MFF-brödernas ordenssällskap FV har firat sitt 90-årsjubileum
Den 11 november fyllde ordenssällskapet FV 90 år. I helgen firades det med eftertryck på MFF-restaurangen 1910.
– Att man i FV i 90 år och under kamratliga och trevliga former fått träffas, njuta och diskutera det som ligger oss alla så varmt om hjärtat, nämligen Malmö FF, är väl värt att fira, säger ordensmästaren Stefan Hult till Fotboll Skåne.
Berggrenssons, Thure Lagerståhl och Johannes Finnlaugsson stod för underhållningen, men huvudpersoner var givetvis FV-medlemmarna och deras respektive, totalt cirka 120 personer.
Plats på scenen tog dessutom bland andra Jan ”Nana” Ekström och Anders ”Puskas” Ljungberg.
– Nana har lite problem med hälsan, men han kom dit och han sjunger alltid en särskild sång om riktiga vänner och vi fick upp honom på scenen så att han kunde göra det. Puskas tar ju också alltid plats på ett trevligt sätt.
Fotbollföreningens Vänner – som FV står för – är en mix av spelare, tidigare och nuvarande ledare, styrelsemedlemmar och trogna MFF-supportrar som valts in i det som är idrotts-Sveriges enda ordenssällskap tillägnat en enda förening.
Icke-MFF:are är inte välkomna.
Det finns dessutom ett antal stopp på vägen till att bli invald.
För det första krävs att man ska ha varit medlem i MFF i minst tio år, i rak följd. För det andra ska man väljas in på ett av sällskapets möten och då räcker det med att en enda person röstar emot för att det ska bli nej.
Stefan Hult tonar dock ner dramatiken.
– Vi vill inte ha några medgångssupportrar utan de ska vara trogna och ha ett himmelsblått hjärta. Spelarna har dessutom ett alternativt sätt att komma in och det är att ha spelat 100 matcher och vara medlem. Medlemskapet i Malmö FF är grunden i alltihopa.
– När någon ska väljas in har vi ett rätt så viktigt samtal med dem för att de ska förstå vad det innebär och inte bara känna att det är en merit att kunna säga att man är med. Man ska ha utrymme i sin personliga kalender för att kunna medverka. Vi är inte förtjänta av att ha någon som sedan inte kommer på mötena eller träffarna. Det ska vara ett levande sällskap. Därför har vi en träff med alla och förklarar till exempel att våra sammanträden är på fredagar. Då kanske någon säger att det är familjens heliga dag och då säger vi att då ska du kanske inte gå med nu utan vänta till det ser annorlunda ut.
– Och är det några konstigheter som kan ställa till det vid röstningen försöker vi hitta det innan det är dags.
Sedan finns ju det kanske största hindret av alla, att när FV skapades var det bara öppet för män och att det i 90 år fortsatt att vara så. I likhet med många andra ordenssällskap hänvisar man till traditionen och att stora fester – som den i helgen – är öppna för respektive.
FV bildades alltså den 11 november 1933 på initiativ av Eric Persson.
Inför 50-årsjubileet berättade Eric att en anledning var att få slut på en maktstrid i föreningen mellan två rivaliserande grupper, ledda av Fritz Landgren respektive Janne Johansson. ”Trots min förankring i Landgrens läger lärde jag mig snart sätta stort värde på Janne Johansson.” På en nattlig promenad lade Eric fram tankarna för Janne som omedelbart blev entusiastisk för idén och tillsammans skrev de stadgarna för sällskapet.
Stiftarna blev de nio medlemmarna i MFF:s oldboys Janne Johansson, Ragnar Olsson, Ivan Malmberg, Martin Åberg, Carl Andersson, Ebbe Löfgren, Axel Håkansson, Fredrik Lindberg och Eric Persson plus Harry Lindström, som kallades in för att skriva ritualerna.
Idag har FV cirka 140 medlemmar. Det tycker ordensmästaren Stefan Hult är lagom.
– Vi fyller på med nya medlemmar och är idag runt 140. Vi har liksom inte ambitionen att bli större utan det är nog en kostym som passar oss bra. Vi brottas förstås med det här att många av våra bröder blir äldre och att det inte är alla som orkar hålla sig så engagerade. Yngre medlemmar ser vi gärna, men det är ju fortfarande så att man ska ha varit medlem i MFF de senaste tio åren. Att få en mix med äldre och yngre hade dock varit bra.
FV har även en del andra aktiviteter utöver sammanträdena. Bland annat delar man årligen ut Andreas Nilssons minnespris och priset till bäste juniorspelare. Man har även som tradition att besöka gravplatser för bröderna som avlidit det gångna året och inleder dessutom alltid med att besöka Stormästaren Eric Perssons grav.
Foto: FV/Martin Sánchez Grahn