Jonas Hansson: Kiese Thelins fem senaste år – vad hände egentligen?

BLOGG. Alla kan historien om hur Malmö FF fyndade Isaac Kiese Thelin och sålde honom dyrt till Frankrike ett halvår senare. 
Vad som hände under den hårda pressen i Bordeaux, den konstiga affären i Anderlecht, och succén i Waasland-Beveren är kanske inte lika känt.

Det finns flera saker som har återkommit under Isaac Kiese Thelins senaste fem år.

Tränare och ledare har alltid berömt hans attityd. Tre tränare bad specifikt om att få in Kiese Thelin, och två av dem övertalade honom att gå till deras klubb. Alla fyra klubbar letade efter en target och övergångarna var logiska när de skedde. Det har varit en människa och en spelare som klubbar har gillat att få in.

Det negativa? I tre av fyra klubbar har prestationerna varit svaga och det har snabbt kommit supporterkritik. Inte tillräckligt många mål och för lågt tempo har varit de genomgående kritiska delarna.

Men när han har hittat rätt, då har större klubbar varit snabba att hugga. Som hösten 2014.

***

När Bordeaux anställde Willy Sagnol som huvudtränare ansågs det vara en av de ”sexigaste” anställningarna som de kunde göra. En ung tränare, fostrad med Bayern München-disciplin, som hade fått franska U21-landslaget att spela sin bästa fotboll på många år.

Ett halvår in i anställningen var Sagnol frälst i Isaac Kiese Thelin. Han hade sett den svenska anfallaren i U21-landslaget och Champions League, och ansåg att det var helt rätt profil för Bordeaux. Laget hade många snabba ”andra-anfallare”, men ingen target då Cheick Diabaté skulle opereras och var borta våren ut. Det sågs också som en spelare som ett föryngrande Bordeaux kunde sälja vidare inom några år.

Exakt hur mycket Kiese Thelin kostade finns det olika källor på, men runt 3,5 miljoner euro är en av de vanligaste siffrorna. Det var den dyraste värvningen på nästan fem år för Bordeaux. Med det kom också krav.

Kiese Thelin fick spela mycket under våren, men kritiken kom efter några matcher. Det tog en månad innan Sagnol behövde försvara värvningen inför medierna, och det var ett återkommande tema. Ungefär varannan månad behövde Sagnol berätta i medierna om de positiva delarna han hade sett och även förklara varför det skulle bli bättre.

Sagnol berömde Kiese Thelins attityd och bad om tålamod. Han pekade ut matcher och sekvenser som skulle ge positiva vibbar för framtiden. Även klubbpresidenten gick till försvar. Kiese Thelin har själv sagt att han kunde hantera pressen, men att det var andra delar som inte riktigt gick rätt.

En av brytpunkterna i Bordeaux var en match mot Lyon i maj 2015. Kiese Thelin var bänkad, den egna produkten Enzo Crivelli gjorde mål i sin första start, och efter det hade Kiese Thelin svårt att ta sig in i startelvan igen. Det blev det bara starter här och var.

Inte för att Crivelli blev en succé – han lånades ut ett år senare – men för att det fungerade lite bättre än med Kiese Thelin, som fick några matcher i reservlaget i franska fjärdedivisionen. Det blev sedan en ny tränare, ytterligare en ”sexig” anställning i form av Jocelyn Gourvennec. Även Gourvennec hyllade Kiese Thelins attityd och sa att han hoppades att det skulle bli bättre. Det blev inte så mycket speltid, trots klart bättre poängsnitt per spelad minut. En annan ung egen produkt, Gaëtan Laborde, gick också före Kiese Thelin.

Under tiden hade det blivit ännu tydligare utåt med att Kiese Thelin hade haft en skadad häl. Han åkte på skadan i april 2015, och i januari 2016 var det fortfarande inte läkt utan dåvarande tränaren Sagnol hotade med att skadan kunde få svensken att missa EM-slutspelet.

