Jonas Hansson: MFF testade ny formation – och mer hjälp av Rosen

Det var kontraster mellan MFF:s första och andra träningsdag. Om första dagen var bengaler, 1500 åskådare, och överkomligt väder så var andra dagen regnig, kall, och under långa perioder var det ungefär tio åskådare vid konstgräset vid Stadionområdet.

Det var ett “byte” i truppen jämfört med i går. Rasmus Bengtsson är sjuk och Anel Ahmedhodzic tillbaka från landslagsspel. Eric Larsson tar en lugnare start efter en känning han fick mot FC Köpenhamn, men han var med i alla moment utom matcherna i slutet. Tim Prica och Patriot Sejdiu är fortsatt på U-landslagsläger, och Samuel Adrian långtidsskadad.

Träningen inleddes med att Ben Rosen höll i några av övningarna. Vid hans sida i dag fanns Lizzie Fluke, som kommer att vara med fysteamet i år för att skaffa sig erfarenhet. Diverse uppvärmnings- och passningsövningar höll på i cirka 50 minuter innan det blev några korta matcher.

Där var det flera saker att notera. Den största saken var att Jon Dahl Tomasson testade fyrbackslinje i bägge lagen, i formationer som kan beskrivas som 4-2-3-1 eller möjligen 4-4-2.

Rosen är just nu mer involverad under träningarna för att hjälpa till med exempelvis namn och berätta om spelarnas historik. Han säger att MFF i början av försäsongen kommer att testa olika spelare på lite olika positioner för att se vad som är bäst.

Bland annat kollar ledarstaben på video från träningarna för att få en ännu bättre bild av vad som finns i truppen.
– De här inledande dagarna kommer staben att försöka att få en överblick över spelarna. Titta på vilka kvalitéer de har och försöka se vad de kan göra på en fotbollsplan. Vi jobbar inte med taktiska instruktioner utan vi vill bara se dem spela, säger Rosen.
– Först efter det kan de börja sätta spelarna på olika ställen.

Jag hann inte få ner alla spelares positioner i den första korta matchen, men elvorna var relativt identiska i bägge matcherna och i den andra matchen var det följande (från höger till vänster):

Målvakt – Lewicki, Ahmedhodzic, Nielsen, Knudsen – Bachirou, Christiansen – Vagic, Nalic, Traustason – Kiese Thelin

Målvakt – Mujanic, Brorsson, H.Andersson, Safari – Innocent, Rakip – Antonsson, Rieks, Gall – Molins

Berget var högerytter istället för Pavle Vagic i första matchen. Sedan såg jag inte var han tog vägen, men det var å andra sidan för många utespelare för två elvamannalag. Det är för stunden högerbacksbrist då Larsson inte spelade matcherna och han är truppens enda högerback. Jag uppfattade det som att Vagic var högerback i ena laget i första matchen, men gissningsvis bara för att ha någon där. Samma med Amel Mujanic.

Räkna med fler tester av formationer och positioner under de kommande dagarna.