Hur Ferran Sibila jobbar med att utveckla MFF:s utlånade spelare
I somras tog Malmö FF in Ferran Sibila.
Den tidigare assisterande tränaren i GIF Sundsvall, IFK Göteborg, och Barnsley har under hösten haft ett huvuduppdrag: att utveckla MFF:s utlånade spelare.
34-åringen Ferran Sibila kom för första gången till Sverige år 2017, och hjälpte bland annat till att ta GIF Sundsvall till en överraskande åttondeplacering i Allsvenskan. I slutet av april i år lämnade han Barnsley, tog ledigt några månader, och skulle sedan leta efter ett nytt jobb.
Han ville helst ha ett jobb som gick att kombinera med hans privatliv, eftersom hans partner har ett bra jobb som ingenjör i Göteborg.
– Andreas (Georgson) och Robin (Asterhed) hade tidigare visat intresse för att prata fotboll med mig. Vi delar många tankar om hur man kan se på fotboll och hur en fotbollsklubb ska fungera. Det här var en bra möjlighet att kombinera mitt privatliv med mitt jobb, säger Sibila till Fotboll Skåne.
Han har känt Asterhed i flera år, och Sibila har tidigare pratat med Georgson om bland annat kamerasystemet Spiideo och fotbollsidéer. Det slutade med att Sibila fick jobb i MFF som ”transitional coach”. I korta drag har hans jobb i höst handlat om att hjälpa de utlånade spelarna.
– Jag älskar att jobba med individuella spelare och att titta på vad de kan utveckla, så jobbet är verkligen kul. Jag älskar att kolla på spelare och fundera på vad de kan utveckla, och att kolla på många matcher.
– Just nu under den här testperioden så jobbar jag bara med utlånade spelare. Sedan får vi se hur det här växer.
Har du signerat ett nytt avtal? För du skrev bara ett korttidskontrakt i somras?
– Precis, nej, inget nytt avtal är påskrivet än.
Vill du stanna?
– Det hade varit kul, säger han med ett leende.
Andreas Georgson har tidigare pratat om att han vill hitta sätt att förenkla steget från ungdomslag upp till MFF:s herrlag. Där spelar lånen en stor roll. Sibila utvecklar sina egna tankar:
– Känslan i föreningen är att den växer. Att vi försöker etablera en process i föreningen inom flera områden, för att förhoppningsvis få resultat i det långsiktiga. Det ska inte vara ”nu kör vi ett år och sedan ser vi vad som händer”. MFF försöker växa på olika delar för att få en effekt långsiktigt. Det här är en av av delarna som jag kan hjälpa till med. Det är en av alla delar som Andreas försöker bygga runt föreningen ihop med Daniel. MFF:s arbete som jag har sett såhär långt matchar också hur jag ser på fotboll och hur jag tycker att fotbollsklubbar ska ta steg för att utvecklas långsiktigt.
– Det är svårt att säga ”Så, nu är du en del av laget” till en ung spelare. Man måste skapa rätt miljö för varje spelare, så när en spelare kommer upp till A-laget så är de redo för det och de kan anpassa sig till klubben.
– Många klubbar investerar mycket pengar i unga spelare och i akademin, och sedan är steget från akademin till A-laget inte enkelt. Man är van vid att spela mot spelare i sin egen ålder, och plötsligt ska man spela med spelare från 15 olika årgångar. Det är annorlunda konkurrens och det blir svårare. Ibland blir det svårt för spelarna att ta det steget. Det är under den här tiden viktigt att en klubb har en organiserad väg framåt, där spelarna känner support från klubben kring att ta steget in i truppen.
– Sedan är det här något långsiktigt. I fotboll kan man inte peka på en spelare och sedan blir spelaren magiskt den bästa spelaren i världen. Det existerar inte, även om jag hade önskat att jag kunde göra så för då hade jag nog varit världens rikaste person… Men det fungerar inte så. Det är små, små tips som man kan ge till spelarna för att ta nästa lilla steg. Alla utlånade spelare har varit ”på” det här. De har lyssnat och försökt sig på de små sakerna som hjälper dem att lösa situationer.
Under en vanlig vecka spenderar Sibila måndagen och tisdagen med att kolla på de 17 utlånade utespelarnas matcher (de två utlånade målvakterna ingår inte i Sibilas jobb). Under hösten innebar det att han kollade på Mjällby (Eile), HJK (Abubakari), Värnamo (Edvardsson), Utsikten (Björkqvist), J Södra (Adrian), Kalmar FF (Nanasi), Lunds BK (Djittèye), APOEL (Mujanic), och BK Olympic (Sidibé, Karlin, Bolin, Widell, Burakovsky, Nuh, Kotto, Igbonekwu, Avdic).
– Sedan har vi tagit fram en individuell plan till varje spelare, med vissa aspekter som vi vill utveckla. Jag kollar igenom varje match för att se hur spelarna följer den planen. Under en normal vecka försöker jag dessutom att göra en resa till någon av spelarna, för att kolla en träning och träffa tränarna i laget. Detta så att vi och klubbarna jobbar tillsammans, och så att spelarna ser och känner att det finns någon som jobbar med dem.
– Tidigare i min karriär har jag känt att vissa utlånade spelare känner att ingen kollar på dem. Förhoppningsvis känner de annorlunda här. Vi tittar på hur spelarna jobbar och på vilka sätt de kan utvecklas. Det här länkas ihop med klubben som de är på lån hos, så att även den andra klubben känner att det har varit ett lyckosamt lån.
– Men spelarna måste också känna att det här är deras resa. Ibland ska de prata med oss, men det ska inte vara för mycket och för ofta. De har redan en annan tränare i laget och de behöver utveckla sig själva. Sedan har vi ibland möten med spelarna där vi pratar om hur det går. Vi pratar om hur saker fungerar utanför fotbollen, och saker inom fotbollen där man kan ta steg. Vi kanske kollar på några sekvenser från matcherna, saker som spelaren kan utveckla.
MFF har 19 spelare utlånade i höst, lite beroende på hur man räknar. Hinner du med allt du vill eller är det för mycket jobb?
– Om det är för mycket jobb beror alltid på hur mycket du vill göra. Ibland kan du ha en spelare och du hinner ändå inte med allt, beroende på hur många saker som du vill utveckla och hur mycket tid allt tar. Det gäller att hitta rätt mängd för varje spelare. Det är en bra balans som vi har hittat.
Har jobbet varit som du hade förväntat dig?
– Jag tror det. Jag har varit i liknande projekt tidigare, med att hjälpa spelare individuellt. Jag hade redan några förväntningar. En sak som jag verkligen gillar är att kolla matcher och kolla på spelarna och tänka ”Har jag någon kunskap som kan hjälpa den här spelaren till att bli lite bättre?”.
Vilka brukar vara de stora utmaningarna för utlånade spelare?
– Ibland är det att flytta till en ny stad, ett nytt ställe. Du är ung och du lämnar utan din familj. Du kanske inte är van att vara utan familjen. Det är något som man kan behöva jobb med, som att skapa rutiner i vardagen. En annan utmaning kan vara laget man hamnar i. Hur är laget, hur är lagkamraterna, hur är tränaren, hur är klubben? Spelarna måste integreras i det.
I tidigare klubbar har Sibila ibland tagit hjälp av det spanska företaget Soccer Services, som jobbar med Ekkono-metoden. Det företaget samarbetar i dagsläget inte med Malmö FF.
– Men självklart har jag mycket kunskap som jag har lärt mig från det företaget.
Foto: Bildbyrån