Joseph Ceesay blev MFF:s 100:e målskytt i de olika Europa-cuperna

Hösten 1964 blev Jan ”Nana” Ekström MFF:s allra första målskytt i en Europamatch. I den förra omgången kom målskytt nummer 100.
När Joseph Ceesay gjorde 1-0 mot Union St Gilloise var det han som blev historisk.

Annons

– Det hade jag ingen koll på och ingen har pratat om det senare heller. Fast jag såg någon nämna det. Mycket roligt att ha gjort ett sådant mål. Det kändes riktigt bra när det kom. Tyvärr lyckades vi inte ta poäng, säger Joseph Ceesay och har stora förhoppningar om att poängnollan i Europa League-gruppen istället ska spricka i morgondagens match mot Union Berlin.
– Vi siktar alltid på seger, särskilt hemma. Union är givetvis ett mycket bra lag, att toppa Bundesliga är ett bevis på klass. Men att det är svårt ändrar inget.
Han betonar också hur mycket Europaspelet betyder för en klubb som Malmö FF.
– Det var helt klart en av anledningarna till att jag valde att gå hit.
– Därför är det oerhört viktigt att vi klarar tredjeplatsen i Allsvenskan så att vi kan säkra en Europaplats nästa år också. Klart att det var en besvikelse med 0-0 mot Hammarby, men det är mycket kvar.

Joseph Ceesay kom till MFF efter ett par säsonger i Lechia Gdansk. Där blev det inget spel i någon av de Europeiska cuperna och han njuter därför lite extra av att få göra det i MFF nu.
– Jag tycker inte att man kan säga att jag har erfarenhet av Europaspel bara för att jag spelat i den polska ligan. Den är ungefär på samma nivå som Allsvenskan och det går inte att jämföra med de här matcherna. Det är något extra att få spela dem och de utvecklar en som spelare.

Flest mål av de 100 olika målskyttarna för MFF i Europa har de två stora giganterna Markus Rosenberg och Bosse Larsson gjort.
Så här ser toppen ut (enligt Tony Ernsts statistik):
1) Markus Rosenberg, 23 mål.
2) Bosse Larsson, 11 mål.
3) Tore Cervin, 9 mål.
4) Veljko Birmancevic och Isaac Kiese Thelin, 8 mål.
6) Anders Christiansen, 7 mål.
Sex mål har Niclas Kindvall, Anders ”Puskas” Ljungberg, Jo Inge Berget och Marcus Antonsson.

Fotnot: Jan ”Nana” Ekströms historiska mål kom på bortaplan, i Sofia i Bulgarien. Den första målskytten hemma i Malmö, på Stadion i returen mot Lokomotiv Sofia blev Bosse Larsson. På straff. Sedan gjorde han ett spelmål också.

Foto: Bildbyrån