Markus Björkqvist: “I U19 kunde ingen flytta på mig”

MFF:s 17-åriga nytillskott i A-truppen Markus Björkqvist kör hårt i gymmet.
– I mitten är det mycket tacklingar fram och tillbaka och då är det väldigt viktigt att vara fysiskt stark. Jag vinner mycket på det, betonar han.

Annons

– I U19 var det i princip ingen som kunde flytta på mig!
På A-lagsträningarna och när han fått speltid med seniorerna har det blivit tuffare.
– Klart att det är så. Jag var bra mycket större än de flesta i U19. Men nu när jag kommit upp i A-laget får jag kämpa med många som är jämnstarka med mig. Fast det är bara kul och skönt, då vet jag att jag har mer att jobba på.
Markus berättar att han i flera år medvetet prioriterat att bli starkare.
– När jag var mindre var jag rätt liten och hade inte den fysiska förmågan. När jag blev 15-16 kände jag att jag måste bygga på mig eftersom jag hade lätt att trilla i närkamperna. Så jag började gymma både med laget och på egen hand. Och nu är jag rätt stor och stark.
– Jag kör fyra repetitioner i tolv set med det mesta.
Vad tar du bänkpress?
– 115.

Vad har du för andra positiva egenskaper?
– En väldigt bra teknik och spelförståelse som gör att jag kan hitta de avgörande passningarna med min vänsterfot.
Vad säger Jon Dahl Tomasson att du ska förbättra?
– Mest att jag ska ha koll på vad som händer runtomkring för tempot är ju så mycket snabbare nu. Veta vad som händer bakom mig och scanna innan jag får boll och så.

Marcus Björkqvist började i Bara GIF och bor fortfarande kvar i Bara.
Att han hamnade i MFF berodde på att han två-tre år efter det att han börjat spela där som femåring fick en provträning i MFF som en tränare i Bara GIF fixade. Marcus och en kompis tog chansen, Marcus blev kvar och kompisen fortsatte inte. Att det blev så har han en enkel förklaring till.
– Viljan! Jag ger mig aldrig. Det är en av mina bästa egenskaper.

Vilket bland annat syns i att han övertygat MFF tre gånger. Först efter en veckas provträning som liten knatte och nu när det bestämts att han permanent flyttas upp i seniortruppen och fått ett A-kontrakt som gäller till och med säsongen 2023. Men även en gång däremellan när han efter ett gästspel i Husie IF tog sig tillbaka till MFF.
– Jag blev kickad från MFF och gick till Husie. Där spelade jag i ett par år innan det blev Malmö FF igen. I Husie var jag som 13-15-åring och det var den tiden jag utvecklades som mest. Det blev mycket A-lagsspel och vi var oerhört duktiga i den årskullen i Husie. Vi åkte runt på stora turneringar precis som MFF och det var vi och dom som var topplagen i Malmö.
Vad tror du det var som fick MFF att ta tillbaka dig?
– De såg väl mina kvaliteter och viljan. Jag visade att jag aldrig gav upp utan bara kämpade ännu hårdare. Vi hamnade ju i matcher där vi mötte MFF och varje gång gick jag verkligen in för att visa att det inte skulle vara så att jag blev kickad utan att jag hör hemma i MFF.
När började du ana att du skulle få A-kontraktet som du nu har fått?
– Det var rätt nyligen när jag var där uppe och tränade med dem nästan varje dag, då kände jag att det bör väl komma rätt snart nu. Sedan har jag en bra dialog med Jon också.
Märks det en klar skillnad där med Jon Dahl Tomasson?
– Ja det gör det. När vi hade den förre tränaren var jag inte uppe nånting, han hade nog inte ens sett mig. Jon lägger verkligen energi på vad som finns underifrån.

I Husie IF spelade för övrigt Markus Björkqvist tillsammans med Elias Olsson, även han 17 år – och som inför den här säsongen fick A-kontrakt med Kalmar FF och nämns som en av svensk fotbolls stora talanger.

Foto: Bildbyrån