MFF-backen Franz Brorsson har redan säkrat en serieseger

Som spelare siktar MFF-backen Franz Brorsson på comeback efter det korta skadeuppehållet redan på onsdag och fortsatt guldstrid säsongen ut. Som ledare har han redan i praktiken säkrat den första seriesegern.
Division 6-laget FC Näset, där han är ordförande, har skaffat sig ett ointagligt försprång i sin serie.
– Nu går vi för att vinna allt som är kvar också, säger han till Fotboll Skåne.

Annons

Serien FC Näset spelar i är division 6 sydvästra B och Höllvikenklubben har inlett med 14 raka segrar. Fyra matcher återstår. Tvåan Holmeja IS ligger 14 poäng efter med tre matcher kvar och kan inte nå ifatt. Det kan inte tredjeplacerade MF Pelister från Trelleborg heller, men det finns ett teoretiskt hot. Fyran Skanör/Falsterbo IF har bara spelat elva av sina 18 matcher och vinner laget alla de sju matcherna man har kvar når man 42 poäng, samma antal som FC Näset har nu.
– Att vi skulle förlora allt och de vinna allt känns inte särskilt troligt. Men det bästa är ju ändå att vi slår Arlövs BI i helgen. Sedan kan vi fira och jaga vidare mot att vinna alla matcherna i serien, konstaterar Franz Brorsson.

Att Franz Brorsson sa ja till att bli ordförande i en klubb i lägsta serien är mindre märkligt än det kan låta.
Han känner de flesta i laget och innan han lämnade för MFF spelade han med många av dem i BK Näset.
BK Näset försvann när klubben slogs samman med Höllvikens GIF och bildade BK Höllviken. Men det fanns många som ville bevara minnet av BK Näset – och Tor Olsson som byggde upp föreningen, men gick bort i cancer 2008 – och därför startades det som nu är FC Näset för sex år sedan.
Laget har hela tiden hållit till i lägsta serien, först division 7 och numera division 6 sedan division 6- och 7-serierna slogs samman.

Förra hösten var det nära att klubben skulle läggas ner, men då ringde tränarens son Jonatan Kvist till sin gamle lagkamrat Franz Brorsson.
– Jag ville gärna ge tillbaka till Näset och det var verkligen nära att man lagt ner hela skiten. Det hade varit tråkigt med tanke på att laget har kvalitet. Om det hänt hade folk kanske slutat spela eller gått till andra klubbar. Nu leder vi istället serien och är på väg att gå upp i division 5 som laget förgäves har försökt göra i fem år tidigare.

När Franz sa ja till att bli ordförande i den ideella styrelsen blev han långt ifrån ensam om att ha elitanknytning. En av kollegorna är nämligen Landskrona BoIS Erik Pärsson och en annan är Markus Swane, som vann skytteligan i division 3 med Kulladals FF, men trappade ner karriären eftersom han inte hade tid att satsa på fotbollen.
– Nästa säsong hoppas vi att han ska spela i division 5 och förstärka laget. Överhuvudtaget känns det som om vi har ett material som duger högre upp, kanske i division 4. Vi kan säga att division 4 är målet och gärna ett derby mot BK Höllviken, säger Franz Brorsson.
Firma Brorsson och Pärsson får dock FC Näset vänta ett antal år till på som spelare. Men Franz betonar att en eventuell utlandsflytt när kontraktet med MFF går ut inte kommer att påverka hans engagemang i FC Näset.
– Planen är sådan i alla fall. Det mesta kan man ändå sköta på avstånd och jag tycker att det är kul med sponsorskontakter, plocka med material, prata med Skånes Fotbollförbund och allt sånt. Därför fortsätter jag gärna som ordförande. Dessutom hjälps vi åt i styrelsen

Tränare för FC Näset är Philip Beach och Tony Kvist. Den senare var tränare för Franz när han var 11-13 och spelade i BK Näset. Tonys son Jonatan Kvist sitter också i styrelsen och spelar i laget.
– Jonatan har inte spelat i år eftersom han haft mycket med jobbet och familjen. Men nästa år kan vi få mycket nytta av honom som mittfältare och i Markus Swane kommer vi att få en klassanfallare när han tränat upp sig igen.
– Alla känner alla i klubben. Marcus Blomberg som var i IFK Trelleborg förra året har till exempel kommit tillbaka och är lagkapten. Han spelade jag med i BK Näset och vi gick i samma skola. Hälften kommer från samma kompisgäng. En del har varit inne i MFF och vänt också och andra har återvänt från studier uppåt landet. Nu spelar alla ihop igen i FC Näset och truppen har vuxit i takt med att det gått bra. Bara under säsongen har vi fått fyra nya spelare, berättar Franz.

BK Näset var i många år en stor ungdomsförening med lag som hävdade sig väl på hög nivå.
Årgång -96 som Franz Brorsson tillhörde var en av de allra bästa och nådde stora framgångar. Flera av spelarna i det laget kan snart kalla sig för seriesegrare i division 6, antingen de spelar i laget eller sitter i styrelsen.
Några problem att samsas med storebror BK Höllviken på Höllvikens IP har det heller inte varit.
– Det har gått hur bra som helst, inget tjabb eller så. Vi har ju inga ungdomslag utan bara ett A-lag. Men på A-lagsnivån bör det vara en liten utmaning för dem att hålla oss på avstånd. Vårt mål är ju att gå upp i division 4 och sedan ta det därifrån. Redan truppen vi har nu tror jag skulle göra bra resultat i fyran, säger Franz Brorsson.

Foto: Bildbyrån

Annons