MFF har aldrig varit rikare – men vinsten 2015 var ännu större
Malmö FF är rikare än någonsin.
Idag släpptes den ekonomiska rapporten som visar att klubben har 408,9 miljoner kronor i kassan, ett eget kapital på 618,2 miljoner och en soliditet på 53 procent.
– Vi är givetvis stolta och glada över det här, säger MFF-ordföranden Anders Pålsson till Fotboll Skåne.
Den avgörande faktorn bakom rekord-siffrorna är framgångarna i Europaspelet.
Tack vare avancemanget till Champions League hamnade intäkten från UEFA på strax över 300 miljoner kronor, vilket var betydligt mer än 2014 och 2015.
– Vi har en rätt så bra prognosverksamhet så resultatet kommer inte som en överraskning. Under hösten har det växt fram att det skulle hamna på de här siffrorna. Det som varit svårt att bedöma är den så kallade marknadspotten. UEFA är inte helt transparent och där har vi fått lite mer än vi trodde. Men överhuvudtaget är det andra pengar än 2014 och 2015, säger Anders Pålsson och konstaterar att det kan bli ytterligare några miljoner efter det att Champions League-finalen spelats.
– UEFA gör traditionellt en slutavstämning efter finalen i maj. Då är det möjligt att det blir några slantar till och något år har det faktiskt även hänt att UEFA gjort en utbetalning till i september när deras revisorer sagt sitt, men då handlar det inte om några stora summor.
Det egna kapitalet har aldrig varit större.
Likviditeten har heller aldrig förr varit lika bra.
Men årets vinst på 153 miljoner kronor är faktiskt INTE rekord. 2015 gick MFF 235 miljoner kronor plus före skatt. Då kunde MFF plussa på Champions League-inkomsterna med stora spelarförsäljningar av Magnus Eriksson, Isaac Kiese Thelin och Emil Forsberg.
Det här fönstrets försäljningar av bland andra Amin Sarr tillhör nästa års resultat.
2021 års försäljningar ligger på 15,6 miljoner och det är framförallt Arnor Traustason, Marko Johansson och Pavle Vagic som gett intäkterna. Det innebär inte att MFF fått 15,6 miljoner i övergångssumma för de aktuella spelarna eftersom resultatet räknas på det bokförda värdet och det i sin tur beror på hur lång tid de varit i klubben.
Pandemin och därmed bland annat de uteblivna publikintäkterna har naturligtvis också påverkat.
– Utan pandemin hade intäkterna varit större och resultatet ännu bättre, betonar Anders Pålsson.
Att MFF trots alla sina pengar fått ett pandemistöd tycker han är fullt rimligt.
– Det är ju en kompensation för uteblivna intäkter, som vi specificerat och fått ersättning för helt enligt gällande regler. Svenska Fotbollförbundet är det i särklass största förbundet och får därmed mest och de stora klubbarna får mer eftersom det också är de som förlorat mest. Över tid måste man också tänka på att vi gick 49 miljoner back förra året.
Vad säger du till supportrar och medlemmar som säger över 400 miljoner i kassan och ni kan ändå inte köpa loss Antonio Colak för 30 miljoner?
– Pengarna kliar inte i fickan. Vi måste vara nyktra i bedömningarna och inte riskera att hamna i samma läge som andra klubbar som spelat i Europa och sedan gjort av med pengarna.
– Vi vill fortfarande göra goda affärer. Colaks eget avtal hade nog varit lösbart, men vi gjorde bedömningen att vi inte kunde komma överens med PAOK och deras ryska ägare om en lämplig uppgörelse för en 29-årig spelare. Vi tittar fortfarande på vilka affärer vi kan göra och när de flesta fönstren nu stängts kan det öppna sig nya möjligheter med is i magen och man kan säga att det inte var summan i sig som gjorde att vi inte fullföljde, det var den sammantagna bedömningen när vi vägde in allt.
– Med den ekonomin vi har nu har vi fördelen att ha korta beslutsvägar och kan bestämma oss snabbt.
En del av pengarna kommer som Fotboll Skåne tidigare berättat att plöjas ner i investeringar i Eleda Stadion och på träningsytorna på Stadionområdet. Just nu byggs hela bottenplanet i Eleda Stadion ut mot Stadiontorget om för att skapa en stor aktivitetsyta med shop, kafé, restaurang, museum och samlingsrum. Ståplatstorget blir dessutom större och området utanför restaurangen uppgraderas.
Inne i anläggningen ska hybridgräsplanen bytas ut. Det sker i etapper.
– En del arbete görs redan nu då det grävs för en plantäckning. Att det grävs är nödvändigt för att man ska undvika att behöva rulla ut täckningen. Själva gräsmattan kommer också att bytas, men det görs under något av landslagsuppehållen senare under säsongen.
Blir det även ett byte av planen på den stora träningsytan (gamla plan 5-6)?
– Nej. Vi har ett bra samarbete med kommunen och tittar bredare. Byggnaden på andra sidan Stadiongatan inreds till ett ungdomscenter med omklädnings- och samlingsrum. Sedan jobbar vi med att få ensamrätt till planerna runt om.
Den relativt nylagda konstgräsplanen på plan 10 har MFF redan ensamrätt till.
I pipelinen finns en upprustning av konstgräsytan på plan 9 och den vill MFF också ha ensamrätt till.
Nästa steg kan bli att lägga hybridgräs på plan 7 (gräsplanen bredvid den stora träningsytan) och även komma överens med COOP om att förvandla parkeringsytan närmast plan 9, där plan 8 förr låg, till en ny plan. Den parkeringen används sällan och elljusstolparna finns kvar.
– Fast då måste Malmö Stad och COOP komma överens. Kommunen har dock stor förståelse för att träningsytorna och planerna behöver förbättras.
MFF har även stora förhoppningar om att Multihallen med den fullstora fotbollsplanen inomhus snart ska kunna börja byggas och att man dessutom ska få gehör för ytterligare en mindre fotbollsarena modell Malmö IP på ytan närmast Pildammsparken.
– Inga avtal är skrivna, men vi har bra samtal med kommunen och en vilja att göra saker tillsammans.
– De har förstått nu att det behövs, inte minst nu när vi kanske om några år har ett damlag i Allsvenskan och en växande verksamhet på både pojk- och flicksidan, konstaterar Anders Pålsson.
Foto: Bildbyrån