Lewicki och Gwargis spelar i helgen – i MFF:s U21-match

I helgen är det dags för Oscar Lewicki att göra comeback efter långtidsskadan samtidigt som nyförvärvet Peter Gwargis får sina första minuter i MFF-tröjan. Men Jon Dahl Tomasson väntar till söndagens U21-match mot IFK Värnamo.

Annons

– Vi har två matcher i helgen, mot Elfsborg och IFK Värnamo. Mot Kalmar FF var det 45 minuter som gällde. Nu är det längre tid. De som spelar mot Elfsborg ska spela så lång tid som möjligt och de som inte startar då gör det mot IFK Värnamo dagen efter, berättar MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.
– Peter Gwargis startar på söndag, men han kommer inte att spela i 90 minuter. Det är en spännande spelare med mycket gott i ryggsäcken från England, men han saknar förstås det fysiska efter att inte ha haft någon lagträning på ett tag. Vi ska bygga upp honom i lugn och ro. Oscar Lewicki kommer också att starta på söndag. Sedan får vi se om han klarar att spela 30 minuter eller 45.
Det innebär att det långt ifrån är en vanlig U21-match i mängden på söndagen i Värnamo

I lördagens A-match hemma mot Elfsborg skulle Sebastian Nanasi ha startat. Han har dock blivit sjuk.
Jo Inge Berget kan heller inte vara med. Skadan som fick honom att bryta tidigt senast mot Kalmar FF sätter fortfarande stopp och han var heller inte ute på dagens träning.
Den lilla publiken som än så länge tillåts på Eleda Stadion kommer dock att få se Johan Dahlin från start.
– Vi vill ge Johan en match och Marko en innan det är dags för återstart i Allsvenskan, så Johan spelar mot Elfsborg och Marko gör det mot FC Midtjylland (27 juni).
– Att Sebbe inte kan vara med är synd eftersom det var meningen att han skulle startat. Tyvärr har han blivit sjuk, inte Covid, men vanlig sjukdom. Sebbe är dock en spelare som kommer att få speltid under säsongens lopp om han fortsätter att utvecklas som han har potential att göra. När det gäller JIB räknar jag med att han går i träning nästa vecka, betonar Jon Dahl Tomasson.

Senast Oscar Lewicki spelade var i den tidiga träningsmatchen i vintras mot Kalmar FF i full snöstorm. Efter det har han jobbat sig tillbaka steg för steg och på söndag ska han alltså spela 30, eller möjligen 45, minuter.
Om han – när han blir fullt fit och redo – fortfarande är mest mittfältare eller mer och mer mittback vill Tomasson vänta med att gå in på.
– Det gäller att inte riskera något utan ge honom all tid som behövs. Träningsmatcherna ska användas till att få igång truppen och förbereda för det intensiva program som väntar. Jag skiftade fyra spelare varje tävlingsmatch innan vi gick på semester och det lär jag göra även när vi kommer igång igen, så det gäller att få så många som möjligt i spel i träningsmatcherna. För riktigt länge sedan kallade jag ju Oscar för Beckenbauer och det var med tanke på att det är en så klok spelare som kan spela överallt. Han kan spela på mitten både som mittfältare och back, som höger- eller vänsterback också om det skulle behövas. Intelligenta fotbollsspelare som har huvudet med sig kan det, som AC eller Sebbe för den delen och det är bra att ha sådana i truppen.

Helgens matcher, herrar:
Lördag, A: MFF-Elfsborg (Eleda Stadion 15.30).
Söndag, U21: IFK Värnamo-MFF (Finnvedsvallen 17.00).

Foto: Bildbyrån