Konstgräsbyte på plan 10 vid Stadionområdet: ”Situationen är extrem”
Planerna på Stadionområdet är hårt uppbokade och läget är ansträngt. Men nu är i alla fall en ljusning på gång.
MFF:s satsning på dam- och flickfotboll har ytterligare ökat trycket på Stadionområdets planer. Till hösten förbättras situation dock något när det gamla och svårt nedslitna konstgräset på plan 10 byts ut.
– Situationen är extrem. Vi har till exempel tider där fyra lag får träna samtidigt på en plan eller så kan vi få disponera en halv plan med kanske två lag medan en annan klubb tränar på den andra halvan. Därför är konstgräsbytet på plan 10 ett steg i rätt riktning, säger MFF:s sportchef för U16 och nedåt Per Ågren till Fotboll Skåne.
Det var trångt i många år. MFF:s beslut att återstarta damlaget och även köra igång två flicklag har spätt på behovet av bokningsbara tider ännu mer. Nyligen bestämde sig Stadiongrannen IFK Malmö dessutom för att dra igång ett P19-lag och i pipelinen finns fler nya lag. De två konstgräsplanerna på andra sidan Stadiongatan – 9 respektive 10 – kan även bokas av andra klubbar som inte hör hemma på Stadionområdet.
Plan 9, närmast parkeringen vid COOP, fick relativt nyligen nytt konstgräs och där tränar ibland MFF:s herrlag. På plan 10 ligger den ursprungliga tolv år gamla mattan kvar.
– Det är nästan så man skäms lite när motståndarlagen kommer hit och ser var de ska spela.
Att det kommer att bli ett byte på plan 10 i höst bekräftar Fotbollklubbarnas samorganisations vice ordförande Bosse Cronqvist.
– Då är det meningen att både plan 10 på Stadion och den nya konstgräsplanen på Lindängens IP ska stå färdiga. På Lindängenplanen kommer det att testas ett granulatfritt underlag. Redan nu är dessutom planen vid Limhamns IP snart klar att tas i bruk. Att det kommer till nya planer på andra ställen i stan lättar i praktiken även lite på trycket på Stadionområdet eftersom de tillför bokningsbara tider för klubbar som annars sökt sig till plan 9 och 10. På ungdomssidan är det också alltid en fördel att man kan träna och spela i sitt närområde, säger Bosse Cronqvist till Fotboll Skåne.
Planerna byggs och finansieras av Malmö stad, men Fritidsförvaltningen har sedan länge ett samarbete med Fotbollklubbarnas samorganisation, som är med och ger synpunkter på i vilken ordning de nya projekten ska tas och har en helikoptersyn över var behoven är störst,
– Tyvärr har vi fått flera klubbar som tvingats införa kölistor och intagningsstopp eftersom Malmö hela tiden växer och många vill spela fotboll. Lilla Torg FF på Mariedal är ett exempel och när man inte byggde någon plan i Västra Hamnen fick de även ett stort inflöde därifrån. Hyllies extrema expansion sätter stort tryck på Hyllie IP och samma sak i Klagshamn. Vi har så smått börjat diskutera att åter börja använda de centrala grusplaner som trots allt finns. De underhålls, men ingen spelar på dem. Frågan är också hur vi ska väga behoven hos klubbarna med stora ungdomsverksamheter mot klubbar som kanske bara har ett seniorlag, säger Bosse Cronqvist och fortsätter.
– Malmö Stad och Fritidsförvaltningen är mycket medvetna om det här och vill förbättra situationen. Som alltid är det dock en ekonomisk fråga. Vilka resurser finns och hur ska man prioritera? Jag tror att vi har 22 konstgräsplaner i Malmö nu och flera av dem börjar bli gamla och kan snart behöva bytas ut. Hybridgräs på fler planer skulle också hjälpa situationen. En annan sak att fundera över är att kanske anlägga fler små insargade fotbollsytor. Förbundet vill ju att de mindre barnen ska träna tre mot tre, fem mot fem eller sju mot sju och att man då bär ut sarger på en vanlig plan. Man kan ju på vissa ställen bygga färdiga sådana ytor för den verksamheten istället för att använda de stora planerna. Det blir billigare, tar mindre plats och avlastar bokningen på de större ytorna.
När planen vid Ringugnsgatan på Limhamn är klar kommer det att finnas två konstgräsplaner vid Limhamns IP samt en konstgräsplan och två gräsplaner vid Bunkeflostrands IP. Det var bland annat alla dessa planer MFF sneglade mot när man föreslog sammanslagningen med Limhamn-Bunkeflo-baserade LB07.