Jon Dahl Tomasson: “Några spelare kippar fortfarande efter luft”

Många har varit sjuka, en del saknas fortfarande och flera har precis återhämtat sig och bara tränat de senaste två dagarna. Men MFF behöver ändå bara kalla in en spelare från P19 för att fylla ut truppen till bortamatchen mot Hammarby.
– Mubbe åker med, berättar MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

Mubbe är Mubaarak Nuh, 18-årig yttermittfältare från P19, som blev den yngste spelaren någonsin i Superettan när han hoppade in som 15-åring i Öster i en match mot Frej 2017. Ett år senare blev han klar för MFF.
I övrigt hämtas alltså spelarna från seniortruppen.
Runt hälften av spelarna har varit sjuka i Corona och flera har nyligen börjar träna.
– Vi kommer att ha ett riktigt gott lag. Givetvis är det spelare som har lite svårt med orken. Det är naturligt när man som i ett par fall varit inaktiv i över tio dagar och legat i sängen. Så några spelare kippar efter luft.
– Men jag tycker att spelarna tacklat det på ett bra sätt. Och läget har förbättrats med fler och fler spelare på träningarna. Det har dock varit många samtal med dem om hur de har det, säger Jon Dahl Tomasson.

MFF har inte gått ut och berättat vilka spelare som drabbats eller hur många. För Fotboll Skåne bekräftade dock MFF:s VD Niclas Carlnén tidigare i veckan att det handlar om cirka 50 procent Coronasmittade i truppen, det vill säga 12-13 friska och 12-13 smittade.
En av spelarna som blev sjuk var Oscar Lewicki. Han har bara kunnat träna de två senaste passen, men är uttagen i truppen.
– Jag var dålig med feber i fyra dagar, hade mycket huvudvärk och var väldigt trött. När febern släppte satt huvudvärken kvar någon dag till samtidigt som jag kände mig trött i kroppen och lite andfådd. Sakta, men säkert blev det dock bättre. Jag ska med upp och klart jag är sugen på att spela fotboll och vinna. Men jag vet också att jag varit kass och att kroppen kanske inte är helt återställd. Jag har i alla fall tränat med laget i går och idag, berättar Oscar Lewicki.

En annan spelare som idag bekräftade att han varit sjuk i Corona är Jonas Knudsen. Men har han också tränat de två senaste dagarna och är med i truppen.

Jon Dahl Tomasson betonar att MFF noga följer protokollet som säger att alla spelarna som varit sjuka ska ha varit totalt symptomfria i minst 48 timmar för att bli aktuella.
Därför har det varit rejält tunnsått på träningarna i veckan sedan återstarten i tisdags. Fram till dess träffades laget inte alls.
– Vi följer reglerna och kan väl säga att på sätt och vis var det turligt att det var landslagsuppehåll, för vi hade inte kunnat ställa ett lag från A-truppen på benen förra helgen. Tur i oturen alltså och jag har stor respekt för Corona, det är verkligen inget man önskar att någon ska drabbas av.
Kunde MFF genomföra ett normalt matchförberedande pass idag?
– Nej, det var annorlunda. För att göra de taktiska förberedelserna vi normalt gör hade det krävts lite fler spelare.

Foto: Bildbyrån

Annons