MFF Dam kan spela som vanligt: “Noll eller max 500 gäller”

Att Allsvenskan kan starta som planerat framstår som allt mer otroligt.
Men för Malmö FF:s nystartade damlag är situationen en helt annan.
Där talar mycket för att serien kommer att starta enligt spelschemat.

Annons

Malmö FF:s herrlag behöver med stor sannolikhet planera för en allsvensk premiär längre fram i tiden. Men för damlaget, som i år står inför sin första säsong i seriesystemet, pekar det mesta på att säsongen startar som planerat i Division 4.
– Vi har ett möte på tisdagseftermiddagen i svensk fotboll där även distrikten är med. Finns det en gemensam linje att köra igång de lägre serierna så gör vi det med de begränsningar myndigheterna rekommenderar, det vill säga helt utan publik eller med max 500 på plats, vilket som nu bedöms som bäst, säger Skånes Fotbollförbunds tävlingsansvarige Mats Hansson till Fotboll Skåne.
– Men vi måste vara överens om att göra likadant i hela Sverige. Distrikten kan inte agera olika.

Från Division 4 Herr respektive Division 2 Dam och nedåt är det distrikten som administrerar serierna. Normalt sett drar matcherna inte några stora åskådarsiffror, och en eventuell publikbegränsning på 500 skulle ha ytterst marginell betydelse för merparten av lagen. Malmö FF är undantaget.

MFF har sin seriepremiär hemma mot Gislövs IF den 4 april och sedan väntar ytterligare tre hemmamatcher i maj. Innan dess spelas tre bortamatcher i april.
– Ett begränsningsbeslut oavsett om det blir noll eller max 500 gäller givetvis för MFF också och det är jag säker på att klubben är helt med på. Hälsan kommer först, betonar Mats Hansson.

Om det blir en säsongsstart, kan MFF – eller andra lag – i så fall skjuta upp de inledande matcherna?
– Till en gräns kan man det, men det gäller ju att få in dem i ett senare skede också.
– Vi har redan exempel på att klubbarna handlat olika i det pågående DM-spelet. Där har majoriteten spelat sina matcher. Men vi har förståelse för att vissa på grund av oro tagit andra beslut. GIF Nike hade till exempel ett coronafall i klubben och stängde ner verksamheten ett tag. MFF och FC Rosengård har tagit egna beslut om att pausa alla matcher. Så det finns utrymme för att föreningar kan agera olika.
– Men om serierna kommer igång – och där är det absolut viktigaste att betona ordet om – kan man inte skjuta upp hur många omgångar som helst, och myndigheternas begränsningar kan vi inte tumma på en millimeter, det tror jag ingen vill heller, säger Mats Hansson.

Under veckan kommer det troligen att bringas mer klarhet i hur fotbollen på olika nivåer är tänkt att fortgå under året. Malmö FF har tills vidare stängt sina träningar för såväl supportrar som media, och inväntar kommande besked innan man tar vidare beslut.
– Vi kommer att följa de bestämmelser och riktlinjer som finns. Nu spelade vi inte DM-matcherna i helgen, så vi får se helt enkelt vänta och se. Den här veckan kommer nog ge många besked när det gäller elitfotbollen, breddfotbollen, och ungdomsfotbollen, säger Niclas Carlnén, VD.