Lilla byn Västra Ingelstad har fostrat tre spelare till MFF

För åtta år sedan hade lilla Västra Ingelstads IS P01-lag tre anfallare.
Nu är en av dem, Linus Borgström, nyuppflyttad i MFF:s seniortrupp och de två andra, Johan Rapp och Albin Sundgren, spelar i MFF:s P19 – och alla har skolats om till försvarare.

Annons

Linus Borgström har flyttats upp som högerback, Johan Rapp är mittback och Albin Sundgren kan också användas som ytterback.
– Jag gick till och med på samma dagis som Albin och vi tre har följts åt som kompisar och spelare. Det var ett riktigt bra sjumannalag vi hade i Västra Ingelstad, vi vann många turneringar och serier. Helt fantastiskt att vi nu är i MFF samtidigt.
– Nu blev jag ju först med att bli uppflyttad. Men de andra kan följa efter och jag blev bara så underbart härligt glad när jag fick chansen, säger 18-årige Linus Borgström till Fotboll Skåne.

Till MFF kom han som 13-åring efter ett och ett halvt år i BK Höllviken.
– Vi mötte BK Höllviken i en turnering och jag gjorde två mål. Efteråt kom deras tränare och frågade om jag inte ville ta steget över. Det tyckte jag var en bra idé för de hade också ett bra lag, men jag ville rätt snabbt över till MFF för att få ännu bättre utveckling.

Stadionområdet var dessutom tidigt ett andra hem för Linus. Han gick årskurs 7 till 9 på akademin i Atleticum och fortsatte sedan på gymnasiet inne i Eleda Stadion. Därför kom han tidigt med i MFF:s träningsprogram och har i många år pendlat från Västra Ingelstad, där familjen fortfarande bor, och Malmö. Först med tåg och numera med bil.
– Jag har både körkort och bil nu, så det går snabbt. Innan var det heller inga problem eftersom Västra Ingelstad fått en pågatågsstation.

Att anknytningen till den lilla byn i Vellinge kommun fortfarande är stark märks direkt på Linus Borgström. Han berättar att de flesta nära kompisarna finns där, att det var hans pappa Per Borgström som tillsammans med nuvarande A-lagstränaren Anders Lundell som tränade det där framgångsrika sjumannalaget och att många av kompisarna spelar kvar i Västra Ingelstad i division 6.
– Anders Lundell pratar jag mycket fotboll med och det är han som tänder upp belysningen på konstgräset när jag vill träna lite extra där hemma.
-Och det är faktiskt inte bara vi tre i MFF som är i eliten från Västra Ingelstads IS. Felix Hörberg som är ett par år äldre och som nu spelar i Östersund och tidigare i TFF och MFF började också där. Vi spelade till och med någon match ihop.

Rätt starkt jobbat av en liten landsbygdsby med cirka 1 000 invånare.

Om ett halvår går Linus Borgström ut handelsprogrammet på gymnasiet i Stadion. Uppflyttningen till A-laget och alla träningarna på dagtid innebär dock inte något problem. Linus är nämligen mitt uppe i en två månader lång praktik som innebär att han han träna på förmiddagen/middagen och sedan åka iväg till praktiken.
– Den gör jag på ett företag som säljer ved.
– På landslagsuppdragen lärde jag mig dessutom att planera studierna så att de går att sköta även när jag inte kan vara i skolan.
Den färskaste MFF-lärlingen i A-truppen betonar också att han just nu inte har några planer på att använda de där studierna. De är en gardering – på sikt.
– Jag ska spela fotboll på heltid. Det hade jag bestämt mig för långt innan det här lärlingskontraktet dök upp och hela familjen stöttar mig i beslutet, säger Linus Borgström och berättar att en person i släkten är ännu gladare över att det blev MFF än de övriga.
– Min faster Petra Perchun spelade i MFF:s damlag när det fanns förra gången.

På praktikplatsen finns det också MFF-anknytning.
– Det var förre MFF-spelaren Robert Kertesz som ordnade praktikplatsen. Hans son är en av mina bästa kompisar.

Att uppflyttningen sker som högerback och att det är på den positionen han skolats in när han under försäsongen fått träna och spela med seniortruppen och när han fick följa med på Marbella-lägret innebär inte att han är låst vid den positionen.

– Behövs det kan jag ta klivet in som mittback. Men jag trivs som ytterback och att vår tränare Jon Dahl Tomasson vill att de ska vara offensiva och gå upp högt i planen passar mig bra. Jag är ju gammal anfallare och gillar att göra mål. Kombinationen att utnyttja mina offensiva kvaliteter och lära mig ännu mer om det defensiva arbetet är dessutom en fin utmaning. Tempot är den stora skillnaden mellan A och P19. Det gäller att vara snabbare med förstatouchen och i huvudet.

Foto: Bildbyrån