målskillnaden blev 11-0 och i den sista matchen var det alltså Ismael Diawara som höll nollan när han fick chansen.
– Mali har precis haft ett generationsskifte och har många talangfulla spelare, som de tror på och som spelar i bra lag ute i Europa. De flesta i Frankrike, men några även i Salzburg, Sunderland och Leipzig med Emil Forsberg. Det är ett bra lag. Man får ju hoppas att det är ett trendbrott på väg så att Mali tar sig till VM och går långt i det Afrikanska mästerskapet.

En del i det starka landslaget under uppbyggnad är alltså den 27-årige MFF-målvakten och även om de första kontakterna togs redan under hans Superettantid i Degerfors IF och intensifierades när Brukslaget tog steget upp i Allsvenskan har hans chanser förbättrats med flytten till MFF. Ismael berättar att man har god koll på MFF:s spel i Champions League och när han var nere i Bamako för pappersarbetet var det många som ville prata om just det.
– Jag blev lite överraskad av att de hade koll och hade tittat på matcherna och så. Många kom fram och ville ha bild och sa heja Malmö.

Ismael är dessutom övertygad om att klubbytet redan gjort honom till en bättre spelare.
– Jag är garanterat en bättre spelare idag.
– Om någon sagt till mig för ett halvår sedan att jag skulle vara så nära VM hade jag ju knappt trott på det, men samtidigt har jag ju alltid velat klättra och trott på mig själv. Men att det skulle gå så fort från Degerfors till Champions League och VM-kval, det hade jag knappast trott, säger Ismael Diwara och hyllar målvaktstränaren Jonnie Fedel.
– Redan första dagen tog Jonnie in mig i videorummet och vi brände igenom typ 20 videoklipp på mig från Degerforstiden. Det var så mycket information och detaljer. Sedan dess har vi jobbat varje dag och det har blivit mycket bättre. Nu känner jag mig mycket tryggare och lugnare som målvakt.

– Jonnies sätt att jobba med positionsspelet och även miljön, alltså tekniken och faciliteterna man har här har utvecklat mig. Att hela tiden kunna titta på hur man står och även dra nytta av all Jonnies kunskap är mycket värt.
Att Jonnie Fedel är en väldigt rak person som aldrig tvekar att säga vad han tycker och kritisera tycker Ismael också är en fördel.
– Det är grymt med Jonnie. Han är jäkligt rak och ärlig och man kan tjafsa och ryka ihop med honom. Men det är ingen prestige eller att gå och tjura efteråt. Det är bara bra och uppfriskande. Inne i videorummet har vi ibland världens diskussioner. Någon gång har jag sagt åt honom att “fan du är på mig hela tiden”. Men det är för att han vill mitt bästa och den dagen han skulle sluta med det hade inte varit bra för mig. Så länge han fortsätter att vara på mig som en jävel är det bra.

Att Johan Dahlin är uttalad etta gör heller inte så mycket. I alla fall inte än.
– Det är bara att fortsätta att träna och försöka att inte tänka så långt fram. Även om det är svårt. Nu har jag ju spelat några matcher ändå och det är bara att fortsätta att träna och visa att jag kan stå i Malmö FF i framtiden. Johan är dessutom en fantastisk människa och en fantastisk målvakt och jag önskar bara allt gott för honom. Jag stöttar honom när han spelar, vi lär oss av varandra och för mig är fortfarande MFF ett steg uppåt från Degerfors. Jag visste att Johan var här och han var etta. Så för mig är det bara att visa att jag också kan vara etta i Malmö FF i framtiden.

Foto: Bildbyrån