När de gick in i januari 2017 var floppstämpeln fastetsad sedan lång tid tillbaka. Sagnol var en flopptränare, Kiese Thelin var handplockad av Sagnol och det hade aldrig fungerat i Bordeaux. Det blev istället ett lån till Anderlecht. Ett par minuter in i sin debut fixade han en straff, men under våren blev han reserv åt Lukasz Teodorczyk som hade gjort 16 mål på 20 matcher.

Journalisten Bruno Ahoyo beskrev Kiese Thelin som en ”bra inhoppare, men inget mer”. Tränaren Weiler hade dock övertalat Kiese Thelin att anlända till Anderlecht, och än en gång fick Kiese Thelin beröm för sin attityd både på och utanför planen.

Lånet förlängdes med Anderlecht, trots reservrollen, men när nästa säsong inleddes gjorde Anderlecht sin sämsta säsongsinledning på 19 år. De ville förbättra offensiven.

Då gjorde då något udda.

De köpte loss Kiese Thelin, lånade ut honom direkt till Waasland-Beveren, lånade in en annan anfallare, och var öppna med att svensken kanske aldrig skulle spela i Anderlecht igen. Han var en investering som de kunde sälja vidare till ett högre pris.

Det kan säkert vara en delförklaring till varför Anderlecht kan kalla tillbaka honom från MFF-lånet i sommar. Anderlecht vill fortfarande göra vinst på sin ”investering”.

Det förra lånet, till Waasland-Beveren, blev dock bra. Hans debut: ett mål, tre assist. Totalt gjorde han 19 mål under säsongen.

– Man får inte underskatta den mentala aspekten. Varje måndag inleder jag veckan med att veta att jag kommer att få spela. Jag behövde nog lite mindre konkurrens. När du är 25 år måste du spela. Jag har suttit tillräckligt mycket på bänken i Bordeaux och Anderlecht, sa han till Sport Magazine.

Laget hade letat efter en fysisk gigant på topp eftersom de hade sålt Zinho Gano under sommaren. Spelsättet passade Kiese Thelin. Av hans 19 mål var sju på straff, och av de resterande tolv målen kom hela tio stycken på avslut efter inlägg. Han var någon de kunde sikta på både med uppspel och inlägg.

Det började komma intresse från Tyskland och Bayer Leverkusens tränare Heiko Herrlich ville ha en ”plan B” till anfallet. Klubblegendaren Stefan Kiessling hade slutat och de lånade in Kiese Thelin. Enligt Kicker var det en obligatorisk köpoption på cirka fem miljoner euro – om Kiese Thelin spelade ett visst antal matcher.

Det gjorde han inte, utan han spelade mest i Europa League och det fungerade inte för svensken i Bundesliga. Han spelade bara fem minuter under våren 2019 och lånet förlängdes inte. Kanske hade han fått fler minuter om det inte vore för den köpoptionen?

Sommaren 2019 skulle han istället ha flyttat till FC Köpenhamn då Anderlecht byggde nytt under Vincent Kompanys ledning. Anderlecht fick dock nobben från sin stora anfallsvärvning och höll kvar Kiese Thelin, trots att de visste att det troligen inte fanns någon längre framtid för honom i klubben. Hela hösten fick han vara i reservrollen och han användes knappt trots stora problem för laget.

Istället dök MFF upp i vinter. Bägge lagen fick igenom några delar i förhandlingarna. Anderlecht krävde för mycket pengar i en köpoption och de vill ha möjlighet att sälja honom i sommar, men å andra sidan ryktas Anderlecht fortfarande stå för en del av lönen. Jon Dahl Tomasson sa att han ville ha en target och då var Kiese Thelin ett av de mest logiska alternativen.

I vissa delar vet MFF vad de får. En spelare som kommer att kämpa så hårt han kan på planen och som lockar som ett targetalternativ. Nu ska han försöka bevisa att de senaste årens svårigheter har berott mer på bakgrundsfaktorer som är svåra att styra, än hans egna fotbollskvalitéer.

I dag startar MFF:s säsong, med träning på Malmö IP under kvällen, och Kiese Thelin lär vara taggad från dag ett.

Foto: Bildbyrån

Källor: Goal, Foot Mercato, Sud Ouest, 20 Minutes, Sport Magazine, Girondins.com, HLN, Transfermarkt, Kicker, Sport Magazine