Konjuhi en ur 02-kullen som slåss om A-kontrakt: “Hoppas det blir något”

Lorik Konjuhi var en av MFF:s bästa mot Zenit (förlust 1-3) i Youth League-matchen.
Han är också en av sistaårsspelarna i P19 som till nästa år antingen måste tillhöra A-laget eller lämna MFF.

Annons

Kullen med spelare födda 2002 är en av MFF:s starkaste någonsin, i konkurrens med bland annat 77-kullen (Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Björn Enqvist…). Bland spelarna födda 2002 har bland annat Sebastian Nanasi, David Edvardsson, Aleksander Damnjanovic Nilsson, Mubaarak Nuh, Noah Eile, Tim Prica (AaB), Nikolaj Duus Möller (utlånad från Arsenal), Filip Jörgensen (Villarreal), och Hussein Ali (ÖSK) spelat i MFF:s olika U-lag.

I år är det sista året på juniornivå för flera andra av dem. Sex spelare födda 2002 är kvar i MFF P19, där de antingen måste flyttas upp eller lämna MFF i vinter.

Ett av de svårare valen kretsar kring mittbacken Lorik Konjuhi. Han kom till MFF från IFK Malmö så sent som inför 2019 och är en av få som inte har några U-landskamper. Han är en “late bloomer” på den här nivån, men har imponerat mot slutet. Det har gått så pass bra att han ofta har tränat med A-laget under de senaste veckorna.

Hur det blir 2022 vet han ännu inte.
– Såklart hoppas jag att det blir något här i Malmö, men vi får se, säger Konjuhi till Fotboll Skåne.
– Vi har inte pratat än. Känslan är positiv, men jag försöker bara göra det här så bra som möjligt.

Du inledde säsongen med att ofta sitta på bänken och istället spelade Josef Al-Imam och André Alvarez Perez som mittbackar. Vad har hänt?
– Det beror på att jag hade lite problem med det mentala i början av säsongen, men sedan fixade jag till det. Jag älskar att spela fotboll, så det finns ingen anledning att prestera dåligt eller ta det för givet att man ska få spela fotboll.
– Jag tror att jag har blivit bättre på rollen som mittback i år. Att kunna hålla tätt bakåt, att underlätta jobbet för målvakten, men jag har också blivit en mer spelförande mittback.
– Jag kom i det rätt så bra i första halvlek mot Zenit. Jag behöll lugnet, försökte göra min grej, och hjälpte laget så mycket som möjligt.

Spelar du bara mittback eller kan du spela någon annanstans också?
– Jag spelar bara mittback, men jag kan spela som striker. Eller jag har aldrig spelat som striker, men det är det jag ser mig som, säger Konjuhi med ett stort leende.
– Jag kollade mycket på Zlatan när jag var liten, så det har följt med mig.

Andreas Georgson säger till Fotboll Skåne att MFF vill avvakta till säsongen är slut för P19-spelarna innan de ger besked om vilka som erbjuds A-lagskontrakt. Detta för att undvika störningsmoment under säsongsavslutningen. MFF slåss bland annat om förstaplatsen i P19-serien, och har en Youth League-match kvar.

Följande sex spelare har drygt en månad kvar i MFF:s P19-lag:

SAMUEL BURAKOVSKY

En offensivt lagd spelare som har spelat mycket som yttermittfältare, då han ofta utmanar sina motståndare med dribblingar. En av P19:s bäst presterande spelare i år. Född sent på året (29:e december) och har haft vissa skadeproblem tidigare. Tillsammans med Widell är han förmodligen en av huvudkandidaterna att flyttas upp.

MELKER WIDELL

Lagkapten för P19 och den som presterade bäst i början av Youth League-gruppspelet. Han har också spelat mycket som yttermittfältare. Han har inte öst in mål i P19-serien, men är ett nav i spelet. Hans lillebror, Casper, har redan gjort flera fina matcher som mittback för Helsingborgs IF:s A-lag. Lär inte sakna intressenter om MFF inte erbjuder A-lagskontrakt.

LORIK KONJUHI

Duktig på att försvara eget straffområde och får ofta beröm för sin attityd. Kom in förhållandevis sent till MFF och inledde med mycket bänktid i P19 i år, men har imponerat mot slutet. Mittback.

MARTINS EGBE

Skadeproblem gjorde att vänsterbacken inte spelade så mycket under 2020, men han har varit en av de mest frekvent använda P19-spelarna i år. Fick inte plats i Youth League-truppen, då MFF bara fick ha med fem spelare födda 2002 (och då valde Widell, Burakovsky, Konjuhi, Eile, och Nanasi).

AUGUST SANDSTRÖM

Anfallare som var i Trelleborgs FF under en period innan han återvände till MFF inför 2019. Öste in mål i P17-serien 2019, men har inte alltid startat i P19 i år trots en viss brist på anfallare. Sandström blev heller inte uttagen i Youth League-truppen.

TYREE GRIFFITHS

Spelaren med den mest speciella situationen av de sex. Lånades in från BK Olympic inför säsongen för att bredda på målvaktssidan i P19, då han ofta hade suttit på bänken i Division 2 i några år. Han har bara startat en match för MFF i P19-serien i år och var inte uttagen i Youth League-truppen.

Foto: Bildbyrån